Există persoane pasionate de designul vestimentar care visează să-și pună în valoare imaginația, talentul și aptitudinile, dar care, din păcate, încă nu au un loc al lor în care să poată să conceapă propriile creații. Ei bine, dacă plănuiești ca în viitorul apropiat să îți deschizi un atelier de croitorie ar trebui să stabilești din timp care sunt dotările și echipamentele de care ai nevoie pentru a crea haine deosebite, atât pentru femei, cât și pentru bărbați sau copii.
Astfel, când alegi produsul, nu trebuie să dai dovadă de superficialitate, limitându-te doar la clasificările de bază – mașină de cusut electrică sau mașină de cusut casnică, ci va trebui să să acorzi o atenție sporită detaliilor tehnice.
Așadar, analizează ce posibilități de reglaj, viteză de coasere, tipuri de cusături sau tip de operațiuni executate îți oferă un astfel de dispozitiv.
Rezumat:
➡ Cusutul – de la necesitate la pasiune
Arta cusutului poartă o întreagă istorie în spate, iar consemnările susțin că la început, aceasta a apărut ca o îndeletnicire de bază, îndeplinind o funcție utilitară. Potrivit istoricilor, primele ace de cusut cu gămălii datează din anul 7500 î.Hr., iar materialele întrebuințate la această operațiune erau pieile și blănurile. Apoi, oamenii au cultivat această îndeletnicire transformând-o într-o adevărată artă, practicată, în zilele noastre și din pasiune, nu doar din necesitate, cum era pe vremuri. În timp, tehnologia cusutului a cunoscut o evoluție extraordinară odată cu apariția primelor mașini de cusut – celebra marca Singer – un produs inovator care a avut o importanță majoră în industria textilă.
➡ Tipuri de mașini de cusut
În prezent, pe piața de specialitate există mai multe tipuri de mașini de cusut electrice sau casnice, potrivite pentru lucru, indiferent de nevoile pe care le au croitorii zilelor noastre. Conform clasificării pe care o găsim în cartea autorului Ioan Iacob, Inginerie generală în textile-pielării, apărută la Iași, în anul 2005, la Editura Performantică, mașinile de cusut pot fi grupate după mai multe criterii – în funcție de tipul cusăturii, în raport cu materiale prelucrate, sau cu operațiile executate ș.a.m.d. În funcție de tipul cusăturii, mașinile de cusut se împart în: mașini pentru realizarea cusăturilor de suveică – denumite și mașini de cusut de bază și mașini de cusut speciale.
1. Mașinile de cusut de bază
Sunt acele dispozitive care realizează cusături de suveică și au o largă aplicabilitatea în cadrul confecțiilor textile. În această categorie intră următoarele:
Mașina de cusut cu o configurație standard
Mașina de cusut cu două sau mai multe ace (efectuează cusături paralele)
Mașina de cusut ce prezintă posibilitatea de a realiza cusături în zig-zag
Mașina de cusut cu deplasare longitudinală a acului – acul se deplasează paralel cu direcția de coasere
Mașina de cusut cu transportor suplimentar superior – straturile de coasere se deplasează relativ cu viteze diferite, obținându-se încrețirea acestora;
Mașină de cusut cu funcții de corectare a dimensiunilor cu privire la detaliile ce fac referire la coasere
2. Mașinile de cusut speciale
Aceste dispozitive sunt cele care realizează cusături cu structură specială. Din această categorie fac parte următoarele:
Mașini de cusut pentru cusăturile în lanț
Astfel de dispozitive se întrebuințează la asamblarea și finisarea marginilor diferitelor detalii (tricot, piele sau blănuri).
Mașinile de cusut ideale pentru cusăturile în lanț efectuează cusături ce prezintă un grad mare de elasticitate.
Pot exista mașini de cusut lanț cu un fir sau cu două fire, mașini de cusut și surfilat cu un fir, două și cu trei sau patru fire și mașini potrivite pentru a efectua cusături de acoperire.
Mașini de cusut semiautomate
În această categorie se încadrează mașinile de cusut nasturi, mașinile de cusut butoniere – butoniere drepte sau butoniere cu cap rotund, mașini de cusut catarame, ș.a.m.d.
Mașini de cusut automate
De regulă, aceste tipuri de mașini de cusut se folosesc pentru a realiza și a aplica buzunare, broderii, pense și mai sunt denumite și stații automate de îmbinare a detaliilor și a subansamblelor de confecții.