Rezumat:
Valea Prahovei este una dintre cele mai cautate regiuni turistice din Romania, fiind impresionanta prin peisajele naturale de care dispune, dar si prin lista de obiective turistice deosebite de care se pot bucura cei ce ajung aici. In aceasta regiune aflata de-a lungul raului Prahova, in partea de sud-est a Romaniei, se gasesc cele mai frumoase statiuni montane din tara, motiv pentru care la final de saptamana, foarte multi dintre cei care vor sa petreaca timp de calitate se indreapta catre Valea Prahovei atat vara, cat si iarna.
Cum poate fi evitata aglomeratia de pe Valea Prahovei
An de an, Valea Prahovei este luata cu asalt de mii de turisti – iarna, atunci cand partiile sunt ideale pentru schiat, sau vara, cand de regula, cei mai multi isi doresc sa evadeze din marile orase, in cautarea unor destinatii racoroase. Bucurestenii prefera indeosebi aceasta zona, tocmai pentru ca le este la indemana sa ajunga, dat fiind numarul nu foarte mare de kilometri pe care trebuie sa-l strabata. Tot dinspre Bucuresti pornesc spre Brasov, Poiana Brasov, Sinaia, Predeal, Azuga sau Busteni si cei mai multi turisti straini care aterizeaza pe Aeroportul Otopeni si inchiriaza o masina pentru comoditatea transportului intr-o vacanta reusita.
In perioadele turistice de varf, DN1 se poate dovedi un calvar! Exista insa cateva rute ocolitoare care pot elimina experiente neplacute, precum blocarea in trafic ore in sir, bara la bara.
- Bucuresti – Pitesti – Campulung – Bran – Brasov: aceasta ruta are o lungime de 278 de kilometri, iar cei care pleaca la drum cu masina o pot strabate in aproximativ 4 ore, indiferent de tipul de autoturism;
- Bucuresti – Dragoslavele – Dambovicioara – Ciocanu – Fundata – Brasov: intinsa pe 209 kilometri, ruta poate fi parcursa in aproximativ 3 ore si jumatate;
- Bucuresti – Ploiesti – Cheia – Brasov: aceasta ruta are 179 de kilometri. Soferii o pot parcurge in aproximativ 3 ore si jumatate;
Ulterior, din Brasov, se poate ajunge cu usurinta intr-una din urmatoarele statiuni:
Azuga
In aceasta statiune se poate ajunge pe DN1/E60, dar si pe calea ferata, daca turistii opteaza pentru trenul care pleaca din Bucuresti pe ruta catre Brasov. Azuga este una dintre statiunile montane luata cu asalt de catre turisti, mai ales in timpul iernii, datorita partiilor foarte bine intretinute. In plus, in anul 2007, aici a fost construita o telegondola, care a inlocuit fostul telescaun. Iubitorii sporturilor de iarna beneficiaza si de 3 instalaţii de teleschi si 3 de baby-schi.
Ajunsi in varf de munte, turistii pot cobori pe partia Sorica ori pe partia Cazacu, ambele oferind peisaje care taie rasuflarea. Partia Sorica se intinde pe 2100 de metri, fiind ideala pentru schiorii de nivel mediu, iar partia Cazacu este putin mai lunga, masurand 2200 de metri, de asemenea, cu o dificultate medie. Incepatorii pot alege Partia Cazacu Teleschi sau Partia Sorica Teleschi, acestea fiind mai scurte si mai usor de abordat, masurand doar 400 de metri, respectiv 700 de metri. Pe de alta parte, turistii pasionati de senzatii tari au posibilitatea de a accesa doua partii de tubing, ambele fiind amplasate in apropiere de partia Cazacu.
Indiferent de sportul pe care il practica, turistii au posibilitatea sa inchirieze de la centrele care detin echipament, atat schiuri, cat si sanii, placi de snowboard sau colaci pentru tubing.
Azuga nu se adreseaza doar iubitorilor sporturilor de iarna. La complexul sportiv „Nu-ma-uita”, de exemplu, turistii pot juca bowling, tenis de masă sau biliard. De asemenea, se pot face drumetii pe jos, cu bicicleta, cu un atv sau o masina de teren.
In Azuga exista oferte de cazare pentru toate gusturile si bugetele – de la hoteluri de 5 stele pana la pensiuni de 2-3 margarete. Cat despre mancare, exista restaurante pentru toate gusturile, dar La Lavanda merita intr-adevar incercat.
Busteni
Aflata la 135 de kilometri de Bucuresti, statiunea Busteni se afla la poalele Muntilor Caraiman si este cunoscuta pentru tratamentele sale balneoclimaterice. De aici se poate ajunge foarte usor catre Platoul Bucegilor, un loc absolut deosebit! Atunci cand temperaturile sunt prietenoase, turistii pot urca pana pe platou cu ajutorul telecabinei, pentru a ajunge la Babele, Sfinx, Varful Omu sau Crucea Caraiman, adica monumentul construit in onoarea eroilor care au cazut la datorie in Primul Razboi Mondial. Telecabina din Busteni are cel mai lung traseu din Romania si ofera o panorama mirifica.
Cei mai curajosi pot alege chiar si o plimbare cu o masina de teren. Un astfel de traseu costa aproximativ 80 de lei de persoana, iar avantajul, spre deosebire de urcarea cu telecabina, este ca turistii pot ajunge in locuri pe care altfel nu le-ar putea vedea. Piatra Arsa, Jepii Mari, Jepii Mici sunt doar cateva dintre tintele turistice.
In ceea ce priveste cazarea, Busteni ofera posibilitati pentru toate gusturile si bugetele – de la hoteluri de 4 stele pana la pensiuni de 2-3 margarete. De asemenea, in statiune exista restaurante pentru toate gusturile, insa marul copt pe care restaurantul La Cerdac, Vila Leonida, il ofera in meniu, merita un drum special acolo.
Predeal
Aflata la doar 25 de kilometri de Brasov, aceasta statiune este renumita pentru partiile sale cu grade diferite de dificultate, dar si pentru traseele de care se pot bucura pasionatii de calatorii pe munte. Printre cele mai interesante trasee se numara Predeal, Cioplea (aflata la 1152 de metri altitudine) – Cabana Susai (1380 de metri altitudine) – acest traseu dureaza aproximativ o ora si jumatate si este unul usor, care poate fi strabatut pe tot parcursul anului.
Cei care vor o drumetie mai lunga pot alege traseul Predeal (cu plecare de la baza partiei Clabucet (unde altitudinea este de 1050 de metri) – fosta cabana Clabucet – Cabana Susai (1380 de metri altitudine). Acest traseu dureaza aproximativ 3 ore si jumatate, fiind de asemenea accesibil pe intreaga perioada a anului.
Despre Predeal este interesant de stiut faptul ca este cel mai inalt oras din Romania, fiind situat la 1030- 1110 metri altitudine! Alaturi de partiile de schi si traseele pentru drumetii mentionate anterior, treaseele pentru atv-uri telescaunul si teleschiurile de pe Clabucet, atrag turistii precum un magnet.
Si in Predeal exista oferte de cazare pentru toate gusturile si bugetele – de la hoteluri de 5 stele pana la pensiuni de 2-3 margarete, dar Predeal Comfort Suites situat in apropiere de partia de schi Clabucet, merita intr-adevar pana la ultimul banut, pentru ca dispune de facilitati deosebit de atractive: sauna, centru de fitness, piscina interioara, un bar si un restaurant libanez.
Sinaia
Cunoscuta si drept Perla Carpatilor, statiunea se afla la o altitudine de 580 de metri, fiind imbratisata de pantele muntelui Furnica. Interesant este ca aici exista una dintre cele mai longevive scoli de schi din Romania, care a fost infiintata in anul 1993. Sediul se afla chiar la baza partiei recent renovate din Sinaia. Schiori cu experienta ofera lectii incepatorilor, indiferent daca acestia sunt adulti sau copii.
In plus, cei care ajung aici se pot bucura de numeroase obiective turistice, indiferent de sezonul in care isi planuiesc concediul. De exemplu, nu putini stiu despre Castelul Peles ca desi a fost ridicat acum aproximativ 150 de ani, dispune de un lift interior si ca, la momentul construirii era una dintre cele mai moderne resedinte regale din Europa. In cladire exista circa 170 de dormitoare si nu mai putin de 30 de bai.
Tot pe lista obiectivelor turistice de interes din Sinaia se mai numara si Castelul Pelisor, Muzeul Trenuletelor, Varful Omu, care este al 11-lea varf ca inaltime din Romania (atinge 2505 de metri inaltime), dar si Sfinxul din Bucegi, a carui denumire provide de la uluitoare asemanare a formatiunii cu un cap uman. Sculptura masoara circa 8 metri inaltime si 12 metri latime.
In Sinaia, turistii se pot caza in functie de buget si pretentii, in hoteluri de 5 stele pana la pensiuni de 2-3 margarete.
In concluzie, Valea Prahovei este o destinatie extrem de atractiva pentru turistii romani si straini, deopotriva, oferind intre cele mai frumoase peisaje montane din Romania. In comparatie cu alte tari, in Romania preturile sunt mult mai mici, mai ales in ceea ce priveste sporturile de iarna – inchirierea echipamentului, tarifele pentru telescaun sau telegondola – si chiar preturile pentru cazare si masa.
Desi in statiunile de pe Valea Prahovei se poate ajunge cu trenul, microbuze sau autocare, cea mai confortabila optiune este cu masina, aceasta nefiind conditionata de timp sau de alte criterii. Inchirierea unei masini se poate dovedi solutia optima, mai ales pentru turistii straini.