Rezumat:
- 1 ➡ Buna Raluca. Pentru că trăim vremuri în care AI-ul învață de la noi cum să scrie și căutăm soluții să eficientizăm timpul cât mai bine, cum vezi tu audibook-urile versus cărțile clasice, așa cum le știm de sute de ani. Pot coexista sau se anulează reciproc?
- 2 ➡ Pentru că dai contur și glas unor cărți din portofoliul Cassius Books, îți mai aduci aminte prima carte pe care ai transformat-o audio? Cum îți alegi modulația vocii, intonația, timbrul vocal?
- 3 ➡ Și dacă tot vorbim de Universul Cassius Books, de ce mascota editurii este o bufniță? Are legătură cu bufnița lui Harry Potter sau e mai mult inspirată de bufnița din Twin Peaks?
- 4 ➡ Și dacă tot am vorbit de audiobooks, să presupunem că editura ta are buget nelimitat. Ce actor/i de la Hollywood ți-ar plăcea să dea glas unor cărți din portofoliul Cassius Books. Care ar fi acele cărți?
- 5 ➡ Legat de cărți, care sunt ultimele noutăți ale editurii Cassius Books și ce surprize pregătești până la finalul acestui an?
- 6 ➡ Știu că pare greu dar poți să faci un top 10 cărți pe care le-ai citit până acum?
- 7 ➡ La final, un mesaj pentru cititori
- 8 Partajează asta:
- 9 Related
Pe Raluca Irimie am descoperit-o atunci când am găsit pe Facebook provocarea lansată de editura Cassius Books în care anunțau realizarea unei antologii de texte sub titlul – Cronici de Nisip și Mare. Cine e Raluca? Ca formare la bază este psihopedagog și psihoterapeut, iar din 2020 administrează editura Cassius Books unde a și publicat cărți din postura de autor.
,, Noi credem în puterea cuvintelor de a inspira și conecta oameni. Ne propunem să promovăm autori contemporani, să oferim lecturi de calitate și să contribuim la dezvoltarea emoțională sănătoasă a celor mici prin publicațiile noastre pentru copii. De la romane captivante și povești pline de învățăminte, la cărți pentru cei mici care aduc zâmbete și învățăminte prețioase, avem o colecție diversă pentru fiecare cititor pasionat.„, este doar o mostră din povestea editurii.
Cum arată universul cărților astăzi în plin avânt al inovațiilor hi-tech, Internet of Things, AI și al audiobook-urilor vom afla chiar de la Raluca.
➡ Buna Raluca. Pentru că trăim vremuri în care AI-ul învață de la noi cum să scrie și căutăm soluții să eficientizăm timpul cât mai bine, cum vezi tu audibook-urile versus cărțile clasice, așa cum le știm de sute de ani. Pot coexista sau se anulează reciproc?
Eu nu văd un conflict între acestea și consider că pot coexista perfect. Ba chiar consider că audiobook-urile pot ajuta mult și piața de carte, făcând mai accesibil un produs care probabil ar fi fost mai puțin vizibil. Eu am parcurs cărți în format audio pe care mi-am dorit apoi să le achiziționez, tocmai pentru că am avut ocazia de-a le testa conținutul și a-l găsi valoros.
N-o să aibă același efect, dacă e s-o luăm științific, pentru că lectura antrenează altfel creierul (nu intrăm aici în detalii), iar audiția are alt efect, dar de ce să nu folosim toate mijloacele disponibile pentru a avea experiențe împlinitoare în ceea ce privește literatura?
Nu consider că e un motiv de îngrijorare sau că ar trebui să dăm cu smirnă sau altele ca să alungăm tehnologia, ci să ne asigurăm că și noi evoluăm. Orice lucru sau organism care se oprește din evoluție, de fapt, se condamnă singur la extincție.
Plus că ține mult de alegeri. Dacă până acum unii ar fi folosit TV-ul ca zgomot de fundal, ar putea să migreze spre zona de audiobook-uri și spre a se îmbogăți în mod conștient cu informații sau experiențe. Important nu e să milităm înspre un produs sau altul, ci să deschidem apetitul oamenilor înspre cunoaștere și artă. Dacă ne facem din asta un țel, suntem deja pe drumul cel bun.
➡ Pentru că dai contur și glas unor cărți din portofoliul Cassius Books, îți mai aduci aminte prima carte pe care ai transformat-o audio? Cum îți alegi modulația vocii, intonația, timbrul vocal?
Eu am tot făcut materiale video și audio, deci pot să zic că m-am antrenat pe parcurs. Prima carte pe care am înregistrat-o a fost a mea, Emma-cicatrici, dar asta de întâmpla după ce deja devenisem fanul audiobook-urilor. Aveam o idee despre cum ar fi trebuit să fie și am încercat să redau cât mai bine trăirile personajelor. Recunosc că mi-e mai ușor să narez cărțile mele, știind deja intențiile din spate și tot procesul prin care trec personajele, dar uneori e greu să găsești modalități de a transmite toată acea încărcătură și să rămâi la stadiul de a nara un audiobook, nu de a transpune în scenă ca într-un teatru radiofonic.
Mereu intervine dilema: e prea mult? E prea puțin? E prea plat?
Știu că după ce am înregistrat Emma-cicatrici și am prelucrat puțin sunetul (la editarea finală am primit ajutor, recunosc), mi-am dat seama că nu mă mulțumește. Nu ieșise perfect… Am o bubă de care nu încerc să scap, dar pe care încerc s-o folosesc în avantajul meu, aceea de a face tot cât se poate de bine. În cele mai bune cazuri, chiar mai mult ca perfect.
Am cerut în privat feedback și chiar am întrebat prietenii de pe Facebook, la modul general, pentru că nu doream să dau detalii despre proiect până când n-avea să fie ceva sigur, iar faptul că oamenii m-au încurajat a cântărit suficient de mult încât am reușit să înving atunci atelofobia asta și am publicat pe platforma Voxa primul meu audiobook. Cred că trebuie să cunoști bine povestea și să te adâncești în ea ca să poți surprinde emoția personajelor
➡ Și dacă tot vorbim de Universul Cassius Books, de ce mascota editurii este o bufniță? Are legătură cu bufnița lui Harry Potter sau e mai mult inspirată de bufnița din Twin Peaks?
Fiul meu cel mare e mare fan Harry Potter. Eu, recunosc, știu doar personajele și nimic mai mult. Aș zice că aduce mai degrabă a Twin Peaks, mai ales că și cărțile din portofoliu au acel „Je ne sais quoi” ce te prinde fără să-ți dai seama. Nu eu am contribuit la ideea pentru siglă, ci pentru prima variantă e viziunea Irinei Dumitru. Pe lângă faptul că scrie extrem de bine, desenează la fel de fain (cartea mea, Luluca, e ilustrată de ea). Irina a făcut prima variantă și Sandra Mocanu pe cea de-a doua.
Se zice că bufnița este simbolul înțelepciunii și al misterului. Ca o anecdotă, pot spune că mă urmărește de mult. Acum mulți ani, când încă locuiam cu părinții mei, mi-a intrat în cameră o bufniță, în toiul nopții. Ca peste ani să mă trezesc tot cu bufnița pe cap. 😄
➡ Și dacă tot am vorbit de audiobooks, să presupunem că editura ta are buget nelimitat. Ce actor/i de la Hollywood ți-ar plăcea să dea glas unor cărți din portofoliul Cassius Books. Care ar fi acele cărți?
Atunci de ce nu le-am transforma în filme? 😄 Nu știu pe cine aș alege din Hollywood, mai ales că nu sunt la curent în ultimii ani cu producțiile cinematografice. Probabil că aș ruga oamenii din echipă să desemneze rolurile. Mă bazez întotdeauna pe ei și pe alegerile pe care le iau.
➡ Legat de cărți, care sunt ultimele noutăți ale editurii Cassius Books și ce surprize pregătești până la finalul acestui an?
Pregătim câteva surprize, iar dacă ne urmăriți activitatea de pe conturile de social media ați prins câteva indicii. O să fie și câteva surprize de Crăciun, și câteva continuări ale seriilor pe care le avem deja publicate… Câteva audiobookuri… Sunt zgârcită cu detaliile. Vă invit să ne urmăriți ca să fiți la curent cu toate noutățile.
➡ Știu că pare greu dar poți să faci un top 10 cărți pe care le-ai citit până acum?
Nici nu pot să fac un top, dar pot să vă povestesc despre câteva cărți care m-au transformat.
Prima ar fi Arta dezvoltării relațiilor interumane de Les Giblin. Am citit-o prin liceu și consider că m-a ajutat enorm să ajung un introvertit emancipat. O altă carte care m-a marcat și pe care o citesc o dată la câțiva ani este „O viață” de Guy de Maupassant.
Am mai vorbit despre ea pe contul meu. Mi se pare o carte atât de interesantă, scrisă de un bărbat, dar surprinzând cu fidelitate niște aspecte extrem de intime din sufletul feminin.Alte titluri nu-mi vin acum în minte. Tot ce am citit mi-a plăcut sau m-a învățat ceva. Eu am obiceiul să abandonez cărțile cu care nu rezonez. Consider că nu are sens să trag de un lucru care nu funcționează pentru mine.
➡ La final, un mesaj pentru cititori
Le mulțumesc cititorilor mei pentru toată susținerea și pentru faptul că mi-au acordat încrederea și prietenia lor. Iar la modul general, vă îndemn pe toți să citiți lucrurile care vă pică bine, care vă ajută să deveniți mai puternici și mai buni, vă îndemn să trăiți și să nu vă lăsați furați de visele altora. Îți mulțumesc, Bogdan, pentru întrebări! Abia aștept și alte discuții la fel de provocatoare.