[yasr_overall_rating size=”large”]
Oamenii ăștia chiar fac reclamă la bună dispoziție, relaxare și cultură. Trebuie doar să vii pe strada Cercului, nr. 6. Ca să iți faci o idee despre ce se întâmplă acolo iți spun doar atât: teatru, improvizație, sketch comedy, evenimente culturale. Dar cel mai bine știe să ne explice Bogdan Untilă, unul dintre fondatorii acestui spațiu, unic în București și în România.
Ce găsește publicul nou la Recul? De ce e diferit pentru public ce se întâmplă în spațiul ăsta?
Recul este al treilea teatru din Europa care are doar teatru de improvizație. Ce e diferit fundamental este că aici există doar producții originale, textele astea nu le-ai mai văzut niciunde, poate pe actori i-ai mai văzut undeva, dar cu siguranță nu făcând ce fac aici.
Spectatorul trebuie să vină informat, să știe ce înseamnă fiecare stil de teatru?
Spectacolele sunt adresate tuturor categoriilor de vârstă și tuturor categoriilor sociale. E un beneficiu ca spectatorul să știe diferența dintre short form și ce facem aici dar poți să vii de la cumparaturi sau de la job și să intri de pe stradă în teatru și dai peste un spectacol la care te vei simți bine, fără să existe vreo pretenție de la tine.
În București, spectatorul are multe variante de localuri unde poate vedea show-uri de improvizație. Aici vedem același tip de impro?
De dinainte să dărâmăm ziduri aici ca să facem o sală de spectacole, am zis clar că aici nu se va juca short form. Asta nu pentru că am avea ceva cu short form-ul. Mie personal îmi place foarte mult și îl joc deja de 7 ani cu trupa mea – Obligó, dar improvizația există în România de peste 10 ani, există zeci de trupe care fac același lucru: short form. Am venit cu acest loc pentru a întâmpina nevoile noastre și ale altor improvizatori și pentru a merge către următoarea provocare. În schimb, long form-ul înseamnă să menții același personaj timp de o ora și altele care se întorc în scenă, totul improvizând și este mult mai greu, dar e acel prag pe care dacă îl treci, improvizația poate fi văzută ca o formă de manifestare teatrală și să fie mult mai aproape de teatru decât de entertainment.
Care este echipa care a creat Recul?
Echipa e mică: Vlad Dragomirescu, regizor și designer de lumină și sunet, soția lui, Monica Dragomirescu, ea se ocupă de partea online, Delia Riciu și eu – noi suntem actori și facem improvizație de peste 7 ani. Noi doi am lucrat într-un teatru și am văzut ce înseamnă să se impună direcții și nu că aș avea o problemă cu sistemul dar vrem să ne îndeplinim nevoile artistice.
Vlad acum lucrează la un spectacol pe care l-a și scris, în tot acest timp Delia și eu ne ocupăm de Laboratorul de Impro. Adică adunăm cei mai buni improvizatori din București și încercăm să îi promovăm ca indivizi, ca actori independenți de identitatea creată până acum de trupa din care face parte fiecare. Rar se întâmplă ca o trupa din România să facă altceva decât short form.
Nu vă e teamă că publicul nu o sa fie deschis pentru că vine la o rețetă care nu este atât de populară?
După ce am fost în Chicago, unde improvizația există de mai bine de 50 de ani și în Köln unde există de peste 25 de ani, și am văzut o societate în care improvizația a avut ocazia să fie întoarsă pe toate fețele, mi-am dat seama că trebuie să recuperăm foarte mulți ani în care am bătut pasul pe loc. Trebuie să ajungem la nivelul la care se face improvizația în lumea întreagă. Există show-uri cu stiluri: poți să improvizezi în stil Kafka, Tarantino, film noir, fantasy.
Voi vreți să faceți asta?
Bineînțeles, toate sunt pe listă, următorul proiect la Recul este Fantasy Improv, unde vom avea și dragoni 🙂
Vor fi dragoni pe scenă la Recul?
Vor fi imaginari, sau dacă vorbesc precum în cazul “Lord of the Rings”, vor vorbi la microfon din offstage. Dar e important de știut că unealta improvizatorului este imaginația spectatorului, pe care o modifică și o modelează cum vrea.
Care sunt evenimentele și activitățile pe care le-ați gândit pentru aici?
Săptămâna asta avem al treilea sketch comedy din proiectul “O săptămână, un spectacol” – 4 actori și un regizor se întâlnesc, au la dispoziție o săptămână să creeze spectacolul.
De ce ar fi asta relevant pentru public?
Pentru că de obicei în teatre se lucrează 40 de zile la un spectacol și nu toate ies bine, iar noi din fericire avem doar spectacole bune. Continuând, în România la ora actuală doar în Recul pot vedea cele 3 spectacole de sketch comedy care există. Deci, vineri, 1 aprilie avem “Dezintegrabilii”, săptămâna viitoare “Nu se poate termina așa”, și pe viitor o să resuscităm un musical improvizat – “En Core”.
Un lucru pe care nu îl avem din abundență este timpul și atunci încercăm să facem seri de proiecții care sunt un fel de seminarii sau studiu pe stil. După fiecare proiecție discutăm despre ce am văzut și finalitatea lor vor fi spectacole bazate pe filmele vazute și studiate. Aici vin improvizatori dar absolut oricine este invitat și părerea oricui este binevenită.
In incheiere, eu cred că nu are rost să mai vorbim despre ce înseamnă Recul, ci să mergem să vedem spectacolele de aici, pentru că e clar că sunt unice în lume, asta pentru că actorii de aici iși oferă toată energia și pasiunea pentru a arăta publicului cât de frumos e să te arunci în gol.
Vă las cu link-ul evenimentului de pe Facebook al spectacolului “Dezintegrabilii” de vineri, 1 aprilie, și nu e păcăleală!
Si…un teaser de tot rasul…
Articol scris de Alexandra Blejan
[yasr_visitor_votes size=”large”]