Atelier de Idei, Divertisment, Idei cu emotii, Social

O toamna cu buchet de vin de peste Prut. Zilele Vinului din Republica Moldova

Spread the love

Milioane de oameni din întreaga lume dar și pasionați și experți în vinuri se vor reuni pe 3-4 octombrie pentru a sărbători Ziua Națională a Vinului din Republica Moldova, singura zi națională din lume dedicată vinului. Cea de-a 19-a ediție a acestei sărbători naționale are un program atent pregătit de organizatori pentru a respecta normele de distanțare socială și include vizite în crame dar și un amplu eveniment online care se va transmite pe paginile dedicate Wineday.wineofmoldova.com și Facebook.com/Wineofmoldova. Sloganul din acest an al evenimentului este „Eu deVIN sărbătoare”, simbolizând îndemul organizatorilor pentru toți iubitorii de vinuri moldovenești de a sărbători acasă sau cu prietenii, în siguranță, această zi cu o semnificație importantă pentru Republica Moldova.


Spre deosebire de anii precedenți, când în Piața Marii Adunării Naționale din Chișinău se strângeau peste 100.000 de pasionați de vinuri, turiști și jurnaliști străini, contextul social de anul acesta i-a determinat pe organizatori să regândească sărbătoarea și să-i îndemne pe aceștia să deschidă o sticlă de vin la ei acasă, participând online la evenimentele dedicate Zilei Naționale a Vinului.

“De 19 ani, toamna a devenit sinonim cu tradițiile milenare în vinificație și Ziua Națională a Vinului (ZNV). De 19 ani, în luna octombrie, comunitatea vitivinicolă din Republica Moldova își dă întâlnire la Ziua Națională a Vinului pentru a celebra tradițiile noastre în vinificație. De 19 ani, festivalul vinului a crescut de la o sărbătoare locală la un eveniment de talie internațională, care a plasat țara noastră pe harta mondială a turismului vitivinicol. Cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”, ediția din acest an este ocazia de a ne reaminti legendele noastre, de a sărbători succesele, de a cunoaște personalitățile din lumea vinului, de a-i premia pe cei mai buni, de a degusta împreună o diversitate mare de vinuri care poartă amprenta terroir-ului local și de a deveni ambasadori ai Vinului Moldovei. „Eu deVIN sărbătoare” este, de fapt, un apel la solidaritate cu filiera vitivinicolă” a declarat Gheorghe Arpentin, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

Pe 3 octombrie, începând cu ora 19.00, va avea loc webinar-ul „Eu deVin sărbătoare” la care participă jurnaliști, somelieri și degustători străini de talie mondială în cadrul unei degustări transcontinentale online a Vinului Moldovei. Evenimentul va fi găzduit și prezentat de Jamie Goode, scriitor specializat pe domeniul vinicol din Marea Britanie alături de experți de talie mondială, care vor degusta 4 vinuri reprezentative pentru Republica Moldova.

• Julia Scavo – prima femeie care a câștigat prestigiosul Master of Port în 2017 și multe alte locuri de prestigiu în campionatele somelierilor, printre care „Cel mai bun somelier din România 2018”
• Michelle William – scriitoare independentă de vinuri, mâncare și călătorii. Este una dintre cele mai influente 15 persoane din domeniul vinului și este recunoscută la nivel global ca fiind una dintre cele „10 cele mai bune conturi de vin de urmat.
• Jacques Orhon – Maestru-somelier și fondator al Asociației canadiene a somelierilor, pe care l-a prezidat din 1989 până în 2001.
• André Deval – Unul dintre cei mai buni specialiști în vinuri din Danemarca de aproape 30 de ani. El scrie pentru mai multe reviste daneze, inclusiv DinVinGuide, gastro și Vinbladet.
• Frank Smulders MW- Maestru olandez al vinului, care lucrează în domeniul vinului din 1985.
• Marc Vanhellemont – Jurnalist independent în domeniul vinului și gastronomiei, autorul celui mai citit blog din Franța de vinuri Les5duvin.

La această degustare transfrontalieră vor participa și 50 de jurnaliști din 30 de țări și va fi transmisă live, atât de televiziunile din republica Moldova cât și pe paginile sociale ale invitaților. Pe data de 4 octombrie, sărbătoarea va fi găzduită și în USA cu organizarea de degustari online în rândul unor renumiți bloggeri de wine&travel. Ziua Națională a Vinului se va desfășura și offline, în crame și în locațiile stabilite prin programul afișat pe site-ul evenimentului. Evenimentele offline includ:

• Ceremonia oficială a Zilei Naționale a Vinului, inclusiv tradiționala decernare a Medaliilor de Recunoștință și a premiilor dedicate reprezentanților sectorului vitivinicol
• Expoziția-retrospectivă care va ilustra cele mai importante momente ale celor 19 ani
• Expoziția de etichete pentru sticlele de vin
• Programe și emisiuni speciale, dedicate tradițiilor în vinificație
• Diverse concursuri tematice

În weekend-ul 3-4 octombrie, toate vinăriile din țară au anunțat programe speciale pentru pasionații de vinuri, asigurându-se de respectarea normelor de siguranță impuse de contextual actual. Acestea includ degustări de vin, mese cu produse tradiționale și excursii în crame. Cele aproximativ 70 de crame din Republica Moldova vor sărbători, astfel, tradițiile și legendele legate de vin, cel mai important produs de export al țării. Republica Moldova este țara cu cea mai mare densitate de podgorii din lume. Cramele sale exportă vinuri în peste 63 de țări, calitatea acestora fiind apreciată și recunoscută de cele peste 840 de medalii obținute în 2019.

Organizatorul evenimentului este Oficiul Naíonal al Viei și Vinului din Republica Moldova (ONVV), expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Evenimentul reprezintă singura Zi Națională a Vinului din lume, această performanță fiind motivul pentru care iubitorii de vin asteaptă cu entuziasm noutătile propuse de crame, anul acesta organizatorii asteptându-se la un număr record de participanți datorită celor doua formate pe care le pun la dispoziția tuturor iubitorilor de vin: online si offline.

1 gând despre „O toamna cu buchet de vin de peste Prut. Zilele Vinului din Republica Moldova”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.