Atelier de Idei, Tineri

Precizie in taierea lemnului cu ajutorul unui fierastrau circular performant

Spread the love

Taierea, sau debitarea asa cum mai este numita, este una dintre primele operatii in procesul de prelucrarea al anumitor materiale brute, asemeni lemnului, prin care acestea sunt aduse la o anumita forma aproximativa a celei dorite. Acest proces se realizeaza in ziua de azi in mare parte automatizat sau cel putin, utilizand diverse echipamente de taiere, electrice, asemeni fierastraielor circulare. Iar in cele mai multe ateliere de prelucrare a lemnului, se foloseste un fierestrau circular profesional cu masa mobila, care le pune la dispozitie lucratorilor numeroase functii, posibilitati de manevrare si prelucrare a maselor lemnoase.

Lemnul este un material natural popular utilizat in productia mobilei datorita calitatilor sale estetice, durabilitatii si versatilitatii pe care le ofera. Inainte de a fi transformat in obiecte de mobilier, lemnul trece prin mai multe etape de prelucrare. Procesul de prelucrare a lemnului pentru mobilier poate fi impartit in trei etape principale, acestea fiind debitarea, prelucrarea si finisarea.

Prima etapa in prelucrarea lemnului pentru mobilier, debitarea, implica taierea si dimensionarea bucatilor de lemn la dimensiunile potrivite pentru a fi prelucrate ulterior. De obicei, aceasta operatiune se face cu ajutorul unei masini de debitat cu lama circulara sau banda.

Dupa debitare, urmeaza etapa de prelucrare a lemnului, care implica transformarea bucatilor de lemn intr-un obiect de mobilier. Aceasta operatiune se face cu ajutorul unor echipamente specializate, cum ar fi masina de frezat, masina de gaurit si masina de slefuit.

  • Masina de frezat este folosita pentru a realiza forme si contururi precise in bucatile de lemn. Acesta poate fi dotat cu o varietate de freze cu diferite forme si dimensiuni pentru a crea forme complexe.
  • Masina de gaurit este folosita pentru a realiza gauri precise in bucatile de lemn. Acesta poate fi dotat cu burghie cu diferite dimensiuni si forme pentru a crea gauri drepte sau oblice.
  • Masina de slefuit este folosita pentru a netezi suprafetele de lemn si pentru a elimina asperitatile. Aceasta poate fi dotata cu diverse tipuri de hartie abraziva pentru a finisa suprafetele de lemn cu diferite granulatii.

Ultima etapa in prelucrarea lemnului pentru mobilier este finisarea. Aceasta etapa implica aplicarea unui strat de finisaj pentru a proteja si a imbunatati aspectul lemnului. Finisajul poate fi un lac, un ulei sau un strat de vopsea. Acesta poate fi aplicat manual sau cu ajutorul unui pistol de vopsit. Pentru a prelucra lemnul intr-un obiect de mobilier, exista mai multe tehnici disponibile, precum taierea, sculptura, rotunjirea, cantuirea si altele.

➡ Echipamente utilizate in prelucrarea lemnului

Pentru a prelucra lemnul pentru mobilier, sunt necesare anumite echipamente specializate, precum:

  • Masina de debitat: Aceasta masina este utilizata pentru a taia si a dimensiona bucatile de lemn la dimensiunile potrivite.
  • Masina de frezat: Aceasta masina este utilizata pentru a crea forme si contururi precise in bucatile de lemn.
  • Masina de gaurit: Aceasta masina este utilizata pentru a realiza gauri precise in bucatile de lemn.
  • Masina de slefuit: Aceasta masina este utilizata pentru a netezi si finisa suprafetele de lemn.
  • Scule de mana: Aceste scule sunt utilizate pentru a prelucra lemnul manual, cum ar fi ciocanul, dalta, ferestraul, etc.

In materie de echipamente pentru prelucrarea lemnului, cei de la Felder Group sunt printre cei mai buni. Iar in ceea ce priveste debitarea, fierestraul circular HAMMER K4 Performeste un exemplu de luat in seama, mai ales de catre intreprinderile mici si mijlocii. Cu acest circular putem realiza procese de taiere a lemnului mult mai usor, rapid si fara a ne expune la fel de mult in fata lamelor de taiere.

Felder Gruppe Romania ofera o gama variata de utilaje pentru prelucrarea secundara a lemnului, spatii de lucru si aparate capabile sa ofere performante si calitate de varf, indiferent de scopul in care o masa lemnoasa este prelucrata. De la lemn normal pana la PAL, MDF sau OSB, cu ajutorul masinilor lor putem realiza mult mai usor produse finite de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *