Fără categorie

Vesnicia satului ONLINE – Pentru ca povestile si legendele s-au nascut in Basarabia!

Spread the love

Se spune ca Vesnicia s-a nascut la sat.Eu completez si vin si spun ca VESNICIA s-a nascut intr-un sat din Bucovina. Ca o fi Lapusna, ca o fi Varatec sau oricare altul, vesnicia sigur s-a nascut acolo. Si, contrar parerilor majoritare cum ca acolo lumea traieste ca in secolul XIX, trebuie sa stiti ca satul basarabean a facut pasul in timp. Acum copiii au smartphone-uri si bloguri unde povestesc despre legendele de prin partea locului iar parintii nu mai folosesc toporul cand vor sa taie lemne ci se ajuta de motofierastraie pe benzina.

Vesnicia satului online, un proiect avizat de mai multe ONG-uri din Romania si de peste Prut, un proiect fascinant despre traditii, istorie, geografie, oameni, legende, amintiri. Am fost invitat recentla o intalnire cu mai multi bloggeri invatacei din Basarabia, elevi de liceu cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, copii din sate romanesti de secole precum Lapusna, Varatec sau Slobozia.

Fiecare mi-a povestit de casa, parinti, de rude, de activitatile lor, cum pleaca tatii lor dimineata cu drujbe Husqvarna la padure, acolo unde sunt sate de munte, sau la camp, daca vorbim de satele din campie pentru a munci pentru casa si familie.

Si acolo se munceste ca si aici, uneori pe bani putini, alteori pe bani mai multi, dar si acolo e tot Romania ca si aici.

Asa am avut sansa sa aflu ca in localitatea Varatec din Basarabia exista o stanca magica, o stanca vrajita numita Stanca Dragostei si cuplurile de indragostiti care pot sa urce pe ea tinandu-se de mana, vor avea o poveste de dragoste trainica. Mai exista acolo o pestera blestemata bantuita de duhuri rele unde salasuia un haiduc care lua de la bogati si dadea la sateni si negustorii i-au gasit ascunzatoarea si i-au dat foc haiducului in urma cu cateva sute de ani.

Sunt locuri pline de legende, cu tot soiul de comori ascunse de boieri. In Lapusna, resedinta familiei Lapusneanu exista tuneluri pe o arie mai mare decat se intind tunelurile viticole de la Cricova…Pe aici Alexandru Lapusneanu ascundea bogatiile de navalitori.

Dar ceea ce fascineaza sunt si povestile prezentului, cu oameni de 99, 100 de ani, oameni care stau pe skype, care fac covoare, care spun povesti. Eu am fost vrajit de satele din Basarabia si merita sa fie vizitate pentru ca pe acolo, Greuceanu si Fat-Frumos inca se mai ascund in cranguri. Povestile curg pe Prut si se intorc pe el precum gandurile noastre, inimile noastre, sufletele noastre. N-ai cum sa nu iubesti satul basarabean, doar daca n-ai nimic romanesc in tine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.