pompe submersibile
Atelier de Idei

Pompe submersibile. Cum se alege pompa perfecta?

Spread the love

Nu toata lumea are norocul de a beneficia de apa curenta furnizata de administratia locala, asadar, in foarte multe cazuri este nevoie de o pompa submersibila. De asemenea, utilitatea unei pompe submersibile poate sa se evidentieze si in cazul asanarii iazurilor sau in zonele in care exista riscuri majore de inundatii.

Dat fiind faptul ca diversitatea acestor produse este destul de mare, alegerea solutiei perfecte poate sa fie dificila. Tocmai de aceea, este bine sa se tina cont de o serie de criterii inainte de a se face achizitia.

Care sunt principalele criterii de care trebuie sa se tina cont?

Trebuie sa se faca diferenta intre pompa submersibila si hidrofor. In principiu, fac acelasi lucru, ceea ce le face sa fie deseori confundate. Totusi, hidroforul este destinat aspirarii apei de la adancime, in timp ce pompa submersibila impinge apa. De asemenea, spre deosebire de hidrofor, pompa poate sa se auto amorseze, ceea ce o face mult mai flexibila in utilizare. Se pare ca pompele submersibile sunt cu pana la 30 % mai eficiente decat hidrofoarele si nu au nevoie de o intretinere foarte greoaie.

Tipul de apa procesata. Exista pompe submersibile destinate apei curate si pompe destinate apei murdare. Pentru pomparea apei dintr-un put, acolo unde este curata si potabila, pompele de apa curata sunt cele mai indicate. Pentru eliminarea apei din zone inundate sau pentru pomparea apei dintr-un lac, este necesara o pompa ceva mai complexa, cu tocator. Aceasta poate sa marunteasca diversele murdarii care intra in ea si este mult mai rezistenta la factori precum rugina si utilizarea intensiva.

Debitul de defulare. Pentru a se descoperi valoarea acestui debit trebuie sa se stie cu exactitate volumul de apa ce va fi pompata si ce va fi consumata. Practic, este toata apa care este adusa la capatul de consumare, exprimata in mc/h. Daca se doreste achizitia unei pompe pentru locuinta, cele mai bune solutii au un debit de 1-2 mc/h, deoarece permit un consum corect pentru o familie de 3-4 persoane. Daca se doreste un consum mai mare, care implica si udarea gradinii, debitul poate sa creasca pana la 2-4 mc/h.

Diverse dotari suplimentare. Pompele moderne sunt dotate cu tot felul de accesorii si elemente inteligente. O pompa eficienta trebuie sa contina un flotor, un presostat si un proces inteligent prin care este masurata si controlata presiunea de lucru.

Modul de alimentare. Nu in ultimul rand, conteaza foarte mult modul in care este alimentata pompa. Exista pompe alimentate cu combustibil sau pompe alimentate electric. Cele alimentate cu combustibil se mai numesc si motopompe si sunt perfecte pentru zonele in care este o problema accesul la energie electrica. Acestea nu sunt utilizate, totusi, pentru utilizarea casnica, ci mai degraba pentru diverse aplicatii industriale.

Pentru utilizarea casnica, pompele electrice sunt cele mai populare si pot fi alimentate prin fir sau chiar cu ajutorul panourilor solare.

O pompa eficienta este o pompa care consuma putina energie, are un debit cat mai mare si reuseste sa fie construita in asa fel incat sa poata rezista cat mai mult timp fara a avea nevoie de mentenanta si de ingrijire speciala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.