Fără categorie

Viitorul mai aproape decat crezi! Cel mai complex aparat laser PGD in dotarea clinicii Fertilia

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Clinica Fertilia este prima și singura clinică din România care utilizează laserul PGD (Preimplantation Genetic Diagnosis) pentru diagnosticarea problemelor genetice prenatale. În urma unui parteneriat încheiat cu Bioarray Laboratories Spania, centru de diagnostic și cercetare specializat în analiza genetică prin biologie moleculară (secvențiere next-generation NGS), Fertilia Medical Center pune la dispoziția pacienților primul laser PGD din România.

Analiza cu laser PGD se realizează în cazul cuplurilor care apelează la fertilizarea in vitro și este procedura care poate determina și preveni o sarcină afectată de o dereglare genetică sau cromozomală și poate evita nașterea  unui făt  cu malformații.

Avand în vedere numărul mare de cupluri care încearcă an de an să aducă pe lume un copil sănătos și nu reușesc, am considerat necesară introducerea acestui tip de procedură. Analiza cu laser PGD este recomandată în special în cazul cuplurilor  cu istoric de boli genetice în familie (precum hemofilia sau Sindromul Down), infertilitate inexplicabilă, vârstă avansată a mamei sau calitate scăzută a spermei tatălui. De asemenea, se poate opta pentru această procedură în cazurile cu nașteri precedente cu dificultăți sau anormalități cromozomiale și în cazurile de avorturi spontane recurente. Femeile care au avut mai mult de patru avorturi spontane primesc recomandarea de fertilizare in vitro cu indicație de PGD. De asemenea, investigația cu acest laser se recomandă și cuplurilor cu eșec la trei fertilizări în vitro”, potrivit purtatorului de cuvant al clinicii.

➡ PGD crește considerabil șansa de succes a unei sarcini FIV

Studiile arată că peste jumătate din toate ciclurile FIV eșuate nu pot fi explicate prin anomalii genitale, ci doar  prin  calitatea genetică slabă a embrionilor. PGD crește considerabil  rata de succes a unei sarcini prin FIV, oferind informații prețioase pentru cuplurile în care eșecurile FIV anterioare au rămas inexplicabile.

La o primă analiză, pot fi considerați sănătoși embrionii care au un  număr de diviziuni corespunzător momentelor din ciclul de creștere, celule individuale  cu o dimensiune uniformă, din care să nu lipsească „fragmente” celulare, care să poată cauza probleme în procesul de  creștere embrionară. Descoperirile recente au arătat însă, că în anumite cazuri, chiar și embrionii care  par sănătoși pot fi anormali și total incapabili de a produce o sarcină.

Prin utilizarea laserului PGD, se poate examina embrionul dincolo de aspectul superficial, ajungându-se până la codul  genetic intern al acestuia. Astfel, în urma acestui test, embrionii care păreau de calitate se pot dovedi a fi alegerea greșită în stabilirea unei sarcini sănătoase. Pe de altă parte, embrionii care  au fost clasificați drept mai puțin eficienți  din cauza aspectului lor, pot fi de fapt de cea mai bună calitate, având  chiar până la 10-20% mai multe șanse de a conduce către o sarcină sănătoasă, decât cei care au fost utilizați fără analiza PGD.

➡ Cum se realizează analiza cu laser PGD?

Materialul embrionar se poate preleva doar în cadrul Fertilia Medical Center, urmând să fie trimis ulterior spre evaluare în Spania, la Biorray Laboratories.

Când embrionul se află în a treia zi de dezvoltare, 1-2 celule din cele ce îl formează pot fi îndepărtate fără a afecta în niciun fel embrionul, acesta funcționând în continuare ca și cum acel blastomer nici n-ar fi fost îndepărtat. Fragmentul  va fi supus unor teste și analize genetice pentru a afla compoziția cromozomială a embrionului și dacă acesta este sau nu purtător al unei mutații genetice. Astfel sunt identificați embrionii sănătoși, care vor duce la nașterea  unor copii perfect normali.

Analiza cu laserul PGD permite depistarea unei dereglări genetice la făt și evitarea nașterii unui copil bolnav genetic. Acest instrument nu trebuie privit însă că o modalitate de a manipula trăsăturile și caracteristicile fătului, lucru imposibil de controlat de altfel, ci ca o metodă extrem de utilă pentru cuplurile care apelează la reproducerea umană asistată de a aduce pe lume un copil sanatos”, a explicat un purtator de cuvant din cadrul Fertilia Medical Center.

➡ Despre Fertilia Medical Center

Fertilia Medical Center este un centru medical ultraspecializat în infertilitate, medicină materno-fetală și ginecologie complexă. Cu experiență de peste 17 ani în sistem particular și de stat, Fertilia Medical Center dispune de singurul laser pentru studiul bolilor genetice încă de la nivel de embrion din România. Pentru mai multe detalii, accesați site-ul clinicii sau pagina de Facebook.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.