drone-g940498972_640
IT&C

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să fotografiezi sau să filmezi cu o dronă

Spread the love

Cele mai în vogă echipamente foto-video sunt dronele, pentru că oferă o gamă largă de imagini și permit realizarea unor filmări spectaculoase, de la mare înălțime. Iată ce trebuie să știi dacă vrei să fotografiezi sau să filmezi cu o dronă.

Care sunt principalele tipuri de drone

Ai la dispoziție diverse modele de drone și camere de acțiune. Alege ce ai nevoie, în funcție de caracteristicile lor tehnice și funcționale. Primul criteriu de selectare a dronelor este greutatea lor. Există drone C0 cu greutate sub 250 g (inclusiv drone construite artizanal), drone C1 cu greutate de până la 900 g, drone C2 cu greutate de până la 4 kg, drone C3 și C4 cu greutate de până la 25 kg (achiziționate din magazine sau realizate de pasionați ai echipamentelor video).

În funcție de greutatea lor, dronele pot fi utilizate pentru diferite scenarii de zbor sau clase de operațiuni. Varianta A1 cuprinde categoriile C0, C1 și dronele construite artizanal. Scenariul A2 se referă la dronele din categoria C2, iar clasa de operațiuni A3 cuprinde drone din categoriile C3 și C4.

Cum se înregistrează o dronă

Ai grijă și alege o dronă care să fie potrivită activităților tale de fotografiere și filmări aeriene. După achiziționarea dronei, este obligatorie înregistrarea ei la autoritățile de profil. Accesează platforma Autorității Aeronautice Civile Române (AACR) și obține un cod unic de identificare, pe care trebuie să-l afișezi pe drona ta.

Această operațiune este stabilită prin lege și trebuie să respecți indicațiile de înregistrare, pentru orice dronă care este echipată cu aparat foto, cameră video, dotări foto/video, cu sau fără microfon și alte accesorii de înregistrare.

După ce ai obținut codul de identificare de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), verifică greutatea dronei tale. Dacă depășește 250 de grame, trebuie să susții un examen teoretic de pilot dronă, adaptat la categoria de zbor din care face parte drona ta. Vei da examenul online, iar dacă nu reușești să-l treci, mai poți încerca din nou, după 24 de ore.

Care sunt principalele reguli de zbor pentru drone

Citește cu atenție prevederile din legislația pentru folosirea dronei. Trebuie să respecți  un set de reguli generale, care sunt valabile pentru toate tipurile de dronelor. Cea mai importantă prevedere este interzicerea survolului în zona unor instituții oficiale ale statului român sau ale altor state. De exemplu, nu ai voie să zbori cu drona peste clădirea Parlamentului, sediul Guvernului, ambasade și reședințe oficiale, sedii de ministere, unități militare ș.a.

O altă regulă de care trebuie să ții seama atunci când manevrezi drone este că dreptul la intimitate și viață privată este apărat de legislația în vigoare. De acea, nu ai voie să survolezi, să fotografiezi sau să filmezi deasupra unei proprietăți private, dacă nu ai acordul proprietarului.

Pentru că reprezintă o operațiune complexă, zborul cu drone ce au greutat mai mare de 20 de kilograme este reglementat și din punct de vedere al siguranței. Astfel, ca proprietar al unei astfel de drone, trebuie să închei o asigurare față de terți, ca să-ți protejezi răspunderea în calitate de operator dronă. În plus, poți să semnezi și o poliță de asigurare a dronei în caz de accidente pe durata zborului sau în timpul transportului.

Ține seama de detaliile prezentate și utilizează drone pentru realizarea unor materiale video de calitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.