[yasr_overall_rating size=”large”]
“There should be no boundaries to human endeavor. However bad life may seem, where there is life, there is hope.”
Nu întâmplător am început aceste rânduri cu ideile lui Stephen Hawking…Ele sunt light-motivul întregii producții… Până la acest film știam de geniul lui Stephen, știam de teoriile lui privind Universul, am văzut emisiuni pe TEDex, pe Discovery, pe Science, cărți, omul e GENIU. Are un IQ de 160 și asta în condițiile în care trupul lui suferă de o boală cruntă.
Dar mai e ceva…În spatele fizicianului Stephen se ascunde NU numai omul ci și eroul unei povești de iubire…Filmul ăsta îți dă o palmă peste ochi și trei șuturi ca să trezești în tine un lucru evident… Iubirea NU vine în forme, în idei, nu o poți programa… Iubirea n-are legatură DOAR cu atracția fizică, DOAR cu sexul, DOAR cu ideile calde, DOAR cu EMPATIA, iubirea EXISTA, e TOT…
Da știu, vor fi cârcotași care vor spune ca dacă a fost așa mare iubire între ei de ce n-au rămas împreună și nu sunt spoiler pentru că biografia fizicianului e publică cu mulți ani înainte de conturarea filmului…
Iubirea se naște în UNIVERS așa cum stele se nasc în Univers și când explodează asta nu înseamnă că n-au strălucit mii de ani lumină. Iubirea dintre Stephen și Jane a fost precum viața unei stele în cosmos. A strălucit până s-a consumat și a explodat în miliarde de culori. A rămas respectul, chiar și astăzi Stephen vorbește cu fosta lui soție, nu s-a schimbat decât tipul de transfer energetic între cei doi…
Filmul lui James Marsh, pe un script care a avut nevoie de 10 ani să se coacă, să fie corect, coerent, să fie pe același nivel sinergetic cu romanul scris de Jane Hawking e în final un film matur de la primul cadru la ultima replică. Eddie Redmayne joacă rolul vieții lui! Își torsionează trupul atât de real, își folosește membrele, degetele de parcă ar suferi de acea maladie, e în rol și rolul în el. Eddie nu joacă, Eddie retrăiește viața lui Stephen
–Theory of Everything – este un film atât de bine conturat în spațiu și timp, încât însuși Stephen Hawking i-a scris regizorului și i-a mulțumit pentru că s-a putut reîntâlni cu varianta lui mai tânără, și-a văzut reflecția în oglindă. Rolul lui Eddie atât de credibil încât, pe lângă Golden Globe și BAFTA, merită un Oscar.
Am vărsat lacrimi și printre lacrimi am înțeles și am văzut… Jane s-a consumat timp de 30 de ani alături de Hawking. I-a dăruit trei copii, a fost alături de el, l-a iubit. L-A IUBIT dincolo de sensuri fizice…L-a iubit adânc, metafizic, concret și coerent așa cum a fost, pur și simplu.
The Theory of Everything este dincolo de dramă, pentru că nu e nimic mai cumplit decât să simți cum trupul tău vrea să fie mai puternic decât voința ta, este povestea care vorbește despre lupta câștigată cu sacrificii de către minte asupra corpului.
Filmul dovedește încă odată că dincolo de medici, verdicte, știință, calcule, statistici există ceva mai puternic decât TIMPUL, decât GRAVITAȚIA…
Este un film care vorbește despre iubire la modul pragmatic, faptic, fără gesturi deșănțate, inimoare roz, turtă dulce, declarații clișeu…NU…E vorba despre TOT la cel mai profund și mai adânc mod…
FILMUL este distribuit de RO Image și este în cinema din 20 februarie 2015.