Rezumat:
Ioana Vasile are 17 ani si este eleva in clasa a XII-a la C.N. “Carol I ” Craiova si face programare de la 10 ani. Daca in primii ani totul i se parea fascinant de greu, succesul nu a intarziat sa apara, cand, in clasa a VIII-a a castigat primele competitii de informatica. Ioana este atrasa de activitatile legate de protejarea mediului si de promovarea drepturilor omului ( asociatia ProDemocratia ). Si povestea continua…
REPORTER: De ce ,,programming,, ca varf de lance pe contul tau de facebook?
Ioana: Pentru mine “programming” este un ideal, iar tintele mi le tin in fata ca sa le pot ochi. Asta este ceea ce vreau sa fac si asta urmaresc. Faptul ca fetele reprezinta o minoritate in acest domeniu nu ma descurajaza, ba mai mult ma motiveaza.
REPORTER: Cum se impaca ecologia cu tehnologia din punctul tau de vedere?
Ioana: Am participat la actiuni de voluntariat pe ecologie si am folosit experienta dobandita cu ocazia participarii mele la concursuri care promovau concepte eco in mediu informatic. Am reusit astfel sa dezvolt ambele laturi simultan. In decursul timpului, cand tehnologia progresa, mediul ecologic regresa. Cred cu tarie ca ambele se pot dezvolta concomitent, tema ce constituie pentru mine o provocare.
REPORTER: Proiectele tale stiu ca au IMPACT. De ce te implici cu atat de multa pasiune in ele?
Ioana: Ma implic pentru ca stiu ca o fac pentru o schimbare in bine a mediului inconjurator, a societatii, si ma implic pentru ca merita sa te gandesti la viitor. Si stiu ca nu sunt singura. De exemplu, recent, ca tot vorbeai de proiecte, de impact, stii ca exista o organizatie – IMPACT? Acestia, de exemplu, s-au implicat activ intr-un proiect social din Valea Jiului.
Concret, în Valea Jiului, elevi voluntari în programul IMPACT ajută mamele sărace din spital. Recent, aceștia au dat o mână de ajutor. 15 adolescenţi au pregătit un spectacol caritabil, prin care au strâns donaţii în valoare de aproape 1.800 Lei. Cu suma strânsă, ei au reuşit să cumpere pachete cu toate cele necesare pentru nou-născuţi, pe care le-au donat Spitalului de Urgenţă din Petroşani. (M-am documentat si eu si am gasit informatii complexe aici. )
Iniţiativa elevilor cu IMPACT face parte din proiectul „Conectează-te la comunitate!”, dezvoltat de Fundaţia Noi Orizonturi – Proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
REPORTER: Ce intelegi tu prin Programul IMPACT?
Ioana: IMPACT înseamnă Cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri (gimnaziu şi liceu), care se întâlnesc săptămânal pentru jocuri educative şi discuţii despre lucrurile pe care elevii le-ar schimba în jurul lor. Apoi, elevii vin cu propuneri de proiecte care să rezolve neregulile discutate. Aşa, ei învaţă să fie mai conştienţi de problemele din jur, învaţă să fie mai implicaţi, să aibă curaj, să ia iniţiativă, să lucreze în echipă pentru a-şi pune ideile în aplicare.Tinerii sunt ghidaţi de profesori voluntari. Înainte de toate, aceşti profesori urmează trainingurile IMPACT, în care învaţă să aplice metode de educaţie nonformală (joc, poveşti, proiecte etc.) în întâlnirile cu elevii. IMPACT e singurul program educaţional dezvoltat în România, ajuns să fie preluat în peste alte 10 ţări, printre care SUA, Mexic, Armenia. E prezent în 130 de unităţi de învăţământ din ţară, ceea ce implică aproape 3.000 de elevi şi aprox. 400 de profesori voluntari. Anual, au loc peste 200 de proiecte IMPACT.
|
➡ Tricouri cu IMPACT
Ioana a vorbit cu atata pasiune de IMPACT incat am aflat ca au o sectiune speciala unde ofera tricouri originale desenate pentru implicari in cauze nobile. Si pentru ca in spatele lor se ascund artisti creativi prin spirit si condei, m-am gandit sa-i cunoasteti si voi
Andrei Ogradă
Art director, designer grafic, făuritor de litere. E #niciodataneobosit si unul din fondatorii The Type Collective – primul grup de designeri români dedicaţi desenului de literă. Unul dintre proiectele sale de suflet, „Niciodată neobosit”, a îmbinat caligrafia şi fotografia pentru a atrage atenţia asupra vieţilor pe care le duc oamenii străzii din Bucureşti. |
Ioana Şopov Când era în liceu, avea timp să fie şi olimpică, să scrie pe blogul ei de atunci texte într-o engleză perfectă şi să mai şi deseneze. Acum se descrie aşa: „Ioana, 27 de ani. Ilustrator şi character designer, băutoare de Earl Grey, admiratoare Darth Vader.” Dacă vrei s-o cunoşti mai bine, ce găseşti aici e pură minunăţie: be.net/ioanasopov
|
Kitră aka Nicu Duţă KITRĂ e din Târgovişte, iar în 2012 a absolvit masterul de Arte Vizuale al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Artist multi-disciplinar, face o treabă excelentă, indiferent de „spaţiul de joacă” pe care şi-l alege: ilustraţie, design de jucării, street art sau design grafic. A lansat o armată de jucării urbane, pictate de artişti români, iar desenele lui pot fi admirate pe multe obiecte de design de interior, în anumite locuri „de ieşit” bucureştene sau în campaniile brandurilor mari.
|
(Pose) Radu Popescu „Nu e niciodată greşit, când ştii că faci bine.” Aşa spune Radu despre implicare şi voluntariat. E art director, designer grafic şi ilustrator şi tot ar fi puţine cuvinte spuse despre el. Ar trebui să adăugăm: fotografie, pictură, creaţie 3D şi să nu ne oprim aici.
|
Tea Tomescu E un freelancer care îşi împarte viaţa „de birou” cu diverve sporturi, dar şi cu ilustraţia şi alte craft-uri din zona artelor vizuale. Datorită ei, cartierele din Bucureşti au logouri. Experimentează şi se ocupă mai ales de interface design şi logo design. A făcut voluntariat în studenţie şi încă se implică în proiecte pro-bono. Din ce postează pe Facebook e imposibil să nu-ţi dai seama cât de mult iubeşte câinii.
|