Atelier de Idei, Divertisment, Tineri

“Trenul asasinilor” ajunge la cinema. Razi cu lacrimi, razi cu explozii

Spread the love

Ce poate fi acum mai “fierbinte” decât canicula? Un film de acțiune care ne ține pulsul ridicat, cu Brad Pitt și Sandra Bullock, desigur! “Trenul asasinilor” întră în cinema în avanpremieră pe 4 august 2022, iar din 5 august a.c. rulează în cinematografele din toată țara.  Cinefili, la bord!

 

David Leitch, actor, cascador, scenarist, producător și regizorul filmelor “Deadpool 2”, “Atomic Blonde”, “Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw” și “John Wick” revine în atenția publicului cu un nou film de acțiune: “Bullet Train”. “Am acțiunea în ADN, așa că accept cu entuziasm ideea de a-mi asuma provocări mari și de a face alegeri îndrăznețe”, spune Leitch. Și nu doar o spune, ci o și demonstrează din plin în “Trenul asasinilor”, un thriller comic cu Brad Pitt în rolul principal. Înainte de a se lansa ca regizor, Leitch a mai colaborat cu Pitt în calitate de dublură-cascador pentru filmele “Fight Club”, “Mr. & Mrs. Smith”, “Troy” și altele, așadar aveau deja un istoric comun pe platourile de filmare și își cunoșteau reciproc potențialul.

Așadar, pornim în călătoria cu trenul alături de cinci asasini din toată lumea, unul mai aprig și mai hotărât ca altul. Dar, cum sunt toți abili și experimentați, ba chiar au amintiri comune, iar misiunile lor sunt interconectate, lupta se încinge și deznodământul este imprevizibil. Dar și amuzant. Ei se luptă, noi ne distrăm. Care pe care? Cel mai rapid tren din lume are doar câteva opriri pe cursa dintre Tokyo și Morioka.

Ai ratat o stație? Succes să rămâi în viață până la următoarea! În plină criză existențială, agentul Ladybug (Gărgăriță, interpretat de Brad Bitt) este ferm convins că îl paște ghinionul la tot pasul. Ce-i drept, din ultimele misiuni cvasi-ratate a ieșit cu orgoliul cam șifonat și vine gata antrenat să mai încaseze niște lovituri. Noroc că se întâlnește în tren cu unii mai ghinioniști decât el. Și… ce să vezi, niciunul dintre ei nu se află întâmplător acolo. Ar trebui să meargă totul ca pe roate, la propriu și la figurat, dar n-are el norocul ăsta! Urmează o confruntare directă și inevitabilă, într-o cursă contra-cronometru, pe viață și pe moarte, în timp ce Sandra Bullock alias Maria îi dă ordine de la distanță.

Pe urmele lui vin Lupul (Benito A Martínez Ocasio alias Bad Bunny), gemenii cei săriți de pe fix, Tangerine și Lemon, care – surpriză! – nu sunt gemeni, malefica Prince (interpretată de Joey King), care doar pare inocentă și inofensivă, dar ucide și din plăcere, nu doar pe bani, Hornet (nici nu bănuiam câtă ferocitate se poate ascunde sub o perucă!), Kimura – pe cât de alcoolic, pe atât de dornic de răzbunare – și… cireașa de pe tort, Moartea Albă (interpretat de Michael Shannon, cu două nominalizări la Oscar). O suită de personaje nebune, unul mai trăsnit și mai șocant decât altul, dar autentici și hilari cât cuprinde. Chiar dacă sunt asasini plătiți, le vedem latura umană, emoțională și chiar empatizam cu ei, ne distrăm și ne îngrozim împreună într-o călătorie thriller de la un capăt la altul: „Bullet Train” / „Trenul asasinilor” – din 5 august 2022, doar la cinema.

Fiecare vagon are un specific și ne surprinde cu ceva. În timp ce trenul gonește cu peste 400 km / oră, vedem peisajul pe ferestre (reprezentate de pereți cu tehnologie LED de înaltă rezoluție). Astfel, călătoria nebună este și o ocazie să descoperim o versiune stilizată a Japoniei contemporane, cu mascote inspirate de personajele anime Momomon – o imagine excentrică, dar autentică și fidelă culturii nipone.

Scenariul lui Zak Olkewicz se bazează pe romanul lui Kotaro Isaka, unul dintre cei mai apreciați autori japonezi ai genului mystery. Pornind de la creația acestuia, producătorii filmului au realizat o incursiune palpitantă și comică în lumea asasinilor, cu nuanțele unei fabule moderne despre soartă. Dar cum creezi scenele când totul se întâmplă într-un tren de mare viteză? Cum se desfășoară întreaga acțiune în doar câteva vagoane ticsite cu asasini, unde orice obiect aparent inofensiv poate deveni o armă? Provocările de spațiu devin oportunități creative, prin efecte speciale, cascadorii și o coregrafie spectaculoasă a luptelor – toate, într-un spațiu îngust, într-un tren în mișcare.

O provocare și pentru actori, dat fiind că mulți și-au realizat singuri scenele de luptă, fără dubluri, începând cu însuși Brad Pitt. Carismatic, vulnerabil și comic în același timp, Pitt își demonstrează, o dată în plus, atuurile de star. Nu degeaba are în palmares două trofee Oscar și două premii BAFTA (pentru rolurile din filmele “12 Years A Slave” și “Once Upon A Time În Hollywood”)!

➡ Cum s-a vazut filmul din vagonul meu

#TrenulAsasinilor este un film 100% de divertisment, dar un divertisment smart, cu multe intrigi și plot twist-uri, un carusel de enigme și întrebări, un cocktail de umor și acțiune, un film cu elemente autentice japoneze precum katana, karma, Yakuza, Muntele Fuji dar și cu idei ca la Hollywood precum cuțite prin aer, serviete cu milioane de dolari și bombe ascunse printre bagaje. Un film cu multe surprize de tip Easter Bunny, mai ales când vorbim de actori cu renume în filme de acțiune de pe Netflix și nu numai.
Un film care vorbește despre karma, despre Soarta, despre destin, despre control și neprevăzut. Povestea e genial de bine legată, chiar dacă pare haotică la început ca un labirint al regelui Minos, pe parcurs încep să apară informații și lucrurile ies din ceață ca intr-un puzzle de tip Sherlock Holmes.
Nu mă așteptam să râd atât de mult la un film cu mult CGI pentru a rula pe ecrane IMAX și multe scene mult prea SF care sfidează și cele mai elementare legi de fizică. Dar tocmai acele momente te fac să râzi și să te bucuri de experiența din cinema. Nu e un film cu morală sau mesaje deep, deși are pe alocuri așa zise „Vorbe de duh” și tot felul de „punchline” așezate prin scenariu și scenele de acțiune, dar sunt puse acolo mai mult ca să râzi de personaje și de text și mai puțin să ai momente tip „Evrika”.
E un film clar pentru adulți, e plin de sânge și scene violente în stil Tarantino, dar nu te oripilează și nici nu simți cum trece timpul. Mi-ar fi plăcut personal să aibă un rol mai consistent eroina din serialul The Boys – actrița asiatică Karen Fukuhara , dar la câte „vedete” de calibru care apar doar așa de efect dramatic, am înțeles motivul.
Filmul e oarecum centrat în jurul lui #BradPitt ca un fel de trunchi al unui copac din care se ramifica alte fire epice.
Dar mă opresc aici. Bullet Train e de departe un film pe care îl recomand ca terapie antitres după munca de la birou, de acasă, o evadare genială din realitate.

Producția 87North prezentată de Columbia Pictures este distribuită în România de către InterComFilm Distribution, durează 126 de minute și este nerecomandată persoanelor sub 15 ani. “Bullet Train” va rula pe marile ecrane în formatele 2D, IMAX 2D, 4DX, Dolby Atmos.

 ➡ Sony Pictures Entertainment

Sony Pictures Entertainment (SPE) este o filială a Sony Entertainment Inc., la rândul ei o sucursală a Corporaţiei Sony din Tokio. Operaţiunile internaţionale ale SPE cuprind: producţia, achiziţia și distribuţia de filme; reţele de televiziune; crearea și distribuţia produselor digitale; operarea studiourilor de film; dezvoltarea unor noi produse de divertisment, servicii și tehnologii. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.sonypictures.com 

 ➡ InterComFilm

InterComFilm Distribution S.A. a fost înființată în martie 2000, având drept obiect de activitate distribuția filmelor de cinema. Rădăcinile acesteia datează însă încă din anul 1992, când își începea activitatea GFR Distribution, primul distribuitor privat de film de pe piața românească. În 2000, InterCom RT a cumpărat 51% din acțiunile GFR, formând astfel o asociere, care întrunea aceeași pasiune și experiență în industria filmului. În prezent, compania este licențiată Sony Pictures și este unul dintre cei mai dinamici jucători de pe piața de distribuție a filmului în România. Detalii, pe www.intercomfilm.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.