Atelier de Idei

Urinarea dureroasă la bărbați. Ce afecțiuni indică și când este cazul să mergi la doctor

Spread the love

Disuria se referă la senzația de disconfort sau de arsură care apare în timpul urinării. Urinarea dureroasă la bărbați poate fi cauzată de o serie de afecțiuni. Consultul unui medic specialist este esențial pentru că disuria poate fi un simptom al unei afecțiuni subiacente care necesită tratament. Acesta poate evalua cauzele și recomanda un plan de tratament adecvat în funcție de diagnosticul specific.

➡ Prostatita acută

Prostatita acută reprezintă prostata inflamată, apare brusc și se caracterizează prin simptome severe. Această afecțiune poate fi cauzată de o infecție bacteriană și provoacă disconfort semnificativ în zona pelviană și în sistemul urinar. Urinarea dureroasă în prostatita acută este rezultatul inflamației prostatei, care irită uretra. Infecția bacteriană care cauzează prostatita acută agravează inflamația și duce la senzația de arsură sau durere în timpul urinării.

Tratamentul pentru urinarea dureroasă în prostatita acută se concentrează pe tratarea infecției. Acest lucru implică, în general, administrarea de antibiotice. Consultați un medic specialist pentru un plan de tratament medicamentos adecvat cazului dumneavoastră specific.

Pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub numele de calculi renali sau litiaze renale, sunt mase solide sau cristale formate din substanțe prezente în urină. Aceste substanțe includ săruri, minerale și alți compuși chimici. Atunci când substanțele se acumulează în cantități mai mari, ele se cristalizează și formează pietre.

Unul dintre simptomele principale este durerea sau disconfortul în timpul urinării. Aceasta se datorează faptului că pietrele pot irita și răni ureterele și țesuturile din jurul acestora. Un alt simptom este și senzația de durere de rinichi.

Tratamentul pentru pietrele la rinichi depinde de dimensiunea și locația acestora. Pietrele mici pot fi eliminate în mod natural prin urină, iar medicul specialist poate recomanda și consumul de lichide sau medicamente pentru ameliorarea durerii. Pentru pietrele de dimensiuni mai mari, se pot recomanda și anumite proceduri minim invazive sau intervenții chirurgicale.  

Infecții ale tractului urinar

 Infecțiile tractului urinar la bărbați sunt mai puțin frecvente decât la femei. Disuria este un simptom comun al infecțiilor ale tractului urinar. Aceasta apare de obicei din cauza inflamației și iritației căilor urinare. În timpul unei infecții, bacteriile sau agenții patogeni irită mucoasa uretrei și a vezicii urinare.

Există o serie de factori de risc care pot crește riscul de infecții ale tractului urinar la bărbați, cum ar fi diabetul zaharat, sau un sistem imunitar slăbit.

Unele infecții ale tractului urinar pot fi cauzate de boli cu transmitere sexuală, în special în cazul bărbaților. Infecțiile cu transmitere sexuală precum gonoreea și chlamydia afectează uretra și provoacă simptome precum durerea în timpul urinării.  

Tratamentul cu antibiotice este adesea necesar pentru a trata infecțiile și pentru a ameliora simptomele. Ignorarea acestor afecțiuni poate duce la complicații mai grave, așadar consultul unui medic specialist este esențial.

Bibliografie:

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.