Atelier de Idei

Nicu FOTA: Cred in Fundatia CRED si in proiectul – Centre Regionale de Excelenta in Domeniul Imbunatatirii Performantei Proceselor din Sistemul de Ingrijiri de Sanatate din Romania

Spread the love

Nicu Fota este unul dintre promotorii ce stau in spatele tuturor proiectelor implementate de Centrul Romano-Elvetian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sanatate.  Pana in prezent, Fundatia CRED s-a implicat in Programul Romano-Elvetian de Neonatologie „RoNeonat”, proiect ce a luat nastere in urma unei intelegeri intre Guvernul Romaniei – reprezentat de Ministerul Sanatatii, si Guvernul Elvetiei – reprezentat de Agentia Elvetiana pentru Dezvoltare si Cooperare.

RoNeonat are ca principale obiective: furnizarea echipamentului medical necesar spitalelor, organizarea cursurilor de instruire in strainatate si in tara pentru personalul medical care se ocupa cu ingrijirea nou-nascutilor, elaborarea unor ghiduri si protocoale, precum si organizarea unor campanii nationale de informare . Proiectul este implementat de catre Institutul Tropical Elvetian (STI) / Centrul Elvetian International pentru Sanatate (SCIH), si coordonat local de catre Fundatia CRED.  Dar proiectele CRED nu se opresc aici…

Reporter: Stiu ca din decembrie 2010 sunteti implicat intr-un proiect de anvergura in Romania ce vizeaza personalul medical dintr-o serie de unitati spitalicesti din tara. Acest proiect intr-adevar a fost un succes in diferite state din Vest, dar ce va face sa credeti ca el va fi un succes si in Romania in conditiile in care s-au anuntat comasari de unitati spitalicesti iar mii de medici isi depun demisia pentru a lucra in strainatate?

NICU FOTAProiectul “Centre Regionale de Excelenţă in Domeniul Îmbunatatirii Performanţei Proceselor din Sistemul de Îngrijiri de Sănătate din România” s-a nascut din dorinta de a genera exemple de imbunatatire a proceselor derulate la locul de munca, in speta acele procese prin care spitalele ofera servicii pacientilor, adica la acel nivel unde putem sa identificam masuri concrete de imbunatatire. Aceste masuri de imbunatatire trebuie sa fie in puterea celor care realizeaza aceste servicii, fie ei manageri, medici sau asistente. Proiectul nu isi propune o schimbare a sistemului, ar fi imposibil intr-o perioada determinata de timp, dar isi propune obiective realizabile la nivelul spitalelor, cu o implementare in pasi mici care sa conduca la crearea unor exemple pozitive de imbunatire a calitatii serviciilor oferite pacientilor. Urmarim sa elaboram exemple care sa includa printre altele: reducerea timpilor de asteptare pentru pacienti, incurajarea lucrului in echipa, imbunatatirea comunicarii medic-pacient si de ce nu scaderea costurilor unor procese.  Suntem constienti ca pana si limbajul proiectului, exprimari de genul “servicii oferite clientilor”, “managementul calitatii”, “imbunatatire continua”, nu este inca parte a limbajului comun, dar experienta acumulata in centre pilot in care a fost posibila pana si acredirea unui sistem de management al calitatii (ex. ISO 9001:2000) ne incurajeaza sa credem in viitorul succes al proiectului.

Reporter: In ce masura acest proiect va ajuta si tinerii rezidenti sau studentii de la medicina din anii I, II sau III?

NICU FOTA: Prin acest proiect se urmareste si crearea unei curricule de formare care sa fie integrata in sistemului de formare medicala continua. Intr-o prima faza se analizeaza cadrul legislativ existent si cel educational, inclusive aspectele care fac obiectul curriculei universitare si care fac referire la conceptul de management al calitatii. Proiectul are un accentuat caracter practic dar va elabora si recomandari de imbunatatire a programei institutiilor universitare care pregatesc studenti in medicina astfel incat acestia sa fie initiati inca din facultate in domeniul managementului calitatii in sanatate. Pe de alta parte, prin imbunatatirea proceselor se schimba si “stilul” de munca, mediul in care cei care sunt acum studenti la medicina sau rezidenti tineri vor ajunge sa lucreze.

Reporter: Ce va doriti cel mai mult dupa terminarea acestui proiect?

NICU FOTA: Cel mai mult imi doresc ca exemplele practice de imbunatatire generate de proiect la nivelul regiunilor pilot sa fie preluate si extinse la nivel national.

Reporter: Un mesaj pentru tinerii absolventi de Facultati de Medicina care vor sa plece sa lucreze in Strainatate. Ce le-ati spune ca sa ramana aici?

NICU FOTA: Sa se gandeasca ca sta in puterea lor sa schimbe ceva la locul de munca, sa fie implicati si sa participe in orice initiativa de imbunatatire. Este evident ca fiecare decide ce vrea in viata, decizia de a pleca sau de a ramane este absolut personala. Insa, dupa parerea mea nu toti medicii tineri vor sa plece din tara, iar pentru cei care se gandesc sa ramana vrem sa cream un exemplu de initiativa de imbunatatire, vrem sa le spunem ca se poate si altfel.

Interviu realizat de Bogdan Daradan

Foto: AgerPress

0 gânduri despre „Nicu FOTA: Cred in Fundatia CRED si in proiectul – Centre Regionale de Excelenta in Domeniul Imbunatatirii Performantei Proceselor din Sistemul de Ingrijiri de Sanatate din Romania”

  1. i like it Presa in blugi » Nicu FOTA: Cred in Fundatia CRED si in proiectul – Centre Regionale de Excelenta in Domeniul Imbunatatirii Performantei Proceselor din Sistemul de Ingrijiri de Sanatate racket Romania now im your rss reader

  2. Stimate donn, daca macar 0,1% ar predica asa cum o faceti dvs., pot sa jur ca maine am avea medicii si infrastructura medicala dorite, adica o siguranta si un curaj demne de ceea ce meritam! Mult succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.