Fără categorie

THE WALK – Intre experienta 3D si IMAX 3D

Spread the love

THE WALK e o experienta coplesitoare, daca vrei sa-l vezi intr-o sala IMAX. Cadrele sunt atat de intens conturate incat, in cazul unei vizionari IMAX 3D, sunt momente in care ti se taie pur si simplu rasuflarea.

cropped-The-Walk.jpg

Baleari de camera, trans trav pe verticala cu o viteza ametitoare si coborari bruste de nivel cu zoom-ul la maxim incat crezi ca tu esti cel care cade in gol, sau daca tu fizic esti constient ca te afli intr-un scaun de cinema mintea ta e bulversata de realismul din spatele montajului. Si totusi, de ce IMAX 3D?

Pentru ca marimea conteaza cand vine vorba de… filme

De ce sa vezi THE WALK 3D, si nu 2D? Asta deja e o provocare simpla. Pentru ca experienta 3D te proiecteaza parca si pe tine langa actor, e ca si cand il tii de mana si pasesti si tu alaturi de el pe sarma agatata intre cele doua turnuri gemene. Dar care e diferenta intre 3D si IMAX 3D?

Sa intram intai in poveste. THE WALK este despre un tanar „nebun”, un artist in cea mai ingenua definitie. Un om care va ramane singurul in istorie pentru ca traversat vidul dintre cele doua turnuri gemene.

Concret e vorba de un francez. Francezul Philippe Petite a traversat pe sârmă distanța de aproape 50 de metri dintre turnurile gemene ale World Trade Center din New York, de opt ori pe durata a 45 minute si totul la o inaltime de peste 400 de metri, echivalentul unui bloc cu 110 etaje.

French aerialist Philippe Petit, 24, balances as he crosses a cable stretched between the World Trade Center towers high above New York City Wednesday, August 7, 1974.  Petit walked from one rooftop to a point close to the second rooftop and back again as crowds gathered on the lower Manhattan streets to watch the aerial feat.  Police arrested him and two assistants shortly after the walk and took Petit to Beekman-Downtown Hospital for psychiatric evaluation.  The Frenchman has performed similar stuntsin Paris and Australia.  (AP Photo/str)
French aerialist Philippe Petit, 24, balances as he crosses a cable stretched between the World Trade Center towers high above New York City Wednesday, August 7, 1974. Petit walked from one rooftop to a point close to the second rooftop and back again as crowds gathered on the lower Manhattan streets to watch the aerial feat. Police arrested him and two assistants shortly after the walk and took Petit to Beekman-Downtown Hospital for psychiatric evaluation. The Frenchman has performed similar stuntsin Paris and Australia. (AP Photo/str)

Practic, ai o poveste, o poveste care iti va oferi sansa sa vezi in eXclusivitate cadre uluitoare. Desi au fost generate pe calculator din motive lesne de inteles, tehnologia IMAX a reusit sa transforme imposibilul in ceva fantastic.

„Morcovii sunt facuti” – motto-ul cheie al filmului scoate in evidenta determinarea personajului de a-si urma visul. Nu a dat niciodata inapoi desi a avut momentele sale de indoiala. A avut norocul ca a iubit si a fost iubit de o femeie exceptionala – Anne.

Practic in spatele cutezantei sale se ascunde o poveste de dragoste redata minutios cu ajutorul tehnologiei IMAX.

Dar sa analizam putin cele doua tipuri de expunere ale peliculei.

Din punct de vedere al calitatii si al experientei, ambele vizionari sunt „breathtaking” datorita regizorului Robert Zemeckis, care a stiut ce sa filmeze si cat de intens sa filmeze. Iar asta nu e tot. Asa cum, in cazul unui smartphone, una e sa ai un display de 3.8 inchi si alta e sa ai un display de 5,8 inchi, tot asa si experienta IMAX depaseste experienta simpla 3D printr-o serie de atribute.

IMAX

Prima diferenta consta chiar in dimensiunea ecranului de proiectie. Sala T IMAX din cadrul Cinema City din AFI Palace Cotroceni are un ecran unicat in Romania: cel mai mare ecran curbat cu o suprafata de proiectie de 370 mp, adica mai mare decat un bazin semiolimpic de inot. IMAX ofera astfel cele mai stralucitoare si mai clare imagini. Mai mult, sunetul este atat de puternic, incat il simti peste tot in jurul tau.

Un film IMAX de calitate se filmeaza IMAX

Sunt producatori si regizori ale caror pelicule, desi sunt filmate cu camere obisnuite 3D, vor ca filmele lor sa fie prelucrate pentru a se adapta si ecranelor IMAX. Dar exista filme care se prelucreaza de la nastere in format IMAX.

Diferentele majore se datoreaza in primul rand tehnicii. #Casastiti, o camera de filmare IMAX are peste 120 de kilograme, pelicula pe care se filmeaza are 70 de milimetri, iar echipamentul, atunci cand e pus in functiune, face un zgomot ca de drujba. E o tehnologie atat de sofisticata, incat bugetul unui film realizat integral cu camere IMAX sare de 100 de milioane doar datorita costurilor echipamentelor de productie si post-productie, fara celelalte cheltuieli legate de actori, casting, locatii, marketing, iar lista e mult mai lunga.

In loc de concluzii

Incercati sa vizualizati primele 20 de secunde din acest trailer si acum proiectati imaginile intr-o sala cu un ecran de peste 370 de mp. Nici nu s-au inventat atat de multe cuvinte care sa surprinda realismul unei astfel de experiente. Eu am trait filmul THE WALK la Cinema City atat in format 3D, cat si in format IMAX 3D, iar diferentele chiar fac diferenta. Daca esti din Constanta, Timisoara sau Iasi, te poti bucura de ultimul film al lui Robert in format 3D, pentru ca vei trai o experienta coplesitoare. Dar daca locuiesti in Bucuresti, ar fi pacat sa nu te bucuri de experienta completa, sa nu vezi maretia cadrelor filmate in vid, in haul dintre cele turnuri gemene asa cum trebuie.

Imi aduc aminte ca, in timpul vizionarii din sala T IMAX, am avut persoane pe langa mine care au inchis de cateva ori ochii. Le auzeam cum vorbeau si spuneau ca le era frica de inaltime. Atat de puternica e senzatia. E o recomandare de care merita sa tineti cont.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *