Atelier de Idei

Si ei trebuie sa aiba o sansa! STOP INDIFERENTEI!

Spread the love

Ce este autismul? Stim sau nu stim despre el? Trebuie sa ne temem de persoanele diagnosticate cu forme de autism?

Autismul este o anomalie de dezvoltare neuropsihologica care  afecteaza in primul rind functiile comunicarii si relationarii copilului cu anturajul sau. Tipica este replierea asupra sinelui: copilul autist se joaca singur, se izoleaza si pare ca traieste intr-o lume numai a lui.

Prezenta parintilor ii este indiferenta. Maladia este de origine biochimica si se asociaza cu o problema genetica. In general, autismul
debuteaza inainte de 1 an si jumatate. Poate avea un comportament normal in timpul primelor luni de viata, dar apoi  se dezintereseaza progresiv de ceea ce este in jurul sau.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, autismul este un handicap. Mai multi copii autisti pot prezenta o deficienta mentala asociata (80% din cazuri)  sau o epilepsie (30% din cazuri). Autismul este de aproape 4 ori mai frecvent la baieti si afecteaza 34 din 10000 de copii. Intre 2/3 si 3/4 dintre copiii autisti au o deficienta mintala. Paradoxal, altii au aptitudini exceptionale pentru muzica sau matematica. Procentul copiilor autisti care se dovedesc a fi geniali intr-un domeniu sau altul este cuprins intre 5-10%.

Despre autism si cum putem si noi contribui in stoparea efectelor la nivel social, Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA), Direcţia Generală Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (DGPC) şi Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (APCCR)  lanseaza o invitatie pentru toţi cei interesaţi să participe în data de miercuri, 19 ianuarie, cu începere de la orele 11.00, la conferinţa de presă cu tema: O şansă în plus pentru persoanele cu autism: asistenţă specializată, specialişti certificaţi, centre de recuperare şi o Strategie Naţională asumată.

Evenimentul marchează lansarea proiectului strategic “Şi ei trebuie să aibă o şansă!” – Program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.

La nivel global, incidenţa autismului este mai mare decât a cancerului, a diabetului sau a sindromului Down, conform datelor furnizate de Centrul pentru Controlul Maladiilor (CDC) Atlanta, SUA. În România, conform datelor publicate recent, numărul cazurilor diagnosticate cu tulburare de spectru autist (TSA) a crescut semnificativ în ultimii ani: de la 20-25 de cazuri internate anual în anii ‘80-‘90, la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului Prof. Dr. „Alexandru Obregia”, astăzi, la aceeaşi clinică, se evaluează 10-15 cazuri noi pe săptămână. Cu toate acestea, foarte puţine cazuri sunt depistate timpuriu, la vârsta de 18-36 luni, când şansele de recuperare prin terapie sunt mari, întrucât nu există un sistem naţional de diagnosticare precoce a acestei afecţiuni.

La conferinţa de lansare a proiectului participă:
–    Adelaide Katerine Tarpan, Fundaţia RAA, Manager de proiect
–    Dr. Mihaela Ştefănescu, Fundaţia RAA, Coordonator naţional de proiect
–    Nicolae Ivăşchescu, Secretar de Stat în cadrul MMFPS
–    Elena Tudor, Director general al DGPC,
–    Prof. Univ. Dr. Daniel David, Preşedintele APCCR, Coordonator formare în cadrul proiectului
–    Andreea Sorescu, părinte de copil cu TSA

Evenimentul va avea loc la Hotel Minerva, sala Jupiter 2, str. Gh. Manu nr. 2-4 (intrarea din Blvd. Lascăr Catargiu), Sector 1, Bucureşti. (vezi harta)

1 gând despre „Si ei trebuie sa aiba o sansa! STOP INDIFERENTEI!”

 1. Stimata d-na Tarpan!

  Am aflat despre proiectul condus de dvs cam tirziu, inteleg ca din octombrie 2010 se deruleaza… Totusi m-am gandit, ca poate merita sa ma interesez, daca s-ar putea sa particip si eu la cursurile de formare.
  Despre mine: Sunt Péter István, 39 ani, cu dom in Odorheiu Secuiesc si lucrez in protectia copilului din 1993 (DGASPC HR – Centrul de Ingrijire de Zi pt Copii Autisti Feliceni) in calitate de instructor de educatie extrascolara/educator specializat.
  Studii: Asistent social – Babes- Bolyai 2005 licenta
  postgradual: Expert in bunastarea copilului – UVT 2008
  Master: Prevenirea violentei impotriva copilului in familie si societate – UVT 2010

  Sunt motivat sa -mi perfectionez cunostintele dobindite pina in prezent pt a inbunatati calitatea serviciului prestat de mine si pt a prezenta datele cele mai recente din domeniu in judetul meu din care provin.

  Cu deosebita consideratie : Péter István.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.