Atelier de Idei

Nu uitati nici in 2016 ca puteti face o donatie fara sa va coste nimic!

Spread the love

Putem zi de zi sa facem fapte bune fara sa ne coste nimic (financiar vorbind), eventual doar timp. Toate faptele bune sunt… bune, insa uneori este nevoie si de bani pentru a ajuta cu adevarat, caci, ne place sau nu, banii misca lucrurile, banii cumpara mancarea, banii platesc utilitatile si tot asa.

ceas-rhodenwald-sohne_28_1 (1)

Dincolo de micile donatii pe care le putem face pentru a ajuta (de exemplu prin SMS-uri cu suprataxa de 2 euro sau mai mult), exista an de an niste donatii care nu ne costa absolut nimic. Cum este posibil? Printr-o facilitate legislativa, una dintre putinele „guri de oxigen” pe care le au ONG-urile in Romania. Daca ai obtint venituri (de orice fel, legale sa fie) in 2015, poti ajuta cu siguranta o Fundatie sau o Asociatie.

Mai departe, aceasta va transfera ajutorul tau mai departe la cei care au nevoie – poate la copii saraci, la oameni bolnavi, la animale in suferinta sau chiar catre probleme legate de mediul inconjurator sau de societatea noastra (probleme urbane spre exemplu, legate de spatiul public – si aici ma gandesc la Asociatia Salvati Bucurestiul). Deci, intr-un fel sau altul, pana la urma aceasta donatie se intoarce spre tine (caci facem parte din societatea in care traim).

Daca ai venituri din salarii, poti depune la ANAF declaratia 230 pana pe 25 mai. E simplu de descarcat si completat. NU vei plati nimic, caci impozitul tau deja a fost oprit de angajator. Completand datele unui ONG, statul va redirectiona 2% din impozitul tau pe salariu din 2015, catre acel ONG. Nu este complicat, nu iti asumi nicio obligatie, nu te costa nimic. Doar putin timp. Teoretic, se poate trimite si prin Posta, daca te temi de cozile de la agentiile fiscale.

Daca ai (si) venituri extra-salariale – de exemplu din chirii sau din diverse activitati independente – TREBUIE sa completezi si sa depui declaratia 200 pana la 25 mai 2016, mentionand veniturile din 2015. Nu depui, primesti amenda 🙂 Deci nu-i de gluma. Daca tot depui, evident ca merita sa si completezi datele unui ONG, pe acelasi sistem mentionat mai sus.

Nu te va costa nimic in plus, statul va redirectiona 2% din impozitul tau pe profit. Poti sa descarci de aici declaratia 200 deja completata cu datele unui ONG, mai exact cu datele Fundatiei Refresh – vedeti pe Facebook cu ce se ocupa. Deci nici macar nu aveti mult de completat, doar ceea ce va obliga deja legislatia. Iata cat de usor se pot face faptele bune, trebuie doar sa vrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.