Idei cu emotii

Misterul de Aur al vinurilor din castelul Jidvei

Spread the love

Zeci de medalii la concursuri internaționale pentru vinurile Jidvei în 2016, majoritatea medaliilor fiind de aur și argint. Cum au reușit? Care e secretul? Unde se ascunde misterul? Oare sa fie totul în terroir și soiuri de struguri, se află ceva magic în castel sau în poveștile din zonă? Răspunsul îl vom descoperi împreună și vom înțelege de ce nu toți strugurii sunt la fel și cum îi deosebim, dincolo de culoare…

➡ Din pivniță pe Shop online

Crama Jidvei a fost data în folosință în 1974, dar povestea terroir-ului din zona Târnave este mult mai veche, se pierde în negura timpului, în perioada tracilor și getilor liberi.

Podgoria Târnave se află la doar 50 de km de vechea cetate dacică Apulum și la 150 de km de fosta capitală a Daciei – Sarmizegetusa.

Altfel spus, vinurile care se fac astăzi aici, se fac ca odinioară. Nu întâmplător și  în  prezent se folosesc culegatori pentru a păstra acel buchet intact de istorie și legendă. Dar dacă o parte din procesele de vinificație au rămas neschimbate de milenii, era timpul ca Jidvei să se deschidă către lumea noua, lumea online-ului.

Azi, poveștile unor vinuri premiate pot fi găsite și pe shop-ul online. De la gama Misteryum la gama Owner’s Choice, fiecare vin din Shop are un suflet, are o poveste.

De exemplu, știați ca Misteryum Rose, un cupaj care are în rețetă și Syrah a câștigat în 2011 in Franța  o medalie de argint?

Și poveștile nu se opresc aici. Dar va las pe voi sa le descoperiți. În schimb o să ofer o călătorie eclectica printre soiuri de vin ascunse în vie.

➡ De la vie și origini la paharul de vin

Știți cum se spune – O fotografie face cât o mie de cuvinte, iar un clip video face cât o mie de fotografii. Prin urmare va invit la o călătorie pe domeniul Jidvei. In această călătorie vom descoperi cum arată frunza și textura unei vii din soiul Feteasca Regală , cum arată bobul de strugure la un Muscat Ottonel și cum arată frunza și bobul de strugure la un Syrah.

➡ Ana – Un Chardonnay delicat și plin de personalitate

Și dacă tot am vorbit la început de Shop online și de vinuri premiate, m-am gândit să îmi opresc atenția către Ana, un Monosepaj de Chardonnay din 2016. E un vin echilibrat și vine cu arome ușoare de piersica galbena.

Nu are o astringenta intensa ceea ce îl face ușor de savurat și vine cu o corpolenta  care îl ajuta la așezarea în pahar. Reflexiile sunt calde și curate și deși pare un vin simplu, are o textura complexa. Dar cel mai bine ar fi să-l gustati. Cât despre sticlă și etichetă vă las câteva fotografii cu Ana la plimbare.

➡ O pastila inedita pentru cei care nu beau vin

Și pentru că știu că printre voi sunt și  persoane care nu beau vin, m-am gândit să vă surprind și altfel. Știați că simbolul Jidvei – Castelul Bethlen Haller a fost câștigat la un joc de cărți?

Actualul castel nobiliar a fost construit în perioada 1570-1580 și a fost refăcut integral de către contele Ștefan Bethlen  între 1615-1624 după modelul castelului Chambord din Franța. Așa  că vă  invit în zonă pentru parfum de legenda. Aici timpul chiar are răbdare cu oamenii.

,,Anii, clipele de iubire și paharele de vin sunt lucruri care n-ar trebui numărate niciodată” – The Age of Adaline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.