Fără categorie

Scurt istoric al instrumentelor de scris…

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 1 Average: 5]

Majoritatea dintre noi ne-am obisnuit sa folosim tastatura ori de cate ori dorim sa scriem ceva…este mai comod si chiar mai rapid. Insa, chiar si asa, studiile au confirmat ca este mai eficient sa luam notite folosind pixuri sau alte instrumente de scris pe o foaie de hartie.

In ultima perioada de timp, foarte multi studenti si elevi au inceput sa foloseasca laptop-ul sau alte device-uri pentru a-si lua notite, abandonand scrisul de mana. Se pare insa ca, in comparatie cu metoda clasica de redactare, metoda moderna nu faciliteaza procesul de acumulare de cunostinte. S-a dovedit faptul ca metoda clasica de a lua notite este eficenta in amintirea mai multor informatii la scurt timp dupa parcurgerea cursului.

Motivul acestei concluzii este legat de faptul ca in timpul scrisului de mana, persoanele tind sa faca un scurt rezumat si sa proceseze informatiile, in timp ce persoanele care folosesc tastatura se concentreaza sa tehnoredacteze exact ceea ce aud. O metoda de mijloc se pare ca este tableta, insa nu la fel de eficienta, datorita tastaturii virtuale nu se poate scrie la fel de repede si astfel va obliga sa sintetizati informatia, insa pana la un anumit nivel.

Printre primele metode de scris foarte frecvent utilizate, au fost cutitul de vanatoare si piatra slefuita. Ulterior, piatra a fost prelucrata cu grija devenind astfel un instrument de scris autentic, folosit in general pentru inregistrarea evenimentelor si succese care tineau de vanatoare.

In timp au inceput sa fie folosite diferite simboluri, usor de facut si de inteles, care puteau fi aranjate astfel incat sa formeze cuvinte si propozitii. Tablitele de lut au aparut cu foarte multi ani inainte de Hristos, iar cu timpul si-au pierdut detaliile, devenind simple desene abstractate.

Instrumentul de scris cu cea mai mare longevitate este pana. Aceasta a fost introdusa in jurul anului 700 dHr. si a fost folosita in jur de 1000 de ani. Pentru pregatirea acestora si tranformarea in instrumente de scris era nevoie de mult timp, dupa care puteau fi folosite aproximativ o saptamana.

Suprafetele de scris erau confectionate din piele si necesitau o inscriptionare puternica. Dupa anul 1436 a inceput sa fie folosita hartia din fibra de planta. Cu mult inainte de anul 1436, in China au fost descoperite diferite stampile decorative cu nume, insa nu au fost raspandite si in Europa.

La sfarsitul sec. XVI s-a definitivat actualul alfabet. In aceeasi perioada s-au imbunatatitit  instrumentele de scris si hartia, astfel scrisul a luat amploare. De-a lungul timpului, omul a fost foarte inventiv, ceea ce s-a demonstrat si atunci cand a fost inventat stiloul.

Voi ce metoda preferati? Scrisul de mana sau tastatura?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *