Atelier de Idei

Se întâmplă în Italia! Trei directori GOOGLE fac puşcărie pe motiv…

Spread the love

abstractblackred-a7b1a77b5b85decf9583b691ccf65c17_hAm aflat şi eu de la un blogger ştirea asta, şi pentru că vine tocmai de la „mama ei de acasă”, am să o las şi eu aici să curgă, urmând ca eventualele comentarii să le faceţi voi…

Judecătorul italian Oscar Magi este primul magistrat din lume care condamnă un responsabil Google la închisoare sub acuzaţia de violare a sferei private. Procesul a fost intentat în anul 2006 după ce pe portalul Google Italia a apărut un clip  filmat în care mai mulţi adolescenţi şi-au înjurat şi bătut un coleg cu dizabilităţi.

Filmul a fost disponibil pe Google în perioaa mai-noiembrie 2006, fiind unul dintre cele mai vizionate materiale la secţiunea “cele mai haioase clipuri”. La acea vreme tinerii au fost identificaţi, judecaţi şi condamnaţi la 10 luni de muncă în folosul comunităţii.

249310-airds-high-schoolSentinţa judecătorului Oscar Magi a creat o veritabilă răscoală în blogosferă, dar şi un conflict diplomatic. După pronunţarea sentinţei, ambasadorul SUA în Italia, David Thorne, a declarat că “SUA rămân consternate în faţa unei asemenea decizii, deoarece libertatea internetului este una dintre componentele fundamentale ale democraţiei”, informează ANSA.

Bloggerii văd în această sentinţă un atentat la libertatea de exprimare în spaţiul internautic. Bloggerul italian Lukather recunoaşte că apariţia unui astfel de clip pe Google nu este deloc plăcută, dar singurii care trebuie să răspundă în faţa legii pentru acest incident sunt cei care s-au dedat la asemenea gesturi şi au încărcat clipul pe Google.  De altfel, reacţia oficială a conducerii Google a mers în aceeaşi direcţie, consierând că directorii Google din Italia nu au nicio vină, având în vedere că au eliminat clipul la scurt timp dupa ce au fost notificaţi de către poliţie de existenţa lui.

Fără îndoială, sentinţa îndreptată împotriva directorilor Google din Italia va provoca o amplă dezbatere asupra libertăţii de exprimare în spaţiul internetului. Deja s-au delimitat două tabere distincte. Cei care sunt împotriva acestei sentinţe susţin că avem de a face cu un atentat la democraţie, în timp ce procuorii italieni sunt de părere că libertatea de exprimare nu este mai presus decât demnitatea umană. (Posted by Dan Pătraşcu)

Si acum revin eu cu intrebarea: De unde începe şi unde se termină libertatea pe ONLINE şi dacă nu se termină, e normal să nu aibă LIMITE????

Vă las pe voi….

0 gânduri despre „Se întâmplă în Italia! Trei directori GOOGLE fac puşcărie pe motiv…”

  1. Multumesc pentru preluarea acestei stiri. Desigur, sunt multe de discutat. In primul rand, eu sunt de parere ca cei tre directori condamnati la inchisoare nu sunt vinovati, atata timp cat nu exista o legislatie in vigoare referitoare la responsabilitatea directorilor de portaluri care permit upload-uri. Mai mult, atunci cand au fost instiintati despre existanta acelui clip, Google a sters clipul in decurs de 2 ore.

    Pe de alta parte, sunt de acord ca pe Google, Youtube si alte portaluri asemanatoare, ar trebui sa existe o minima cenzura, pentru ca unele clipuri lezeaza intr-adevar demnitatea umana. Dar acest aspect nu este reglementat momentan de nicio lege de nicaieri. Prin urmare, intai ar trebui sa se faca legea apoi sa fie condamnatii responsabilii, si nu sa fie condamnati in baza unei legi care nu exista.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.