rationament
Social

Rationament la locul de munca

Spread the love

Rationamentul deductiv este o abilitate importanta care va poate ajuta sa ganditi logic si sa luati decizii semnificative la locul de munca. Acest instrument mental permite profesionistilor sa ajunga la concluzii pe baza premiselor presupuse a fi adevarate sau luand o presupunere generala si transformandu-l intr-o idee sau actiune mai specifica. Aici exploram ce este rationamentul deductiv, cum difera de celelalte tipuri de rationament, cum se foloseste aceasta metoda de rationament la locul de munca si exemple de rationament deductiv.

Toate acestea sunt in egala masura importante pentru angajat cat si pentru angajator. Asa cum un angajat trebuie sa cunoasca atributiile sale, programul de lucru, salariu minim net in 2021 la fel de important este sa aiba incredere in raspunsul sau si sa poata gestiona situatiile cu rationament. Angajatorul trebuie sa ii ofere libertate salariatului si sa il indrume atunci cand este nevoie prin sfaturi, articole, materiale educative. Daca un angajat se ocupa cu achizitionarea stocurilor firmei este important ca acesta sa stie cantitatea pe care trebuie sa o achizitioneze, pretul, dar si cunoasterea tva-ului folosind calculator tva.

Ce este rationamentul deductiv

Rationamentul deductiv este actul de a ajunge la o concluzie bazata pe informatii despre care se presupune ca sunt in general adevarate. Rationamentul deductiv, denumit si logica deductiva sau gandire de sus in jos, este un tip de gandire logica care este utilizat in diverse industrii si este adesea cautat de angajatorii cu talente noi. Urmatoarea este o formula utilizata adesea in deductie: Daca A = B si B = C, atunci in majoritatea cazurilor A = C. Deci, de exemplu, daca traficul se inrautateste incepand cu ora 17:00. si parasiti biroul la ora 17:00, se poate deduce in mod deductiv ca va fi aglomerat in drumulul spre casa.

Rationamentul deductiv vs. rationamentul inductiv

Un alt tip de rationament utilizat la locul de munca este rationamentul inductiv. Aceasta forma de rationament este opusa rationamentului deductiv si este atunci cand se fac generalizari largi pe baza unor evenimente sau fapte specifice. Urmatorul este un exemplu de rationament inductiv: Un avocat analizeaza diferite strategii utilizate de alti avocati in cazuri similare cu cazul actual al avocatului. Avocatul descopera o strategie consecventa utilizata de alti avocati care are ca rezultat achitari frecvente si foloseste aceasta abordare in cazul lor.

Rationamentul inductiv este la fel de vital in mediile de la locul de munca si ii ajuta pe profesionisti sa foloseasca rezultatele specifice pentru a ajunge la o concluzie mai larga pentru a rezolva problemele.

Cum se foloseste rationamentul deductiv

Exista mai multi pasi implicati in procesul de gandire de sus in jos pentru a ajunge la o concluzie viabila. Majoritatea profesionistilor se bazeaza pe premise, sau ceva ce este deja presupus, pentru a ajunge la o deducere. Dincolo de identificarea premiselor intr-o anumita situatie, alti pasi pe care probabil ii veti lua pe parcursul acestui proces de rationament includ:

  • Asigurati-va ca intelegeti pe deplin problema la indemana si ce este in joc.
  • Analizati datele referitoare la problema in cauza si puneti intrebari atunci cand este necesar pentru a va intelege mai bine.
  • Vino cu o ipoteza sau o cauza sau motiv potential pentru problema in cauza. Aceasta va fi presupunerea dvs. initiala.
  • Testati validitatea ipotezei dvs. aplicand o solutie despre care credeti ca va rezolva problema.
  • Continuati sa testati ipoteza in alte scenarii pentru a valida in continuare eficacitatea acesteia daca solutia rezolva problema in modul dorit.
  • Pe baza rezultatelor testarii, puteti decide daca informatiile descoperite legate de problema sunt nevalide sau valide.

Exemple de rationament deductiv

Urmatoarele sunt cateva exemple de logica deductiva pentru a va oferi o mai buna intelegere a modului in care aceasta abilitate este utilizata in viata reala:

O echipa de marketing efectueaza cercetari de piata legate de cat timp trebuie sa-si petreaca zilnic femeile profesionale care sunt si mame. Pe baza constatarilor lor, ei descopera ca femeile profesionale care sunt si mame rareori au mai mult de 10 minute in fiecare zi pentru a-si machia datorita responsabilitatilor familiale. Folosind aceste informatii, echipa de marketing anunta ca produsul lor de machiaj poate fi pus in mai putin de trei minute, lasand loc suficient pentru alte activitati implicate in pregatirea zilnica. Ei realizeaza o crestere a vanzarilor la acest produs de machiaj.

Un student de la o universitate locala a fost informat ca centrul de cariera de la colegiul lor ofera ajutor gratuit cu CV-urile. Deoarece studentul este un membru activ al colegiului si are un CV, presupun ca nu va trebui sa plateasca pentru a obtine ajutor cu CV-ul lor la centrul de cariera.

Un centru de servicii pentru clienti a primit recent un aflux de reclamatii ale clientilor, din cauza timpului necesar unui membru al echipei de servicii pentru clienti pentru a returna apelurile clientilor. Prin urmare, daca centrul de servicii pentru clienti incepe sa ofere apeluri de returnare mai rapide, reclamatiile clientilor se vor opri si clientii vor fi mai multumiti de experientele lor.

Un proprietar de magazin de imbracaminte cu amanuntul observa o tendinta in care clientii cumpara mai multi blugi denim inchis decat alte soiuri de blugi din denim. Proprietarul foloseste aceste informatii pentru a-si cheltui cea mai mare parte pe publicitate intr-o revista locala pentru a promova blugii din denim inchis disponibili la magazinul lor si ofera o reducere la achizitiile direct din online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *