Fără categorie

Problemele de vedere în societatea actuală

Spread the love

De la o vreme, nepotica mea (6 ani)  a inceput sa clipeasca din ce in ce mai des si sa se apropie tot mai mult de televizor atunci cand se uita la desene animate. In urma unui control, s-a descoperit ca are deja nevoie de ochelari de vedere. Statea mult in fata televizorului, a telefonului si a tabletei, in ciuda avertismentelor primite de la parintii ei.

11811570_10206041994941902_8527449442330052845_n

Ma uit pe strada si vad din ce in ce mai multi copii si tineri care poarta ochelari de vedere. Nu vi se pare ca numarul celor cu probleme de vedere a crescut foarte mult in ultimii ani? Desi, evident, exista multe cauze care duc la slabirea vederii, personal consider ca printre principalele cauze ale acestui fenomen se numara astazi utilizarea tehnologiei in exces.

Nu stiu daca ati avut ocazia sa admirati proiectul foto denumit „Removed”,  realizat de Eric Pickersgilleste. Acesta a eliminat telefoanele mobile din cadre, obtinand astfel situatii usor ridicole, personajele lui parand sa se holbeze la propriile lor maini. Eric Pickersgilleste a afirmat ca prin aceste fotografii doreste sa atraga atentia asupra alienarii si dependentei pe care o avem atat fata de telefon, cat si fata de retelele sociale.

37737a8fa058551c12600a6338b6ef25_view

Dar nu vreau acum sa intram in acest subiect. Este clar ca dependenta de tehnologie face ravagii atat asupra psihicului, cat si asupra fizicului uman. Printre efectele nocive ale utilizarii tehnologiei in exces se numara si problemele de vedere.

Miopia incepe sa ia amploarea unei epidemii in societatea actuala. Daca pana acum se credea ca miopia este transmisa genetic, studii recente au aratat destul de clar ca boala este declansata de anumiti factori de mediu. Miopia apare de exemplu mai rar la cei care lucreaza in natura, lumina artificiala putand fi un factor declansator.

Foarte multi tineri petrec zilnic un numar mare de ore in fata ecranelor digitale (TV, smartphone, laptop, calculator, tableta). Conform unui sondaj realizat de The Vision Council, in 2012 pe un esantion de 10.000 de adulti din America,  o treime din acestia petrec 4 – 6 ore pe zi in fata dispozitivelor digitale, in timp ce 14% le utilizeaza intre 10 -12 ore pe zi.

sursa : http://www.bluecontrol.ro/STUDIIDECERCETARE/Recomandatpentru

Conform unui studiu publicat de Dailymail.co.uk, miopia a devenit tot mai frecventa in ultimii ani, peste tot in lume. In Statele Unite atinge 40% din populatie, in Marea Britanie afecteaza aproape 30% din populatie,  iar in Asia ajunge la niveluri ingrijoratoare, de peste 80%.

In Romania, controlul oftalmologic este efectuat destul de rar, iar recent am descoperit ca ochelarii pentru citit se pot cumpara direct din supermarket, fara prescriptie medicala sau un control prealabil de specialitate. Acest lucru nu poate fi cauzat decat de nivelul scazut de educatie si de veniturile mici ale romanilor. Purtatorii de ochelari ar trebui sa fie constienti de faptul ca purtand ochelari nepotriviti risca sa-si afecteze grav vederea.

Din piata locala nu lipsesc, desigur, produsele pirat, de slaba calitate, provenite in special din Asia. Se profita de neatentia si de lipsa de informare a purtatorilor de ochelari. Piata neagra da de furca producatorilor traditionali. Pe plan mondial, lupta pentru suprematie pe piata lentilelor pentru ochelarii de vedere se da intre companii provenite din toate colturile lumii, precum Hoya (Japonia), Essilor (Franta), Sola (Australia), firme prezente si in Romania.

Nu uitati ca producatorii de lentile de ochelari investesc constant in cercetari si studii pentru perfectionarea lentilelor si tratamentelor. Lentilele de ochelari sunt fabricate cu cea mai mare grija si precizie si corespund celor mai stricte standarde optice, estetice si de calitate. Asadar, data viitoare cand vreti sa achizitionati o pereche de ochelari de vedere, mergeti pe mana specialistilor in domeniu si nu achizitionati produse de slaba calitate, chiar daca sunt mai ieftine. Aveti mai multa grija de sanatatea voastra oculara!

Faceti periodic o vizita la medicul oftalmolog, iar cu reteta de la specialist pentru dioptrii, prezentati-va la o optica medicala autorizata, de unde sa va alegeti ramele si lentilele.  Alegeti lentile si rame de calitate, adaptate stilului de viata – daca petreceti mult timp in aer liber, optati pentru lentile heliomate (care se adapteaza automat la schimbarile de lumina); daca petreceti mult timp in fata calculatorului, optati pentru tratament antireflex sau tratament pentru lumina albastra s.a.m.d.

Si, nu in ultimul rand, evitati sa deveniti sclavii tehnologiei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *