Atelier de Idei, Divertisment, Tineri

SUPERSTAR – O satira colorata despre arta, despre teatru, despre viata fara filtru

Spread the love

Joi, 26 mai, la CINEMAX în Mall Veranda București, Teatrul În Culise a lansat un film de scurt metraj (30’), realizat de actorii teatrului împreună cu prietenii lor din lumea filmului: SUPERSTAR, după prima poveste din cartea cu același nume a lui Ștefan Caraman. Filmul a fost realizat cu participarea extraordinată a lui Victor Rebengiuc, naratorul poveștii.

Sinopsis:

În vara anului 2020, pe timp de pandemie, actorii #inculise împreună cu echipa de filmare s-au izolat timp de o săptămână într-un sat din Dobrogea pentru a realiza acest film. Proiectul, realizat cu sprijinul Primăriei Casimcea din județul Tulcea și al primarului Gheorghe Țilincă, a fost desemnat câștigător la festivalul Colortape din Brisbane, Australia și a fost selecționat la SIMFEST International Festival și la Cluj Shorts International Shorts Film Festival.

➡ SUPERSTAR: o comedie despre mirajul vieții de artist, direct din satul românesc

Aproape toate fetițele visează să ajungă la un moment dat mari staruri de cinema. Iar Ileana nu face excepție. Atunci când o trupă ambulantă de teatru vizitează micul sat dobrogean în care sătenii își trăiesc veșnicia, primarul nu ratează ocazia de a transforma visul ”nepoatei” sale în realitate și încearcă să rezolve rapid problema în dulcele stil românesc. Plictisit de mișmașurile mioritice, dar cu același chef de joacă, God, regizorul spectacolului, îl convinge pe șoferul autobuzului să gestioneze situația și să se ocupe de tânăra starletă în devenire.

Superstar este o poveste contemporană care tratează cu umor şi căldură micile “traume” provocate de contactul dintre lumea artistică şi lumea încă nealterată a satului. Umorul se naște chiar din ciocnirea acestor lumi, una urbană, una rurală, care deși par foarte diferite, acestea sunt în esență incredibil de asemănătoare la nivel uman, operând cu aceleași valori universal românești.

➡ Cum am vazut eu proiectia?

#Superstar se simte că a fost filmat în 2020, acel an nefast când pandemia lovea in teatru și cinema unde se ascundea virusul.
Se simte că actorii trăiesc fiecare moment, fiecare replică, iar chimia dintre Alex și Ioana e geniala. Apropo de asta, ii puteți vedea duminica la #TeatruInCulise în piesa #Aeroport tot după un text semnat Ștefan Caraman.
Superstar este o ironie fina la adresa autorităților și cum inteleg ele cultura, ca o prelungire meschina a propriilor interese.
Exact ca și în perioada comunista când piesele de teatru aveau sens doar daca aduceau omagii conducătorilor sau odraslele lor aveau roluri în piesă.
Caricaturizarea actului de cultura pe care îl înțeleg anumite autorități locale este exacerbata de ideea în care un șofer ajunge regizor. Deși vorbim de maxim 30 de minute de montaj video, mesajul este frumos construit iar personajele sunt bine închegate. Iar vocea ca de poveste pe vinil a lu Victor întregește aceasta satira vizuala.

➡ Insight-uri despre film

Despre film, regizorul Cristian Bajora, povestește: Într-o zi, prietenul meu Stefan Caraman, scriitorul scenariului, mi-a trimis textul pe mail. După ce l-am citit, i-am spus imediat lui Ștefan că vreau să fac un film după prima lui poveste din volumul „Superstar” pentru că mi s-a părut reprezentativă pentru lumea satului. El a îmbrățișat ideea și a ajutat, de asemenea, la strângerea fondurilor necesare producerii filmului. Cu ajutorul domnului Gheorghe Țilincă, primarul municipiului Casimcea, un mic sat din judetul Tulcea, Romania, am demarat proiectul „SUPERSTAR”.

Am vrut să servesc bine scrisul lui Caraman, așa că mi-am imaginat personaje colorate, uneori chiar absurde. Am adunat distribuția de la Teatrul In Culise. Am fost atât de norocos să lucrez cu actori grozavi pe care îi cunoșteam foarte bine și alături de care mai lucrasem înainte. Au înțeles exact ce le-am cerut. O mare reușită pentru film a fost și participarea lui Victor Rebengiuc (naratorul), un actor desăvârșit, iar pentru mine a fost o mare onoare să lucrez cu dumnealui chiar și doar pentru a da glas poveștii noastre.

SUPERSTAR

Cu participarea extraordinară a lui Victor Rebengiuc (Naratorul)

Cu Ioana Nichita (Ileana), Alex Vlad (Vili), Neculai Predica (Primarul), Ionuț Iftimiciuc (GOD/Padre Lorenzo), Corina Dănilă (Actrița 1 – Doica), Dorin Enache (Actorul 2 – Balthazar), Patricia Ionescu (Actrita 3 – Julieta), Andrei Șchiopu (Actorul 4 – Romeo), Claudiu Popovici (Actorul 5 – Tybalt), Tina Țifescu (Profesoara), Grațiela Popa (Săteanca), Eugen Blănaru (Săteanul), Mihaela Ganea (Mariana – nevasta primarului)

Grafică: Cosmin Marica | Comunicare: Vania Pierșinaru | Traducere și subtitrare: Geta Huzum | Machiaj: Cristina Drăgușan | Scenografie: Ana Cântăbine | Costume: Dana Anghel | Electrică: Ștefan Bîrsan, Augustin Vasile | Asistent cameră: Radu Bondoc | Sunet: Mihnea Teodor Rusu | Colorizare: Andu Radu | Sound producer: Adam S. Q. David | Muzica: Mihnea Crăciunescu

 Imagine: Tiberiu Lupașc, Scenariu: Ștefan Caraman, Regia: Cristian Bajora

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.