Actualitate, Tineri

Romanescu Raluca: Ortodonția e mai complexă decât pare și mai necesară decât ne imaginăm

Spread the love

Romanescu Raluca are 30 de ani, dar are la activ numeroase cursuri de specialitate și diplome. Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București promoția 2008- 2014 și Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, promoția 2015 -2018, Specializare ortodonție și ortopedie dento-facială, Raluca a reușit în scurt timp să devină reper pentru lucrări protetice complexe și intervenții ortodontice atât în Pitești cât și în Capitală.

Raluca are la activ o serie de cursuri dintre care spicuim: cursuri de initiere si avansate de straight-wire; cursuri de initiere si avansate-teorie si hands on autoligaturant; insight-uri despre sistemul DAMON -dr Marija Saupe -martie-noiembrie 2018; curs autoligaturant PITTS 21 -H4 -formator dr. Peter Csiki 2017; curs Carriere Motion 3D oferit de prof Khaled Hazem Attia; Tips and Tricks in ortodontie sustinut de Dr. Richard P. McLaughlin- USA, San DIEGO 2017; Participarea la congresul anual AAO SAN DIEGO,US-2017; Participarea la congresul anual AAO-Washington US 2018 si se pregateste acum pentru Japonia. In putinul timp liber ramas este atrasa de dans, calatorii si este iubitoare de muzica si filme.

➡ De ce ai ales ortodontia? 

Wow. E greu sa iti raspund, dar adevarul e urmatorul. Dupa o experienta personala interesanta de a purta aparat dentar la 14 ani si lipsa ,la vremea aceea de ortodonti , am inceput usor usor sa ma gandesc ca as putea urma eu aceasta cale de a deveni ortodont fara a constientiza in prealabil ce presupune sa ajungi acolo. Dupa ce am terminat liceul , am intrat prin concurs la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti si mai apoi un vis implinit cu ocuparea primului loc la sustinerea examenului de rezidentiat .

➡ Care e diferenta intre un chirurg stomatolog si un ortodont?

Intrebarea asta am tot auzit-o de mii de ori, mai ales de la pacienti. Diferenta dintre un ortodont si un chirurg este reprezentata de o linie de demarcatie destul de mare. Un ortodont se ocupa cu redarea functionalitatii si integritatii osoase si dentare ale unui pacient prin modificarea atat a muscaturii cat si a pozitiei oaselor maxilar si mandibular , pe cand un chirurg se poate ocupa de o plaja larga de manopere sangeroase: extractii, implanturi, lambouri, chirurgie ortognata. Povestea e complexa si implica multi termeni de specialitate si n-as vrea sa plictisesc audienta 🙂

➡ Care a fost cea mai provocare de cand esti ortodont? 

Cred ca e o provocare fiecare pacient in sine pe care il intalnesc incercand sa imbin dorintele lui cu functionalitatea sistemului dentar, iar ca rezultat se doreste practic sa se obtina de fiecare data zambetul pacientului dupa terminarea unui tratament ortodontic. Cel mai tanar pacient are in prezent 6 ani si cel mai in varsta 56 de ani, asa asa ca idee. Si daca tot vorbim de zona asta, colaborez cu doua clinici in Pitesti si cu clinica Q Med din zona Berceni din Bucuresti. Iar daca aveti nevoie de serviciile mele de specialitate puteti sa imi scrieti si pe e-mail –

romanescu.raluca@yahoo.com

➡ Poti sa imi dai cateva insight-uri despre cele mai noi tehnologii din domeniul ortodontiei? 

Medicina dentara si implicit domeniul ortodontic evolueaza cu o rapiditate covarsitoare. Anual apar metode noi de tratament prin diferite dispozitive menite sa faciliteze tratamentul ortodontic, tratament ce o data se putea realiza numai prin intermediul chirurgiei. Azi deja vorbim de aplicari de mini-implanturi pentru diferite interventii, produse biocompatibile cu osul, aparate transparente, alignere cu dispozitive de ultima generatie, iar intram intr-o zona tehnica si vrem sa mai pastram cititorii aici 🙂

➡ Sa vorbim despre mituri. Daca ai purtat aparat dentar, se recomanda si retentia / contentia dupa ce dai jos aparatul si de ce?

DA. Categoric Da. Sa explic. Contentia este recomandata dupa terminarea oricarui tratament ortodontic , dintii fiind vulnerabili din punct de vedere al stabilitatii lor imediat dupa terminarea tratamentului. In functie de tipul tratamentului pe care pacientul l-a primit se recomanda si un tip de retentie specific lui: gutiere termoformate, retainere sau positionere. Contentia poate sa fie pe viata sau temporara la indicatiile medicului specialist. Dar da, trebuie purtata. Sa explic altfel. Daca ai purtat aparat 2 ani sa zicem, si contentia trebuie purtata minim 2 ani după ce ai dat jos aparatul.

➡ N-ai fost tentata sa pleci din Romania si sa practici ortodontia?

Ba da, iar tentatia a fost destul de mare, mai ales ca a fost vorba de America. Cum s-a intamplat? Dupa terminarea Facultatii am incercat sa reconstruiesc pasii pe care i-as parcurge daca ar fi sa ma duc in USA, dar o serie de factori si conditii m-au limitat in a-mi realiza aceasta dorinta. In afara de America, momentan nu m-as vedea sa profesez altundeva pe o perioada mai lunga de timp. Europa de exemplu nu ma intereseaza desi primesc la cel putin o luna cate o propunere de head hunting pentru clinici stomatologice din Londra, Paris, Barcelona sau Roma.

➡ Stiu ca ai fost plecata in Asia. Ce tari ai vizitat si cum ti s-au parut oamenii pe acolo?

Experienta mea din Asia de anul acesta a vizat tari precum: Filipine, Vietnam si Cambogia. Alimentatia asiaticilor as putea spune ca este de consistenta semi solida si foarte bogata in produse naturale , bogate in fibre si vitamine. Desi consistenta alimentelor trebui alternata pentru o dantura sanatoasa, aportul natural din alimentatie consider ca le de un avantaj semnificativ fata de alimentatia noastra. Aici a vorbit ortodontul din mine 🙂

➡ Planuri pentru 2020. Parca vrei sa pleci in Japonia, din cate am inteles?

Vreau sa-mi extind experienta ortodontica si sper sa am mai multe cazuri complexe de reabilitare totala pe zona de ortodontie-chirurgie ortognata. Da, ai auzit bine, vreau sa plec la congresul din Japonia de la inceputul lunii octombrie unde ma astept sa descopar lucruri tehnice valoroase pentru ca japonezii sunt experti desavarsiti in biomecanica si mini-implanturi.

➡ Un mesaj pentru cititori, pacienti sau viitori pacienti.

Le recomand cititorilor sa isi faca primul control ortodontic preventiv al copiilor lor la varsta de 7 ani pentru a descoperi daca exista probleme scheletale semnificative si in ce masura pot fi ele tratate interceptiv, sau mai tarziu in adolescenta undeva la 12-15 ani . E foarte important acest aspect, credeti-ma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *