Rezumat:
Conform legislației române, dar și a reglementărilor UE, costurile biletelor de avion în cazul zborurilor care au fost anulate din cauza companiei aeriene, trebuie compensate de către aceasta. Conform legislației române, dar și a reglementărilor UE, costurile biletelor de avion în cazul zborurilor care au fost anulate din cauza companiei aeriene, trebuie compensate de către aceasta. Însă procesul poate fi lung și anevoios. În întâmpinarea acestor probleme, Air Advisor poate ajuta clienții să își recuperezi banii de bilet. În cazul în care dorești o recuperare de bani pentru un bilet Wizz Air sau cu alte companii, noi avem soluțiile necesare pentru ca operatorul cursei aeriene să plătească tot ceea ce este stabilit în mod legal.
➡ Servicii aeriene ce pot fi compensate, conform legii
Costul unei curse Wizz Air, dar și al anumitor servicii conexe, pot fi compensate conform legislației europene și române. Iată care sunt situațiile în care pasagerul poate cere banii înapoi de la compania aeriană:
- Zboruri întârziate
- Anularea zborului
- Pierderea conexiunii
- Refuzul la îmbarcare
În cazul zborurilor întârziate, Wizz Air asigură transferul pasagerului către destinație pe aceeași rută sau pe o rută asemănătoare, cât mai curând posibil, în funcție de disponibilitatea locurilor. Costul total al zborului anulat se rambursează. În cazul în care acest lucru nu este posibil, compania va credita costul zborului anulat, plus 20% din tariful acelui zbor, inclusiv pentru biletele retur, dacă este cazul, alimentând contul Wizz al clientului.
De asemenea, Wizz Air facilitează două apeluri telefonice (sau două telexuri, faxuri sau e-mailuri) sau rambursează costurile acestor forme de comunicație. Redirecționarea clientului către un nou zbor care are loc în ziua următoare atrage după sine asigurarea cazării și a transportului între cazare și aeroport. Unde nu este posibilă oferirea acestor servicii în mod direct, Wizz Air rambursează costurile mesei, ale cazării și ale transportului între cazare și aeroport.
Pentru a putea beneficia de aceste rambursări, bonurile și chitanțele aferente acestor servicii trebuie prezentate companiei atunci când inițiezi solicitarea. De asemenea, mai ai nevoie de numărul de rezervare sau de biletul de avion.
➡ Ce despăgubire poți primi?
Sumele compensate pentru zborurile întrerupte țin cont de numărul de kilometri. Așadar:
- 250 de euro pentru zboruri mai mici de 1500 de kilometri. Suma va fi redusă la jumătate dacă clientului i-a fost oferit un zbor nou și ora sosirii acestuia nu depășește cu două ore momentul sosirii zborului inițial. În această categorie intră în general zborurile interne, cum ar fi de la Bucureşti la Cluj, sau zborurile externe scurte.
- 400 de euro pentru zboruri între 1500 și 3000 de kilometri, cu o reducere de 50% a sumei dacă clientului i-a fost oferit un zbor nou și ora sosirii nu depășește cu trei ore momentul sosirii zborului inițial. Spre exemplu, pentru un zbor Bucureşti – Londra vei primi această sumă de bani.
- 600 de euro pentru distanțe mai mari de 3500 de kilometri, cu suma la jumătate dacă ora sosirii noului zbor oferit clientului nu depășește cu 4 ore momentul sosirii cursei inițiale. Zborurile transcontinetale sunt compensate cu această sumă de bani.
➡ Condiții de despăgubire a problemelor cu bagajele
Bagajele pot fi și ele compensate, în anumite situații. Condiția este ca clientul să anunțe pe loc problemele cu bagajul la serivce-ul din hala de colectare a bagajelor. De asemenea, trebuie să ceară o copie a Raportului de neregularitate a proprietății, pe care să le atașeze cererii de despăgubire. Iată care sunt condițiile de compensare precum și termenele de depunere a cererii de despăgubire:
- Bagaje pierdute: fără limită de timp, recomandat cât mai repede.
- Bagaje deteriorate: 7 zile de la data primirii.
- Bagaje întârziate: 21 de zile de la data livrării.
Conform convenţiei de la Montreal, poţi priomi o răscumpărare pentru bagajul pierdut sau deteriorat. Folosind serviciile Air Advisor, vei primi o compensaţie de până la 1000 de euro pentru un bagaj pierdut, în funcţie de valoarea acestuia. Air Advisor te ajută să eviţi birocraţia impusă de companiile de transport aerian pentru a îngreuna procesul de răscumpărare. Şi pentru un bagaj deteriorat poţi primi despăgubire, în funcţie de avariile create.
Condiții în care nu sunt acordate compensații
Conform legii, condițiile în care Wizz Air nu va acorda compensații pentru problemele cu zborurile sunt următoarele:
- Clientul a fost anunțat cu două săptămâni înainte de ora de plecare programată.
- Clientul a fost anunțat într-un termen de 7 până la 14 zile de ora programată a plecării și i-a fost oferit un zbor alternativ, care ajunge la destinație în mai puțin de 4 ore de la sosirea programată.
- Clientul a fost anunțat în mai puțin de 7 zile și i s-a oferit un zbor alternativ, care decolează cu o oră înainte de ora prevăzută și aterizează în mai puțin de 2 ore față de sosirea programată.
Air Advisor oferă clienților săi servicii integrate și reprezentare juridică față de companiile de transport aerian cu care se află în dispută sau litigiu, urmărind obținerea compensațiilor legale în cel mai scurt timp posibil. Astfel, pentru a obține o despăgubire pentru un zbor întârziat WizzAir mai ușor și fără stres, apelează la serviciile Air Advisor. Compania de recuperare a depăgubirilor activează pe pieaţa de România de mai mult de patru ani şi are peste 30.000 de zeci de mii de cazuri câştigate în instanţă pentru dreptrurile pasagerilor transporturlui aerian.