Rezumat:
- 0.1 ➡ Salut, Robert! Cred că au trecut mai bine de 11 ani de când tu erai elev de liceu și eu îți predam noțiuni de presă, iar azi tu ești mentor în arta Yoga, iar eu discipol. Cum și când a apărut Yoga în viața ta?
- 0.2 ➡ Știu că ai călătorit mult în ultimii ani și o mare parte dintre aventurile tale au avut loc în India. Cât ai stat cel mai mult în India și unde?
- 0.3 ➡ Povestește puțin despre fosta bijuterie a coroanei britanice. Cum e viața acolo? Ce ai voie să faci și nu ai voie să faci în India?
- 0.4 ➡ Ce trebuie să știe un novice în YOGA sau cineva care n-a mai fost niciodată acolo. Ce vaccinuri sunt necesare, cum se obtine viză, orice insight-uri pe care tu le consideri valoroase?
- 1 LOGISTICĂ:
- 2 MEDICAL:
- 3 COMUNICARE:
- 4 TRANSPORT:
- 5 HRANĂ:
- 6 ISHA YOGA CENTER:
- 6.1 ➡ Să ne întoarcem la Yoga. Știu ca urmează în ianuarie să ții și tu câteva programe. Poți sa detaliezi și cine sunt persoanele care pot participa la ele?
- 6.2 ➡ Ce îți oferă ție Yoga după atâta timp și care este opinia ta despre yoghilates, un trend care are din ce în ce mai mulți practicanți?
- 6.3 ➡ Un mesaj pentru cei ce vor să se apuce de Yoga. Ce ar trebui să știe încă de la început?
- 6.4 Partajează asta:
- 6.5 Related
Robert mi-a fost elev în perioada 2008 – 2009, în cadrul unui proiect educațional. Țineam cursuri la Liceul Cervantes de comunicare și jurnalism, iar el este unul dintre elevii din prima generație. Anii au trecut, iar karma a ales să arunce zarurile în sens invers, iar azi am ajuns eu discipolul său în programele pe care le oferă de Hatha Yoga. Dar să îl cunoaștem împreună!
Image courtesy: Isha Foundation. Fotografie realizată la finalul absolvirii clasei de Isha Hatha Yoga. Robert a fost elev în a 7-a serie. Se vede la dreapta lui Sadhguru, stă jos.
Namaskaram! Mă numesc Robert Gheorghiu, am 28 de ani. Am studiat Filozofie și Politică la Universitatea Lancaster din Regatul Unit. În 2018 am devenit instructor de Isha Hatha Yoga (Hatha Yoga Clasică), în urma completării cursului de 21 de săptămâni / 1750 de ore. De ce fac aceasta precizare? Dacă faci un calcul, cursul nostru a fost super intensiv: 12 ore pe zi, 84 de ore pe săptămână, de luni până duminică – nici măcar o zi pauză în aproape 6 luni! Am vrut să accentuez ce fel de training a fost, de asta am tinut sa precizez aceste cifre.
Iar cele 1750 de ore le-am efectuat pe toate la Isha Hatha School of Yoga în sudul Indiei. M-am întors în România în 2019, iar în prezent țin programe de yoga atât în țara noastră, cât și în Regatul Unit. În afară de această activitate, traduc materiale – videoclipuri, articole – ale Isha Foundation în limba română, ca voluntar. Hobby-uri: muzică, munte, misticism. 🙂
➡ Salut, Robert! Cred că au trecut mai bine de 11 ani de când tu erai elev de liceu și eu îți predam noțiuni de presă, iar azi tu ești mentor în arta Yoga, iar eu discipol. Cum și când a apărut Yoga în viața ta?
Salut, Bogdan! Cu siguranță, eu cred că au trecut mai bine de 11 ani. În 2008 am parcurs cu tine cursul de jurnalism, dacă nu mă înșel. Iar la începutul lui 2009 s-au pus bazele proiectului Presa în Blugi. Foarte interesant cum ni se intersectează drumurile acum, după atâția ani! În altă ordine de idei, țin să precizez faptul că spiritualitatea a fost dintotdeauna aspectul dominant al vieții mele.
Prin „spiritualitate” a se înțelege acea căutare, acel sentiment că există ceva dincolo de experiența noastră cotidiană și de ceea ce putem percepe cu cele cinci simțuri ale noastre. Spiritualitatea nu este o idee, o filozofie sau vreun sistem de credință. Sentimentul acesta există în toate ființele umane, indiferent de etnie, religie etc. Această stare naturală a ființei umane se poate manifesta fie conștient, fie inconștient.
Manifestată inconștient, aceasta se poate traduce în acțiuni externe precum: relații, shopping, cucerire etc. Este sentimentul de expansiune, de a vrea mereu ceva mai mult. Poate că ne dorim mai multe obiecte, mai multe relații, mai multă cunoaștere – doar „moneda” diferă, nevoia fundamentală este aceeași.
Și dacă avem lumea întreagă la picioare, vom începe să ne uităm la alte planete. Dacă ne privim cu atenție, indiferent ce și cât vom avea, mereu vom dori mai mult – pentru că, de fapt, nu vrem „mai mult”, ci vrem „tot”, ne dorim expansiune infinită! Această expansiune infinită nu se poate obține prin căi externe: a adăuga 1+1+1+…, iar într-o zi să putem spune „Am atins infinitul!” Sentimentul, nevoia fundamentală este în regulă, este naturală, dar metoda este complet eronată.
Image courtesy: Isha Foundation. Fotografie din timpul școlii de Yoga, eram în vizită la un templu din zonă, ridicat în sec. II i.e.n. Eu și colegii mei în proces de meditație.
Această căutare, manifestată conștient, se traduce într-o reorientare a atenției înspre interiorul nostru. Aceasta este spiritualitatea. Când spunem „spiritualitate”, ne referim la „non-fizic” – ceea ce nu este, sau este dincolo de fizic. Pentru a împlini nevoia fundamentală a ființei umane, este nevoie de un proces interior, mijloacele externe nu vor da roade în acest sens!
Căutarea mea spirituală a găsit o cale de expresie conștientă, sistematică, la vârsta de 23 de ani, când am intrat în contact cu o persoană pe nume Sadhguru – cel pe care îl consider actualul meu Maestru. El a înființat o fundație – Isha Foundation – și a pornit o mișcare spirituală care a atins până acum aproximativ un miliard de oameni. Când spun expresie sistematică, mă refer la faptul că el m-a inițiat în diverse practici yoghine pe care le fac zilnic.
Aceasta este diferența dintre religie și spiritualitate: religia presupune un crez sau o dogmă pe care individul și-o asumă de la bun început – fără ca de fapt să știe ceva în propria sa experiență. Spiritualitatea înseamnă să devii conștient de faptul că, fundamental, nu știi nimic, deci începi să cauți! Căutarea este una interioară, iar practicile sunt uneltele care te ajută în această căutare, nepresupunând adoptarea unui crez, idei, atitudini etc.
Fac toate aceste mențiuni ca să clarific câteva dintre confuziile care apar frecvent astăzi în percepția generală a oamenilor. Ca să îți răspund direct la întrebare, yoga mi s-a întâmplat pentru că nu eram bine: eram stresat, dezechilibrat emoțional, eram nefericit etc. Pe lângă starea de rău generală pe care o aveam, observam că îmi afecta și randamentul de zi cu zi în activitățile mele și totul, cumva, devenea un chin.
Mi-am dat seama că nu pot continua așa și am căutat disperat o soluție. Am încercat o practică yoghină de la Sadhguru oferită gratuit online – Isha Kriya. Am practicat zilnic pentru câteva luni – a funcționat! Apoi am încercat un alt set de practici oferite online – Upa-Yoga – a funcționat! Și tot așa, am început să particip la programe, am fost inițiat în diferite practici, le-am implementat în programul meu zilnic, iar transformările nu au întârziat să apară! Am devenit echilibrat, fericit, mi-a revenit entuziasmul pentru viață!
Legenda foto: YOGA – Align with the Divine, la o sală unde Robert predă tehnici de Yoga. În fotografie: Robert Gheorghiu și doi colegi de la centru.
Din punctul meu de vedere, dacă ceva funcționează în această lume înseamnă că trebuie să fie înrădăcinat în adevăr. Că vorbim de practici yoghine, sau de o mașină, sau de un laptop, etc. Trebuie să funcționeze conform anumitor legi obiective universale, altfel nu ar funcționa – e simplu!
Iar pentru mine, foarte multe alte lucruri pe care le-am încercat în acest sens nu au funcționat. Așa că, văzând impactul enorm pe care yoga l-a avut asupra mea, mi-am dat seama că asta îmi doresc să fac în viață – să ofer aceste unelte, această tehnologie, cât mai multor oameni, pentru bunăstarea lor imediată și pentru bunăstarea lor ultimă! Cu toții cred că am văzut acest șablon de comportament: 1) un individ are o afecțiune gravă care se pare îi va fi fatală, 2) individul găsește un leac miraculos, 3) individul dorește să împartă cu alții leacul miraculos pentru că a cunoscut suferința acelei afecțiuni. Cu mine s-a întâmplat la fel!
Aici, dacă îmi permiți, aș face câteva mențiuni legate de întrebarea adresată de tine: yoga nu este o artă, o formă de exercițiu fizic, filozofie, învățătură sau religie – nimic dintre toate acestea!
Cuvântul „Yoga” înseamnă „Uniune” – Uniunea dintre Individ și Universal, dintre „mine” și tot ceea ce nu sunt „eu”. Yoga este Uniunea după care tânjim toți. Practicile yoghine reprezintă o cale sistematică pentru a ajunge acolo.
Și mai simt să fac o precizare. Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase, dar aș minți să spun că sunt un mentor! Și cuvântul „profesor” este inadecvat. Sunt un instructor – asta înseamnă că eu doar ofer instrucțiunile.
Nu știu cum funcționează aceste practici, de ce au impactul pe care îl au, dar îți pot arăta cum să le faci. Ca să fac o analogie, sunt ca un agent de vânzări de telefoane mobile. Nu știu să îți explic cum funcționează mecanic un telefon mobil, nu știu să fabric un telefon de la zero, dar îți pot arăta cum să folosești unul și, ca și mine, vei vedea în cel mai scurt timp că funcționează pentru tine și pentru oricine altcineva, indiferent de etnie, religie, etc. Dar ca să funcționeze pentru tine, trebuie să îl folosești TU!
Toate practicile pe care le predau – pe toate le-am învătaț de la Sadhguru, iar ele provin de la o linie de maeștri care datează de mii de ani de la primul yoghin însuși, Adiyogi.
➡ Știu că ai călătorit mult în ultimii ani și o mare parte dintre aventurile tale au avut loc în India. Cât ai stat cel mai mult în India și unde?
Perioada cea lungă pe care am petrecut-o în India a fost de 1 an, la Isha Yoga Center, în sudul Indiei. Acolo mi-am făcut școala de Isha Hatha Yoga și am rămas încă jumătate de an ca voluntar.
➡ Povestește puțin despre fosta bijuterie a coroanei britanice. Cum e viața acolo? Ce ai voie să faci și nu ai voie să faci în India?
India este o țară vastă, din toate punctele de vedere: teritorial, cultural, al populației etc. Probabil că nu există o țară mai diversă ca India în lume. Din ce am putut să observ, aș spune că viața în India este în continuare relativ dificilă, oamenii fiind foarte mult concentrați pe supraviețuire. Însă trendul economic este ascendent și cred că vor redeveni o țară bogată în următorii 15-20 de ani. Nivelul de trai este în creștere, din fericire.
Ca oameni, indienii îmi plac foarte mult și cred că sunt foarte asemănători nouă, românilor, ca temperament. Firi mai emoționale, calde, atitudinea este mai degrabă colectivă decât individualistă, se pune accent pe familie. Nu ai cum să intri în casa unui indian și să ieși nemâncat, ar fi o jignire! În ciuda greutăților pe care le-am menționat mai sus, indienii mi se par adesea cei mai relaxați oameni din lume, parcă așa, cumva, având capul în nori. În orice caz, nu mi se par așa de încrâncenați ca noi, europenii, deși au probleme mai mari ca cei din urmă – dar cine știe, posibil să fiu eu subiectiv!
Ce ai voie să faci în India: să mănânci :). Să practici yoga cam oriunde vrei, nu se va uita nimeni ciudat la tine. Afară de cazul în care ai pielea albă și te afli în sudul Indiei. Atunci se vor uita curioși. Ce nu ai voie să faci: să romanțezi o persoană de sex opus fără aprobarea părinților săi. Aici mă refer și la bărbați și la femei (pe bune, e valabil și la bărbați să știi!) (Cine nu înțelege să citească Maitreyi).
Sunt foarte multe de spus despre India, despre bogăția lor culturală și spirituală, temple magnifice. Poate că vom vorbi despre asta o dată când ajungi în India într-o perioadă în care sunt și eu acolo. În altă ordine de idei, cea mai interesantă descriere a Indiei probabil că a fost oferită de Mark Twain: „Orice s-ar putea face vreodată, fie de către om sau de către Dumnezeu, a fost făcut pe acest tărâm.”
Image courtesy: Isha Foundation. In fundal Bustul lui Adiyogi, primul yoghin, de la care a provenit toată știința yoghină. Cel mai mare bust din lume, localizat la Isha Yoga Center. Cei 12 yoghini sunt colegi cu Robert la școala de Hatha Yoga.
➡ Ce trebuie să știe un novice în YOGA sau cineva care n-a mai fost niciodată acolo. Ce vaccinuri sunt necesare, cum se obtine viză, orice insight-uri pe care tu le consideri valoroase?
LOGISTICĂ:
- Viza se poate obține online pe acest website: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html . Atenție la website-urile neautorizate care oferă viză!
- Când se face rezervarea la hotel, a se citi recomandările. Unele hoteluri nu sunt chiar la standarde europene, iar pozele câteodată nu sunt fidele realității de la fața locului. A se folosi website-urile Airbnb, Booking.
- Este bine să fie scoase la imprimantă toate biletele, viza, rezervările etc.
- Valută:
- În India se folosesc rupiile indiene.
- Pentru schimb, as se folosi fie ATM-urile sau a se schimba banii la bancă.
- În cazul în care apare întrebarea dacă schimbul valutar să fie făcut de banca care a emis cardul, a nu se accepta. Este mai costisitor!
- Anumite carduri – chiar și Visa sau Mastercard – nu funcționează peste tot, dar eu personal n-am avut probleme cu ING, desi ei folosesc VISA.
- În India, puține locuri acceptă plata cu card, in 99% dintre operatiuni se dorește cash. Există și hoteluri unde, deși pe site-ul lor este scris că se acceptă plata cu cardul, la fața locului se află că nu este așa. Întotdeauna cash la îndemână!
MEDICAL:
- Aș recomanda să fie folosite următoarele website-uri pentru a vedea ce vaccinuri sunt recomandate pentru zona din India care urmează a fi vizitată, luând în considerare și perioada anului:
- Este necesară o întâlnire cu medicul de familie cu două-trei luni înainte de plecarea în India pentru a stabili care sunt vaccinurile necesare a fi făcute.
- Unele imunizări necesită mai multe doze, efectuate la intervale de chiar și o lună, așa că trebuie să fie făcute din timp!
- Ca notă separată, să se țină un istoric al vaccinurilor făcute!
- Este bine să se facă o asigurare medicală de călătorie.
COMUNICARE:
- WhatsApp se folosește din plin în India.
- La aterizarea în India, a se cumpăra SIM din aeroport: fie Airtel, fie Jio pentru convorbiri internaționale și internet. recomand să aveți la voi telefoane necodate ca aceste rețele să funcționeze.
TRANSPORT:
- Pentru a îmi rezerva biletele de avion, personal folosesc următoarele două website-uri:
- Pentru transport cu mașina în India, recomand:
- UBER sau Ola Cabs (cea din urmă e ceva mai ieftină). A se instala aplicațiile de acasă!
- Taxi-uri pre-plătite:
- Întotdeauna să se stabilească prețul dinainte!
- Ricșa Auto:
- La fel ca în cazul taxiurilor.
HRANĂ:
- A nu se bea niciodată apă de la robinet, întotdeauna apă îmbuteliată!
- Laptele și produsele din lapte pot supăra stomacul câteodată: nu din cauză că ar fi stricate, ci pentru că stomacul nu este obișnuit cu flora bacteriană de acolo.
- Precauție în ceea ce privește mâncarea picantă! Aș recomanda să fie evitat chili-ul.
ISHA YOGA CENTER:
Dacă se dorește a se vizita Isha Yoga Center în sudul Indiei și a se învăța yoga clasică, trebuie folosit acest website
➡ Să ne întoarcem la Yoga. Știu ca urmează în ianuarie să ții și tu câteva programe. Poți sa detaliezi și cine sunt persoanele care pot participa la ele?
Da, pe 12 ianuarie voi ține un program de yoga în București, numit Yoga pentru Bunăstare Deplină: Surya Kriya. Surya Kriya este o practică yoghină cu rădăcini în antichitate, concepută ca un proces holistic pentru o sănătate înfloritoare și o stare de bine deplină. „Surya” înseamnă „Soare”, iar „Kriya” înseamnă „Proces Energetic Intern”.
Beneficii:
- Dezvoltă claritatea mentală și capacitatea de concentrare.
- Revigorează sistemele principale de organe.
- Reface constituțiile slabe.
- Sporește vigoarea și vitalitatea.
- Echilibrează nivelurile hormonale din corp.
- Pregătește pentru stări mai profunde de meditație.
Acest program este oferit tuturor persoanelor peste vârsta de 14 ani. Practicile nu necesită niciun fel de pregătire fizică sau expunere anterioară la yoga.
Link Facebook: https://www.facebook.com/events/495409161009566/
Pentru înscrieri, trebuie completat acest formular: https://forms.gle/ngKCKud5K9qYJupM7
➡ Ce îți oferă ție Yoga după atâta timp și care este opinia ta despre yoghilates, un trend care are din ce în ce mai mulți practicanți?
Nu sunt familiarizat cu yogilates și ar fi incorect să mă pronunț asupra unor lucruri despre care, drept să spun, nu am habar. Dar aș dori să menționez aici câteva lucruri cu privire la ce este Yoga Clasică, așa cum se predă din răstimpuri, ca cititorii să poată recunoaște mai ușor:
- Contrar percepției generale, Yoga Clasică nu este un sistem de exerciții fizice. Partea fizică este acolo, într-adevăr, dar sunt multe alte aspecte implicate. Patanjali Maharishi – cel care este considerat tatăl Yoga Modernă – în cartea sa Yoga Sutras nu vorbește despre absolut nicio practică sau postură fizică în particular. Ca să îl parafrazez pe Sadhguru, a folosi yoga ca pe un sistem de exerciții fizice este ca și cum ai tăia aripile unui avion și l-ai folosi pe post de căruță!
- Nu se vorbește niciodată în timp ce ești într-o yoga asana (postură de yoga)! Din păcate, mulți instructori vorbesc în posturi și asta, în timp, poate da naștere anumitor afecțiuni. Nu este de glumit cu asta. Orice are puterea de a îți schimba în bine viața, dacă este folosit incorect, ți-o poate schimba în rău!
- Nu se pune muzică în timpul practicării yoga! În Nada sau Mantra Yoga folosim sunetul ca instrument, dar, ca regulă generală, nu se pune muzică.
- În cele mai multe practice și posturi, ochii trebuie să fie închiși, căci este un proces intern.
- Nu se folosesc oglinzi.
Din păcate, se poate observa cum în anumite clase nu sunt menținute criteriile de mai sus, printre altele. Acestea nu sunt criterii subiective, aici nu este vorba ca o tradiție sau un grup de oameni care dorește să impună stilul lor asupra altora, nu vorbim despre a fi împotriva cuiva. Yoga este o știință, când ai de-a face cu o știință nu se pot face modificări în funcție de gusturi personale sau alte aspecte subiective.
Există astăzi un trend, unde oamenii vin cu propriul lor stil de yoga – vezi beer yoga, goat yoga etc. Asta vine dintr-o nevoie de expresie personală – „să aduc eu ceva nou” – ceea ce este iresponsabil în acest context. Este nevoie de o anumită maturitate și smerenie ca să înțelegi că NU ÎNȚELEGI un lucru, îl primești și îl transmiți mai departe EXACT AȘA CUM L-AI PRIMIT, fără să-ți pui semnătura.
Am întâlnit oameni de bună credință, 100 % integritate, care fac unele dintre chestiile de mai sus din mult entuziasm, dar fără cunoaștere. Buna intenție + ignoranță nu constituie o rețetă a succesului, în zona spirituală mișcarea hippie a anilor ‘60 a arătat clar acest lucru. Cum spune Sadhguru: „Logica este simplă: dacă faci acțiunile potrivite, vei avea parte de rezultate benefice, chiar și fără intenția ta.”
Pentru mine, yoga mi-a oferit o cale de a evolua conștient, zi de zi, ceas de ceas. De a fi fericit, capabil și de a îmi trăi viața intens. De a deveni o influență pozitivă în viața oamenilor din jurul meu. De a reduce barierele individualității mele și de a mă simți din ce în ce mai conectat la tot ceea ce înseamnă Viață.
➡ Un mesaj pentru cei ce vor să se apuce de Yoga. Ce ar trebui să știe încă de la început?
„… și acum Yoga.” – așa își începe Patanjali opera Yoga Sutras. Sadhguru explică acest aspect:
„Propoziția este în felul următor: … și acum Yoga. Ce înțelegi din asta? La nivel interior nu are sens, dar la nivelul experienței ceea ce spune este că: dacă tu în continuare crezi că înălțarea unei noi case sau găsirea unei neveste sau măritarea fiicei tale îți va rezolva viața, nu este încă timpul pentru Yoga.
Dacă ai văzut bani, putere, avere și plăcere, ai gustat totul în viața ta și ai realizat că nimic nu te va împlini fundamental și nu va funcționa în adevăratul sens, dacă ai ajuns în acest punct, atunci este timpul pentru Yoga. Toate absurditățile în care lumea întreagă este implicată, Patanjali le dă la o parte cu o jumătate de propoziție. De aceea, prima sutra este … și acum Yoga. Asta înseamnă: știi că nimic nu funcționează și nu ai habar despre ce este vorba aici. Durerea ignoranței te sfâșie. Acum, Yoga. Acum, există o cale de a cunoaște”
Și dacă printre cititorii tăi sunt oameni interesați de ce fac și au mai multe întrebări cu privire la aspectele discutate, pot fi contactat la:
Telefon: 0742 829 642 sau pe e-mail la: yoga2divine@gmail.com
Dacă v-au plâcut aceste rânduri, vă invit și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/yoga2divine/
De asemenea, profit de ocazie să spun că materialele lui Sadhguru traduse în limba română pot fi găsite aici. Va las unul ca mostra!
Namaskaram! 🙂