Fără categorie

Vladimir Yusupov: Un rus dependent de LEGO si Megabloks cu suflet de roman!

Spread the love

ffgDe Vladimir am auzit de la psi Initial, cand il vedeam cum se implica si cum se baga in seama cu toata lumea am crezut ca o face dintr-o pornire acaparatoare, pe sistemul: Unde calca rusul, nu mai pune nimeni mana. Numai ca Vladimir nu e asa. Putea sa-l cheme la fel de bine si Obi Wan Kenobi. N-are nicio legatura cu spiritul rusnac de a fura teritorii de la alte popoare.

E un om cu un suflet de aur, cu pasiuni colorate pe cat e sufletul lui de colorat, dar n-are rost sa va mai plictisesc eu cu detalii. Va las sa-l cunoasteti pe Vladimir, vodka o bem dupa:)

Vladi are 34 de ani si lucreaza ca inginer in filiala europeana a unei companii americane care produce computere si soft. Colectioneaza o gramada de chestii, de la machete la urban vinyl, de la Lego si Megabloks la jocuri de computer. A fost fan inrait World of Warcraft pana la momentul cu ursuletii obezi panda (are extensia dar s-a simtit prea jignit sa o si joace). De altfel, recunoaste ca a jucat absolut toate jocurile Blizzard inca din momentul aparitiei lor, ceea ce il califica ca sa zic asa ca si Blizzard gamer. Tot din acelasi motiv colectioneaza toate seturile Blizzard ale MegaBloks (un fel de lego, dar versiunea de peste Atlantic). Pe langa hobby-urile uzuale (gen citit, mancat, fotbal si sex), ii mai plac dronele, machetele de masini teleghidate de la Traxxas, benzile desenate, muzica “clasica” , hockey ( il si practica), handbal (il si practica), bifatul de anumite trasee montane (gen Nordkapp sau Preikestolen, Warhammer40k (jocul de platou), Lego, cocktailurile inspirate din jocuri de computer (le face singur), gatitul (numai ce vrea si cand vrea) si gata! Dar cred ca a venit timpul sa trecem si la intrebari…

BOGDAN: Draga Vladimir, prima intrebare de o suta de puncte. Unde, cum si de ce ai invatat sa vorbesti, sa scrii si sa gandesti romaneste?

Vladi: Mama e de vina! Prin ’95, fiind de felu-i o fiinta extrem de dornica de dragoste, a cuvenit sa reinoade relatia cu un fost iubit (nici el roman). Tipul asta lucra in perioada aceea la unul dintre spitalele din Bucuresti. Asadar, fiind constienta ca respectivul nu e genul sa intretina o relatie de dragoste prin corespondenta decat poate cu mama lui personala, s-a mutat si ea temporar in Romania sa-si pazeasca investitia. Eu o banuiesc ca a vrut sa impuste doi iepuri fiindca, profitand de potentiala ocazia de a scapa de mine cat mai departe de acasa, a facut o teribil de favorabila campanie femeii romane. Evident n-a fost in van fiindca, printr-un concurs de imprejurari improbabile care nu merita amintite aici, mi-am intalnit sotia, pe atunci o juna foarte-foarte-foarte plina de caracter. Caracter care s-a manifestat printr-o completa lipsa de interes in ceea ce ma priveste. Nu ca n-as intelege-o privindu-ma retroactiv! Pe atunci insa, chestia asta m-a nelamurit grozav. In consecinta, am insistat pana s-a plictisit si mi-a dat voie sa-i iau flori, sa ma tin dupa ea si, in bunatatea inimii ei, sa-i invat limba! Si iaca asa s-a materializat groaza milenara a poporului roman si anume ca vin rusii si le iau fetele:))) Asadar romana am invatat-o la locul faptei intr-o cultura mixta “Cotroceni-Veterani-Autobuzul 336”. Aceste locuri au avut teribile influente asupra limbajului de argou (n.a injuraturile romanesti sunt mult mai finute decat ale noastre). Cea mai mare contributie insa au avut-o cartile in romana si discutiile cu sotia. Plus talentul nativ la limbi straine pentru care nu am nici un fel de merit. Ca o paranteza generala mie mi se pare extrem de important ca intr-o familie pluriculturala (eu provin dintr-una si mi-am format una) unul dintre soti sa faca efortul de a invata limba materna si cultura etnica a celuilalt. Comunicarea intr-o limba secundara pentru ambele parti, oricat de bine stapanita de ambii, nu duce la deznodaminte prea fericite. O mica precizare: pot vorbi si scrie romaneste. Dar nu pot gandi si am inca probleme de integrare “culturala”. Adica fac gafe. Cu duiumul. Dar, ma adaptez!

BOGDAN: Cum ai ajuns sa descoperi clubul PSI si ce te-a facut sa dai tarcoale destul de des acestui club?:)

Vladi: Ei m-au descoperit pe mine. Auzisem de el fiindca Kadia, nevasta-mea adica, participa din cand in cand. Nu-mi mai amintesc cum am ajuns sa scriu si eu, cred ca la un post de-al meu m-a provocat psi sa incerc o duzina. Dar nu sunt foarte sigur ca asa au stat lucurile. Important este ca sunt cu voi:)

BOGDAN: Si, daca tot am deschis off-topic un subiect, eu zic sa-l abordam si fata in fata cu blogosfera…Explica-mi conceptul „sustin orice isi doreste o populatie locala”…Sa inteleg ca vezi Basarabia ca si pamant romanesc sau ai alta opinie?

Vladi: Da, dar doar daca asta voiesc si majoritatea celor din Basarabia. In general, eu sustin intotdeauna ceea ce-si doreste grosul populatiei locale dintr-o regiune disputata. Nu as sustine niciodata o forma, fie ea si cosmetizata, de “anschluss”. Referindu-ma la exemplul in discutie: in privinta Basarabiei, nu mi se pare relevant ce vor romanii si nici interesele Mamei Rusii, ce conteaza (in opinia mea) este ceea ce-si doresc majoritatea basarabenilor.

BOGDAN: De ce ai ales sa parasesti Rusia si sa locuiesti in alta tara?

Vladi: Pai am tot parasit Rusia de cand ma stiu. Initial am fost facut pachet si trimis in vacante la bunicul ca sa-si poata mama trage sufletul, apoi am parasit-o de buna voie ca sa va fur fata si, in final, am parasit-o (probabil definitiv) din motive mai complexe si diverse. Unul dintre ele fiind faptul ca in meseriile noastre (a mea si a sotiei) se face o mai buna educatie in Occident. Asadar, fiindca regiunea Geneva-Vaud ni s-a potrivit amandurora din mai multe motive, mai ales profesionale, am venit sa ne facem doctoratele. Dupa ce le-am finalizat am ales sa ramanem.

BOGDAN: Ce proiecte ai pentru 2014?

Vladi: Si eu care speram sa evit intrebarea asta in 2014! Si, iaca, sunt la al doilea contact cu ea . Fiindca imi inchipui ca nu e frumos sa pun un link spre primul meu raspuns (intr-o leapsa), am sa enumar: sa invat islandeza cat sa pot citi Edda fara dictionar, sa mananc caracatita gatita, sa gatesc eu scoici, sa beau gin Monkey 47 versiunea de boieri cu fite, sa nu plang cu zece randuri de lacrimi cand Rusia si-o va lua la Mondiale, sa montez o masina de la Traxxas, sa merg la GamesDay Paris (daca se tine), sa fac rost de toate versiunile de Oddka (o vodka mai speciala), sa fac tronsonul Ulriken-Flojen (Bergen), sa merg la o opera de Mozart complet nemodernizata, sa-mi vopsesc seturile de Tyranids&ChaosDaemon, sa construiesc o drona customizata, sa fac steagul Norvegiei din macarons si sa-mi cumpar (1) integrala pieselor baroce inregistrata de Savall, (2) ultimele seturi de tyranids (e anul lor), (3) litri si litri de Hansa (o bere), (4) magneti de Minecraft, (5) Lego Architecture Studio, (6) KAWS Milo, etc…etc..etc.Mai vrei!?:)

BOGDAN: Un mesaj pentru cititorii in blugi

VLADI: All we have to decide is what to do with the time that is given to us -Tolkien.

7 gânduri despre „Vladimir Yusupov: Un rus dependent de LEGO si Megabloks cu suflet de roman!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *