Social, Tineri

We Are NATO – Un proiect dedicat generatiei Z pentru a intelege importanta regionala a structurilor de aparare

Spread the love

CONTEXT #weareNATO

Credit photo: Iulia Matache

Gradul de dezvoltare al regiunilor din România este influențat, fără îndoială, de situația lor socio-economică, unde tinerii care trăiesc în regiunile din estul și nord-estul țării (în special în zonele rurale și în orașele mici) se confruntă cu un acces limitat la un mediu care să stimuleze participarea și implicare lor în activități ce vizează relațiile internaționale (numărul limitat de evenimente sau conferințe, numărul redus de organizații neguvernamentale și, în general, lipsa activităților nonformale pentru tineri).

În lipsa unui cadru adecvat și în contextul participării reduse la programe de tineret sau traininguri în domeniul afacerilor internaționale, persoanele care provin din aceste regiuni sunt mai vulnerabile în fața fenomenelor de tip fake news, half-truths sau propagandistice care, de cele mai multe ori, vizează UE, NATO sau alte instituții internaționale.

Prin urmare, proiectul #WEareNATO urmărește să dilueze aceste decalaje prin orientarea activităților în regiunile mai puțin dezvoltate, cu scopul de a implica tinerii și de a le expune într-un mod adaptat vârstei lor care este rolul NATO în contextul internațional actual, scopul și obiectivele sale, precum și mecanismele de cooperare și impactul asupra vieții cotidiene. Este important ca generatia Z, indiferent de mediul de provenienta, sa fie conectata la adevar si sa inteleaga importanta structurilor de aparare.

➡ Un proiect care merita pus in heavy-rotation

Astfel, in acest an s-a desfasurat un proiect care s-a incheiat vineri, 14 decembrie 2018 la Bucuresti. Proiectul si-a propus să consolideze cunoștințele elevilor de liceu pe subiecte legate de NATO și domeniul relațiilor internaționale, dar și capacitatea lor de a disemina informațiile acumulate. Publicul vizat a fost format din profesori și elevi de liceu (15-19 ani) din regiunile de est și de nord-est ale României.

#WeAreNATO este o abordare adaptata la social media si noile canale de comunicare pentru generatia Z si aparatinatori. Proiectul a fost implementat de catre CRPE ( Centrul Roman de Politici Europene). Vorbim practic de o nouă abordare privind stimularea participării tinerilor.  Vorbim de o campanie de awareness in liceele din Romania pentru promovarea corecta a misiunilor și obiectivelor NATO intr-o maniera interactiva si adaptata
tinerilor.

Credit Foto: CRPE.ro

In prima faza, s-a creat un ghid de predare pentru profesori (un material interactiv cu informatii generale despre NATO, relatia NATO-Romania, NATO-UE. In acest ghid au fost introduse o serie de filmulete/fotografii, inclusiv cu bloggeri la NATO sau NATO pe Instagram). Astfel, personal acreditat din cadrul CRPE a mers in Vaslui, Focsani si Buzau unde a prezentat informatii profesorilor si elevilor, alaturi de militari din structura MApN care au luat parte la misiuni.

➡ Vizita strategica pentru elevi si profesori in BUCURESTI

Credit Foto: Iulia Matache

Astfel, pe 14 decembrie, zeci de elevi si profesori, alaturi de bloggeri si reprezentati ai presei au mers la Unitatea de Integrare a Fortelor NATO unde s-au intalnit cu militari romani, dar si personal operativ din alte state membre. Tot pe 14 decembrie au mers la Muzeul Militar National intr-un tur ghidat legat de cele mai importante momente ale istoriei.

➡ Concluzii

Generatia Z trebuie sa fie implicata in mai multe proiecte de acest gen, mai ales cand vorbim de tinerii din mediile defavorizate.  Desi au acces facil la informatii prin intermediul retelelor sociale, din pacate, tocmai aceasta lejeritate este periculoasa in contextul manipularilor propagandei Rusiei si nu numai si bombardarea cu fake news la adresa NATO, UE sau chiar ONU. E important ca tinerii sa inteleaga rolul armatei, rolul NATO, sa vada si sa cunoasca aceste institutii ca sa inteleaga singuri. Felicitari CRPE pentru demers si sper ca o sa continuati si in 2019 proiecte asemanatoare, mai ales ca este anul in care Romania va detine presedintia pentru 6 luni, de la 1 ianuarie, a Consiliului Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.