Atelier de Idei

O campanie care ar trebui sa dea de gandit – Despre Curaj si Biruinta

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

Iniţiativa îşi propune, prin prezentarea unor poveşti de succes, să crească accesul pacienţilor la tratamentele inovative pentru Hepatita C şi să îmbunătăţească managementul îngrijirii pacienţilor cu Hepatita B.

  • 600.000 de români suferă de hepatită C. Doar 4.200 dintre aceştia au beneficiat până în prezent* de tratamentul fără interferon, care vindecă Hepatita C;
  • Toţi pacienţii cu Hepatita C au dreptul la tratamente inovative! Hepatita C este acum vindecabilă!;
  • Aproximativ 800.000 de români suferă de Hepatita B. Doar o parte dintre aceştia au fost depistaţi până în prezent;
  • APAH-RO militează pentru adoptarea unei Strategii Integrate pe Hepatite care să includă şi un Program Naţional dedicat acestei patologii. Acest lucru ar duce, în conformitate şi cu Strategia Organizatiei Mondiale a Sănătăţii, la un control al bolii pe termen lung şi chiar la eradicarea hepatitelor până în 2030.

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) marchează Luna de Luptă împotriva Hepatitei prin lansarea campaniei “Despre Curaj şi Biruinţă”.

 

Puţin peste 4.000 de pacienţi cu hepatită C, au avut, până acum, şansa la vindecare prin acest program, aproximativ 1.800 dintre aceştia finalizând deja tratamentul fără interferon.

98% dintre aceştia au fost declaraţi vindecaţi la finalul tratamentului, terapiaf ără interferon confirmând astfel rezultatele din studii clinice care arătau o rată de vindecare de peste 95%.

Considerăm că este timpul să asigurăm o continuitate a acţiunilor în ceea ce priveşte accesul la inovaţie în tratarea hepatitelor virale, în special în ceea ce priveşte hepatita cronică virală C. Accesul tuturor pacienţilor la tratamentul fără interferon (cu acţiune antivirală directă) trebuie să fie o normalitate în conditiile în care mulţi dintre ei au trecut prin experienţa nereuşită a unei terapii anterioare,  a unei prevalenţe ridicate în România şi a costurilor asociate tratării acestor pacienţi cu alte terapii, decât cele care oferă peste 95% şansă la vindecare“,declară Marinela Debu, Preşedinte APAH-RO.

Este necesar ca monitorizarea tuturor pacienţilor cu hepatite cronice virale săfie asigurată prin gratuitatea unor analize care acum nu sunt accesibile oricui. Prin astfel de acţiuni se salvează vieţi şi bani, iar pacienţii pot avea din nou o calitate a vieţii adecvată”, completează Marinela Debu, Preşedinte APAH-RO.

Dacă luăm exemplul altor ţări, ar fi logic ca în curând să avem o nouă etapă a acestui program care să cuprindă şi pacienţii cu fibroza F3 şi de ce nu F2. Chiar dacă la prima vedere tratamentul fără interferon este mai costisitor, în raport cu varianta standard, ar trebui să luăm în calcul şi costurile unor eventuale spitalizări, dacă avem de a face cu pacienţi care nu au răspuns la tratament.

Aş gândi într-o notă optimistă şi aş spune că acest program care se află în desfăşurare este categoric o reuşită, pacienţii cirotici reprezentând o urgenţă. Dacă în viitorul apropiat vor fi luaţi în calcul toţi cei care au o hepatită cronică, VHC activă, indiferent de gradul de fibroză cred că am putea vorbi de o reuşită”, declară Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”.

70% din pacienţii infectaţi cu hepatita C dezvoltă o boală cronică de ficat. Hepatita C este cea mai frecventă cauză a cancerului de ficat şi una dintre cele mai importante cauze ale ciroziei – 20% din cazuri ajung la cirozăîn 15 ani de la infectarea cu virusul C.

Hepatitele virale pot fi eradicate prin depistare activă pornind de la categoriile de populaţie aflate la risc, programe de vaccinare împotriva virusurilor hepatitice B pentru populaţiile  vulnerabile şi acces la inovaţie în tratament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *