Fundația Special Olympics din România a participat cu 27 de sportivi la cel mai important eveniment sportiv internațional din acest an dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale – Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Los Angeles 2015. Delegația a fost formată din 22 de sportivi cu dizabilități intelectuale și 5 sportivi parteneri.
În total, sportivii români s-au întors cu 21 de medalii: șapte de aur, șapte de argint și șapte de bronz. Au primit medalii:
– 3 de aur la trei probe din gimnastică artistică – Iliescu Denisa din București;
– 1 de aur la înot, 25 metri spate – Ana Baltag din București;
– 1 de aur la atletism- aruncarea cu (mini)sulița – Nicoleta Nicolici din Timișoara;
– 1 aur la înot, 25 metri bras – Alexandru Pasc din Cluj;
– 1 aur la înot , 50 de metri craul – Bogdan Cleniuc din București;
– 1 de argint, 25 metri spate – Mădălina Marin din București;
– 1 de argint , 25 metri braţ – Bogdan Cleniuc din București;
– 1 de argint, gimnastică artistică – Matei Petrică din București;
– 1 de argint, gimnastică artistică Cristina Giorgiana Deancu din București;
– 1 de argint ștafetă , echipa de atletism din Timișoara: Nicoleta Nicolici și Ghizela Ghereben, Laurențiu Munteanu, Adrian Moldovan;
– 1 de argint , bocce – dublu mixt – Victor George Stanciu și Ioana Ghițulescu din București;
– 1 de argint , tenis de masă – Nagy Andras din Tîrgu Mureș.
– 1 de bronz , gimnastică artistică – Matei Petrică din București;
– 2 de bronz , gimnastică artistică – Florin Dinu din București;
– 1 de bronz, echipa de tenis de masă dublu mixt : Simo Emese și Nagy Andras, ambii din Tîrgu Mureș;
– 1 de bronz , gimnastică artistică – Cristina Giorgiana Deancu din București;
– 1 de bronz, atletism, aruncarea cu (mini)sulita – Adrian Moldovan din Timișoara;
– 1 de broz, înot, 50 de metri craul – Ana Baltag din București.
Echipa de fotbal unificat ( 7 ) a obținut locul șase, în prima grupă valorică, după ce a întâlnit în trei partide echipele Rusiei, Germanei și Africii de Sud. Din echipă au făcut parte sportivii Special Olymics: Alexandru Barac, Sorin Brașoveanu, Paul Constantin, Daniel Crăciun, Stelian Jerlăianu și sportivii parteneri: Florin- Laurențiu Micu, Tiberiu Mocanu, Mihai Pletea, Vlad Prodan și Alin Săftel.
Au participat la competiții: o echipă de înot – patru sportivi din București și Cluj , o echipă de gimnastică artistică formată din patru sportivi din București, o delegație de bocce – 2 sportivi din București, o delegație de tenis de masă alcătuită din 2 sportivi din Tîrgu Mures, un lot format din 4 sportivi din Timișoara care au participat la atletism și o echipă de fotbal unificat formată din 5 sportivi Special Olympics și 5 parteneri din București și Ilfov. Din delegație au făcut parte antrenori pentru fiecare disciplină sportivă: înot -Valeria Bălan, lector universitar UNEFS; gimnastică artistică – Gabriel Popescu , prof. univ.dr. UNEFS; tenis de masa – Enikio Papp, asistent universitar doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie Tg.Mureș, bocce – Iulian Rostnitche, atletism – Zina Costin , fotbal – Adrian Petcu .
Delegația a fost gazduită câteva zile de familii din orașul Santa Monica, iar apoi de campusurile University of California Los Angeles și University of Southern California. Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics Los Angeles au avut loc în perioada 25 iulie – 2 august. La competiție au participat în total 6500 de sportivi din 170 de țări care au concurat la 25 de discipline sportive.
Delegația României a defilat pe covorul roșu alături de Nadia Comăneci, pe 25 iulie, pe stadionul Los Angeles Memorial Coliseum la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics . „Mă bucur să fiu alături de sportivii români și le doresc tuturor multă baftă” , a declarat Nadia Comăneci, cea mai cunoscută gimnastă din toate timpurile, prima sportivă din lume care a luat nota maximă la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal.
La ceremonie au participat peste 6500 de sportivi, iar în tribune s-au aflat câteva zeci de mii de persoane. Pe covorul roșu au pășit în ordine alfabetică delegațiile din 165 de state. Ceremonia de deschidere a început la ora 4:00 ora României, a durat aproximativ trei ore și a fost transmisă în direct de canalul american de sport ESPN.
Deschiderea oficială a Jocurilor Mondiale de Vară Special Olympics, Los Angeles 2015, a fost anunțată de Prima Doamnă a SUA , Michelle Obama:„ Eu și soțul meu, suntem atât de mândri de voi, incredibil de mândri de voi și vă iubim din toată inima.”
Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics constituie cel mai mare eveniment sportiv organizat la Los Angeles după Jocurile Olimpice din 1984. „Suntem bucuroși că am adus aici la Los Angeles 27 de sportivi și le dorim să ducă acasă cât mai multe medalii, ca rezultat al muncii lor și spre bucuria părinților și antrenorilor care i-au sprijinit și încurajat să facă sport în mod susținut”, a declarat Cristian Ispas, director național al Special Olympics România la debutul competițiilor.
Câteva date despre medaliaţi:
Denisa Iliescu are douăzeci de ani jumate. Și are o soră mai mică. De cinci ani merge la competiții Special Olympics. A terminat cursurile Școlii Profesionale Speciale nr.3, specializarea alimentație și turism. Este conștiincioasă și o iubitoare de fotografie – înfocată. E o bună dansatoare. Sportul ei preferat este gimnastica artistică, acolo unde a și obținut foarte multe medalii de aur, argint și bronz la probele de sol, bârnă și sărituri. A participat la concursurile de atletism și chiar la competiții pentru sporturi de iarnă. A fost până acum la mai multe seminiarii adresate tinerilor cu dizabilități intelectaule în Belgia, Marea Britanie, Coreea de Sud și în Germania.
Ana Baltag – mezina delegație României la Los Angeles. Este un arc de fata și în apă când înoată, dar și între oamenii care o iubesc. Are 12 ani . Înoată de la șapte ani. Ana a urcat de două ori pe podium cu locul întâi la înot , la Jocurile Nationale Special Olympics, la Cluj și Craiova, iar anul acesta a fost din nou pe podium la Tîrgu Mureș , pe locul intai, la 25 de metri spate. Are deja centura verde la karate. Merge săptamânal și la cursuri de pian.
Nicoleta Nicolici este timișoreancă și are 39 de ani. Face sport cu plăcere și este o fire optimistă și prietenoasă. Nicolaeta a participat în străinătate la competiții sportive din partea Fundației Pentru Voi din Timișoara. Anul acesta Nicoleta a urcat pe podium la Jocurile Naționale Special Olympics de la Târgu Mureș. Nicoleta lucrează în cadrul Centrului de Servicii Sociale ca îngrijitor. E pasionată de fotografii. Îi plac câinii.
Alexandru Pasc a împlinit 24 de ani acum o lună. E clujean . E înotător pasionat de cinci –șase ani. Merge de doua trei ori pe săptămână la bazin. A absolvit Școala Specială Transilvania și apoi a urmat patru ani la Școala de Arte și Meserii Samus Cluj , la sectia cofetărie- patiserie. Făcutul prajiturilor e modul său de a fi mai aproape de mama. Îi place muzica . Toată. Ascultă oricand are prilejul muzica populară și muzică pop sau rock. De când iubește sportul a primit peste 20 de medalii și diplome. Anul acesta, la Jocurile Naționale Special Olympics România a luat locul I la inot si la atletism.
Bogdan Cleniuc împlinește pe 31 octombrie 22 de ani. Îi place sportul mai presus de orice altă activitate. E un tânăr prietenos, politicos și direct. E frate mai mare , are o soră de 11 ani . A absolvit Școala Specială Nr.10 în urmă cu șase ani. Înotul și gimnastica sunt cele mai apropiate de inima lui. Cu înotul a pornit de mic , iar primele lecții le-a primit de la tata. Apoi s-a perfecționat alături de profesorul de înot Valeria Bălan. Nu ratează concursurile. A adunat din competiții peste optzeci de medalii și diplome din concursuri desfășurate în România. Anul acesta participă pentru prima dată la un concurs internațional . Bogdan este și un mare amator de muzică- gustă cu plăcere muzica lui Ștefan Bănică Junior si mai ales muzica celor de la LaLa Band. Îi plac și jocurile pe calculator.
Mădălina Marin împlinește 26 de ani în august anul acesta. Are Sindrom Down. Părinții au aflat asta la trei săptămâni după ce a venit fata pe lume. Nu e copil singur la părinţi, mai are un frate mai mare. Mădălina a crescut într-un mediu care i-a permis să aleagă. Și a ales sportul și dansul. Sportul îi place tot, fără discriminare, dar dintre toate sporturile, marea pasiune e înotul. E bună, e foarte bună, spune mama care o urmarește atent. Și asta pentru că Mădălina a ales. La prima intarea în apă a avut loc un incident, își aduce aminte mama, un băiat a tras-o la fund. Nu s-a speriat și, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat a reintrat în bazin. Și așa a început pasiunea să crească. Mădălina este o fată căreia îi place să facă lucruri cu migală, iar personalitatea ei s-a conturat mai accentuat dupa ce a împlinit 20 de ani. Înainte de acestă vârstă nu îi plăcea să vorbească, acum însă lucrurile stau altfel, e mai independentă și când are ceva de spus folosește cuvintele.
Petrică Matei s-a născut în Roman și are 27 de ani. Este un tânăr cu infinită dragoste de vietăți. Iubește tot ce mișcă de la furnică la elefant. Petrică al nostru e un vorbăreț și atunci când din repezeală cuvintele nu îi ies cum trebuie insistă până e de toți înțeles. Este mare amator de muzică. Îi plac Fuego și Michael Jackson. Muzica și dansul lui Michael Jackson îi umplu inima de bucurie. Face lucruriri cu migală- lucrează la un atelier protejat și face lumânări. Acasă, lângă mama este ajutor de încredere la tăiatul salatei de beouf. Mama îi este aproape și îl sprijină în tot ce face. Gimnastica este sportul preferat . Face gimnastică de mic. Joacă însă și tenis, aleargă, înoată. Nu se dă în lături de la nici o activitate spotivă.
Florin Dinu are 28 de ani și este gimnast cu experiență. Parctică intensiv gimnastica de patru ani. În ultimii patru ani a mers de asemnea susținut și în sala de karate. Este absolvent de zece clase la Școala Specială. E prezent în sala de antrenament de trei ori pe săptămână în acestă perioadă. Înoată, joacă baschet, fotbal și merge și la competiții de atletism. Este un tânăr pasionat de desen și pictură. De fel, spune mama lui, îi place să facă lucuri care necesită migală. Participă de șase ani la competițiile Special Olympics.
Georgiana Deancu împlinește în luna august 26 de ani. E bucureșteancă și copil singur la părinți. A mers prima dată la doi ani. Mama e tare mîndră de fiecare pas făcut de fată și de fiecare mișcare grațioasă pe care o schițează în sala de antrenament. Georgiana a facut opt clase de Școală Specială și a absolvit și trei ani și jumătate la Școala de Arte și Meserii, Specializarea Turism și Alimentației. Merge la competiții de atletism, baschet, inot și gimnastica. Face antramente de gimnastica de cinci ani. Din competiții a strâns peste șaptezeci de medalii. E sociabilă și zâmbitoare. Îi face plăcere să scrie și să coloreze. Copiază pagini întregi din cărți. E foarte sociabilă și zâmbitoare.
Gizela Ghereben este din Timișoara și este o pasionată de badminton, dar mai ales de alergare. Antrenoarea ei spune că nu de multe ori a văzut oameni atât de determinați. Are 39 de ani și anul acesta va face a doua sa călătorie în afara granițelor țării. Gizela a participat la competiții sportive de-a lungul timpului din partea Fundației Pentru Voi din Timișoara. Este și în echipa de karate- a fost medaliată cu argint la Campionatul Național de Karate, primul concurs național organizat pentru persoane cu dizabilități, la Reghin. În vară, în iunie, Gizela a purtat steagul Special Olympics la Jocurile Naționale de la Tîrgu Mureș.
Timişoreanul Adrian Moldovan are 27 de ani. Este frate mai mic în familia lui, mai are un frate şi o soră. Îi place foarte mult să joace tenis de masă si badminton, dar să și alerge. Anul acesta a reprezentat Fundația pentru Voi din Timișoara la Jocurile Naționale Special Olympics de la Tîrgu Mureș. Lucrează la o firmă care recicleză pungi de la aparatura electrică și până acum a parcurs mai multe cursuri de calificare în legumicutură.
Nagy Andras este năcut în toamna anului 1990 . Are 24 de ani. Este primul nascut al familiei sale. Sora lui mai mica e Brigitta, de profesie kinetoterapeut. A absolvit opt clase la școala de masă – la clasa specială. A urmat apoi școala profesională- profilul turism. Acum este angajat ca funcționar administrativ la unitatea protejată autorizată SC PABIAND din Tîrgu Mureș.
Îi place și știe să găteasca . Andras a învățat să înoate la 7 ani, îi plac baschetul, fotbalul și tenisul de masă. Ori de câte ori are ocazia participă la meciuri de fotbal și baschet. Cunoaște regulamentele și numele la multor jucători.
Simo Emese este din Tîrgu Mureș si are 38 de ani. Este sora mai mare în familie – mai mare decât Katalin profesoară de biologie . Simo a absolvit opt clase de învățământ special. Din 1996 beneficiază de serviciile centrului de zi al Fundației Mâini dibace. În cursul săptămânii,locuiește în „Locuința protejată” a fundației. Știe să înoate și să joace tenis de masă.
George Stanciu s-a născut puțin înainte de Revoluția din 1989, în octombrie. Are 25 de ani şi este fratele mai mic în familie. E acum puțin răzvratit ca orice tânăr de anii lui , spune discret mama. George practică cu plăcere gimnastică, înot, baschet și schi. A ajuns să făcă de toate pentru că toată familia i-a fost alături. Îi place muzica- preferații săi sunt Alex Velea şi Antonia. Tare i-ar fi plăcut să fie actor. Este blând și curtenitor cu fetele, îl mostenește pe tata! Ca sportiv a participat la mai multe competiții Special Olympics în ţară și în străinătate: în China, Germania și Austria.
Ioana Ghițulescu împlinește 24 de ani în luna august. A absolvit zece clase de școală specială. Este o tânără vorbăreață și sociabilă, mare fan facebook. Pe facebook sunt toți prietenii ei cunoscuți la competițiile Special Olympics. Face sport din toată inima. Pasiunea ei e înotul. De mai bine de doi ani de zile merge la bazin de trei ori pe săptămână. Este fata mamei cu care face echipă atăt acasă cît și în lume. A început să participe la competițiile Special Olympics în 2009 în Retezat. Prima probă, care s-a lasat și cu o trântă, a fost cea de călărie. Ioana nu s-a speriat. Este ambițioasă. În iunie a fost pe podium pe locul III la traseu aplicativ și pe locul I la bocce la Jocurile Naționale SO de la Tg.Mureș.
Material realizat de Adrian-Vladimir Costea și echipa Young Spirits for Humanity