Fără categorie

Pentru ca legenda boabelor de cafea s-a nascut la ibric de cupru

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Se spune ca in lume, dupa apa, cafeaua e cel mai baut lichid. In primul rand, n-are varsta. O pot bea atat batranii cat si cei tineri daca se amesteca cu lapte din belsug. Cafeaua de dimineata e nelipsita in multe de casele oamenilor. Un pahar de vin, un pahar de bere nu-l bei zilnic, dar o cana de cafea cel putin tot ajungi sa gusti. Din nefericire, cafeaua de azi nu se mai prepara ca odinioara si, curios din fire, am vrut sa fac o incursiune in spatiu si timp.

Asa am aflat de exemplu de la Mesteshukar Boutique  ca e nevoie de cel putin 2.000 de bătăi de ciocan pentru ca din mâinile îndemânatice ale unui meşteşugar rom să se nască un ibric din cupru. Si e nevoie de numai 10 grame de cafea tare şi aromată pentru a obține o băutură caldă. Preparată într-un ibric de cupru, cafeaua devine o licoare magică.

Rețeta este simplă: aveți nevoie de un ibric de cupru de la Mesteshukar ButiQ, de cafea proaspăt prăjită, de o linguriță cu dulceață aşa cum făcea bunica, un bol cu prăjiturele şi o carte despre viața unui cafegiu din vremurile de altădată.

Pe toate le puteți găsi în magazinul concept din strada Edgar Quinet nr. 7. Mesteshukar ButiQ este un brand deținut de Asociația Romano ButiQ. Aici veți auzi poveşti despre meşteşugarii romi, dar mai ales despre tradiții şi tehnici demult uitate. Cea mai gustoasă cafea se face într-un ibric de cupru, nu doar pentru că acest metal este cel mai bun conductor de căldură, dar mai ales pentru că ibricele sunt fabricate cu unelte şi tehnici clasice, care exclud intervențiile mecanizate asupra obiectelor.

 Cât despre cafea, pe cea mai savuroasă o găsiți la Delicatese Florescu, primul magazin de cafea gourmet din București, deschis în iulie 2010 în centrul Capitalei.

Gheorghe Florescu, celebrul cafegiu al Bucureștiului de altădată, pregăteste și acum cafeaua conform celor mai înalte standarde ale mentorului său armean Avedis Carabelaian, fost furnizor al Casei Regale a României. Pentru Gheorghe Florescu, pregătirea cafelei pentru clienții săi este o adevărată religie, ale cărei ritualuri le respectă cu sfințenie în fiecare zi, pentru că numai așa cafeaua iese „sublimă”, singura cafea care îi satisface exigențele de maestru în arta cafelei.

Meşteshukar ButiQ este un suporter activ al revalorizării meşteşugurilor tradiționale rome, reuşind să aducă o viziune proaspătă asupra meşteşugurilor rome şi să relanseze produse şi obiecte tradiționale, cu un design contemporan.

Colecția de obiecte de cupru a fost creată de meşteşugarul rom Victor Clopotar, împreună cu designerul vienez Nadja Zerunian, fiind prezentată la expoziția Viena Design Week.

Colecția de obiecte din cupru poate fi achiziționată de la magazinul deschis zilnic între orele 10:00 și 20:00 pe strada Edgar Quinet, nr. 7, în zona Universității, la doi pași de Cercul Militar. De asemenea, produsele pot fi cumpărate și de la magazinul online www.mbq.ro.

 

[yasr_visitor_votes size=”large”]

1 gând despre „Pentru ca legenda boabelor de cafea s-a nascut la ibric de cupru”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *