Rezumat:
,,Anii, clipele de iubire și paharele de vin sunt lucruri care n-ar trebui numărate niciodată” – The Age of Adaline
,,Vinul a fost, este și va rămâne în atemporalitate singura formă de artă care se poate bea, se poate savura”’ – Luis Fernando Olaverri
“O sticlă de vin conține mai multă filozofie decât toate cărțile din lume.” – Louis Pasteur
De ce am ales să încep aceste rânduri cu aceste citate despre vin? Pentru că, pentru mine, vinul nu este orice formă de artă, vinul este poezie. Vinul este forma eclectică dintre emoție și gust, dintre parfum și culoare, dintre textură și idei. Da, îmi plac vinurile, îmi plac vinurile încă din forma incipientă când ascund licorile bahice în vie, în struguri, în frunzele de viță de vie.
Da, îmi plac vinurile și las aici ca mostră și câteva fotografii din miile de fotografii pe care le-am strâns în ultima decadă de la evenimente cu și despre vinuri, de la vizite la crame și degustări de vinuri.
Da, îmi plac vinurile și astăzi o să vă povestesc de ce îmi plac vinurile de la Sigillum Moldavie și de ce îmi place vinul demisec din soiul Fetească Albă pe care l-am primit spre degustare de la Beciul Domnesc. L-am analizat după toate criteriile pe care le face un somelier pentru că m-am înscris recent la un curs de somelier și am vrut să testez cât de multe am învățat până acum.
➡ Ce face un somelier? De ce și eu…somelier?
Pentru că nimic nu e întâmplător în viață, m-am întâlnit cu vinurile din portofoliul cramei Beciul Domnesc încă din toamna anului trecut când am avut șansa să stau de vorbă la un eveniment cu un somelier și să savurez un monosepaj de Fetească Neagră. Am ales atunci acel vin pentru că afară era frig, ploua iar un vin roșu pe o temperatură ambientală de 18 grade e paradis pentru bolta palatină.
Așa am aflat că în portofoliul cramei se valorifică și alte soiuri de struguri precum: Fetească Regală, Fetească Albă, Pinot Noir, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin sau Muscat Ottonel.
Atât de mult m-au fascinat poveștile despre vin încât am căutat un curs de somelier, curs din care am făcut deja câteva ore, curs la care voi învăța până la final despre istoria vinului, despre viticultura românească și vinificație. Și dacă tot am primit un monosepaj demisec de Fetească albă, am decis să-l analizez după aromă și parfum, după buchet și gust, după textură și postgust.
➡ Povești cu vinuri semnate de Beciul Domnesc și Sigillum Moldaviae
Înainte de a vorbi de vinul pe care l-am savurat alături de colegii mei de la birou, trebuie să vă explic de ce acest vin e demisec și nu e sec sau dulce. Ca idee, un vin liniștit (un vin care nu e șampanie), indiferent dacă e cupaj sau monosepaj, dacă e alb, rose sau roșu, poate fi integrat pe piață în 4 categorii: sec, demisec, demidulce și dulce.
Ca idee, Beciul Domnesc comercializează atât în retail cât și în horeca vinuri din toate cele patru categorii, iar sub sigla Sigillum Moldaviae se comercializează atât în retail cât și în horeca vinuri din categoriile: demisec, demidulce și dulce.
Un vin sec are sub 4 grame de zahăr la litru. În acest segment la Beciul Domnesc am savurat vinul roșu Fetească Neagră de care v-am povestit anterior.
Un vin demisec are peste 4 grame de zahăr la litru însă nu depășește 12 grame/litru. În această categorie intră de exemplu vinul alb din soiul Fetească Albă pe care l-am primit spre degustare dar și vinul roșu din soiul Fetească Neagră, ambele din portofoliul Sigillum Moldaviae.
Un vin demidulce are între 12 grame de zahăr la litru dar nu depășește 45 de grame de zahăr la litru. În această categorie avem de exemplu vinul roșu din soiul Pinot Noir de la Sigillum Moldaviae.
Un vin dulce are, evident, mai mult de 45 de grame de zahăr la litru. În această categorie avem de exemplu vinul alb din soiul Tămâioasă Românească.
Acum că am făcut un intermezzo cu și despre vinuri, să vorbim de vinul alb demisec pe care l-am savurat.
➡ De ce recomand VINUL DEMISEC de Fetească Albă de la Sigillum Moldaviae
Nu știu cum se întâmplă la majoritatea, dar eu nu aleg vinul după culoare. Sau, mai bine zis, nu refuz un vin după culoare. De exemplu, primăvara și vara aleg să savurez vinuri albe sau roze pentru că îmi place că le pot frapa în pahar iar toamna și iarna aleg vinurile roșii pentru că îmi place sentimentul de căldură pe care îl lasă pe bolta palatină.
Atunci când aleg un vin îl aleg după cantitatea de zahăr, lucru detaliat anterior și după buchet, după parfum. Dacă l-am mai savurat anterior știu exact ce voi găsi în sticlă, dacă e ceva nou, îl voi desface și voi admira buchetul de arome.
Ce vreau să spun este faptul că pentru mine contează foarte mult buchetul unui vin, aroma lui, parfumul lui. Ca să știți, simțul olfactiv e primul dezvoltat la noi încă de la naștere. S-a demonstrat științific că primul lucru pe care îl identifică copilul este mirosul mamei, reușește mult mai târziu să o vadă clar, pentru că vederea se stabilizează mult mai târziu, la început copilul vede lumea răsturnată.
În plus, sunt studii de specialitate care arată că avem tendința de a asocia unele mirosuri cu un anumit loc, moment, sau ocazie din viața noastră, sau să identificăm pe baza mirosului, așa cum am spus anterior, un vin, fie el alb, rose sau roșu.
Ce mi-a plăcut la vinul demisec Fetească Albă? În primul rând este un vin parfumat, cu note delicate de flori de câmp și trandafiri albi abia stropiți de roua dimineții.
- Primul impact cu bolta palatină are o ușoară astringență fresh (senzație de asprime resimțită în gură spre interiorul obrajilor), cu note de citrice proaspăt culese;
- Pentru că este un vin demisec, are o ușoară aciditate datorată zahărului, l-am simțit undeva între 6 și 8 grame de zahăr, dar lăsat la aerat câteva zeci de secunde se echilibrează. Pentru cei mai puțini cunoscători, Aerarea ajută la oxigenarea vinului și îl ajută să își pună în valoare aroma și textura;
- Arcul sau lacrima acestui vin este discretă și plăcută. Vorbesc aici de picăturile care aderă la pereții paharului după ce este agitat într-o mișcare circulară în sensul acelor de ceasornic sau invers;
- Pe scurt, acest vin respiră prin toți porii terroir-ul (ansamblul factorilor climatici și geografici, tipicitatea solului, tipurile și vechimea culturii de viță de vie, soiurile folosite, metodele de vinificație și de maturare a vinului) podgoriilor din zona Moldovei;
- Se simt aromele primare de flori de câmp, aromele secundare de citrice proaspăt culese și aromele terțiare de vanilie. Postgustul e un asamblaj de parfumuri florale și citrice, iar profilul aromatic este extrem fresh.;
Un singur regret am. Am primit vinul pe adresa de la birou și pentru că vinul e despre prietenie și povești între colegi, l-am savurat cu ei și pentru că suntem 6 persoane în birou n-am mai apucat să fac poze la pahar, dar promit că voi face la următoarele sticle de vin. #amzis
Rânduri printre gânduri pentru Spring SuperBlog 2024