Fără categorie

Un interviu emotionant cu Doina Romaniei – Maria Casandra Hausi!

Spread the love

Si…AMR 48 de ore pana la spectacolul ROOTS RevivaL – Colors of Maria de la Bucuresti. După un turneu plin de experienţe FABULOASE  în 9 oraşe, in acest week-end,  la Sala Radio, mai exact pe 11 şi 12 Octombrie, o sa va reintalniti cu originile muzicii romanesti. Dupa editia de anul trecut, anul acesta surprizele sunt mult mai multe 🙂  Puteţi cumpăra bilete în reţeaua Eventim.ro (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturesti şi Humanitas), online pe www.eventim.ro, şi la sală în seara concertelor. Si daca tot vorbim de eveniment, va anunt ca una dintre vocile emblema ale spectacolului a avut ragaz, printre picaturi, pentru un interviu…

BOGDAN: Salutare Casandra din partea cititorilor in blugi. O intrebare primita din partea lor. Nascuta in Baia Mare, cum s-a intamplat aceasta asociere de nume…Maria si Casandra…Care e povestea numelor tale de botez?

Casandra: Sunt nascuta si crescuta intr-o casa din Centrul Vechi din Baia Mare, langa Turnul Lui Stefan, intre doua Sfinte Biserici si o scoala, pe strada cu Muzeul de Arta, vecina cu Teatrul Dramatic si cu cel de Revista, prietena buna cu Dealul Crucii, in apropiere de Liceul de Arta si Parcul Regina Maria, cu privirea spre rasarit! Mama mea, Doina Ileana, mi-a pus acest nume. M-a dorit pe lume intr-atat de mult incat s-a rugat Sfintei Maicute Maria sa ma aiba, in semn de recunostinta, m-a botezat Maria. Celalalt prenume este pus din dragoste pentru Mihai Eminescu, prima lui iubita s-a numit Casandra Elena. (prima sotie a lui Dimitrie Cantemir, s-a numit tot Casandra).

BOGDAN: Stiu ca ai facut scoala de muzica la Cluj…Cand ai luat decizia sa-ti dedici harul si talentul pentru doina romaneasca?
Casandra: Am facut Liceul de Arta Baia Mare- canto clasic, Scoala de Arta „Liviu Borlan” canto – muzica usoara si Academia de Muzica Gheorghe Dima, din Cluj,  „Facultatea de Canto si Arta Scenica” la clasa maestrilor, dragi profesori, Alexandru Farcas, Dumnezeu sa-l odihneasca in cantec de pace, fostul director al Operei Romane din Cluj si Gheorghe Rosu, Bunul Dumnezeu sa-l mai tina, cat a fi sa fie! „Nimic la timp, totul la vreme potrivita!” La vremea priceperii. Decizia a sosit pur si simplu, eu i-am zis: Bine ai venit! Si am tot ramas prietene. Am invatat doina din nevoie sufleteasca. Cu ea am ajuns acasa. E un limbaj aparte. E un gen muzical de sine statator. E o minune! Este o arta!
BOGDAN: Sunt voci care spun ca tu ai fi purtatoarea geniului Mariei Tanase…Mai mult decat atat, sa nu uitam ca esti laureata a Marelui Premiu si a Trofeului „Maria Tanase”. Ce lucruri, ce amintiri te leaga de cea supranumita in presa vremii Edith Piaf a Romaniei sau Pasare Maiastra !?
Casandra: Maria Tanase nu este un geniu. Maria Tanase este cu adevarat un fenomen al interpretarii cantecului romanesc si va ramane sub „semnul vesniciei„. Este talmacitoarea cuvantului si graiului romanesc, ea stie sa lase cuvantul sa respire si sunetul sa prinda radacina in memoria ascultatorului. Nicolae Iorga spunea despre dansa „Cine calca silaba romaneasca, stihul si cantarea, ca subtila Maria Tanase?” Imi displace aceasta „denumire” si cred ca nici dansei nu i-ar fi placut sa fie numita „Edith Piaf a Romaniei„… prefer pentru dansa asa cum o denumeste tot Nicolae Iorga „Pasare Maiastra„. Asa si este, asa va si ramane in inimile noastre! In ceea ce ma priveste, prefer sa fiu cea mai buna varianta a mea!
„Vedete mari si iscusite
S-au straduit o viata-ntreaga
Si-au incercat sa te imite:
Dar… n-au ajuns sa te-nteleaga”.
Compozitorul H. Malineanu spunea despre dansa:… Pentru ca poeta cuvantului cantat se verifica in orice imprejurare, inainte de toate, om”!

BOGDAN: Si daca tot vorbim de Maria Tanase, stiu ca in acest an esti din nou una dintre vocile proiectului international Roots Revival. Ce inseamna acest eveniment muzical pentru tine?
Casandra: Experienta, provocare, prietenie, rabdare, iubire, bucurie! „Unitate in diversitate”. Ne uneste dragostea pentru arta, muzica si frumos!
BOGDAN: Si pentru ca vorbim de un eveniment muzical cu radacini in folclorul romanesc traditional, daca ar fi sa gasesti un corespondent in muzica internationala pentru doina romaneasca, care ar fi acel corespondent si care ar fi tara unde s-ar asculta el?
Casandra: Doinei nimic nu ii este strain. Graieste de trairile cele mai launtrice ale inimii, de virturile spirituale! In intimitate este precum o imbratisare a mamei, horita oamenilor, ea devine marturisire. Doina nu se lamenteaza, iar sunetul trebuie sustinut atat cat tine gandul si trairea, nici mai mult, nici mai putin. Este cu adevarat, binecuvantata, un „cantec de izbanda„. 

BOGDAN: In final, un mesaj pentru cititorii presainblugi.
Casandra: Sa nu ne uitam Limba Romana, nici credinta strabuna! Iar Nicolae Pitis v-ar zice: „Sa hiti a Lui Dumnezeu, prunci!”
NOTA: Aici un material cu sentimentele traite de diferiti oameni din media, dupa spectacolul ROOTS Revival

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.