Atelier de Idei

Martin Scorsese – un geniu al industriei cinematografice moderne

Spread the love

La fel precum orice expert consacrat, a fost înzestrat cu un defect de mic. Avea astm și pentru a scăpa de alergiile ce puteau apărea ușor, își petrecea zilele de vară în cinematografe, ventilate corespunzător. Cine ar fi crezut că acest lucru îl va ajuta mai târziu în carieră? Poveștile impresionante pe care le-a văzut pe ecran l-au inspirat să aleagă, mai tarziu, drumul fascinant al cinematografiei.

Aceasta este, pe scurt, povestea lui Martin Scorsese, celebrul producător american, care continuă să uimească publicul, la o varstă înaintată, cu ideile sale încântătoare.

Născut și crescut în mediu actoricesc, Scorsese a avut înrădăcinate genele unui cinefil înrăit și datorită faptului că boala de care suferea l-a împiedicat să aibă activități precum ceilalți de vârsta lui, a fost împins către industria cinematografică, încă de la o varstă fragedă.

A urmat Școala de Arte de la Universitatea din New York și a început să producă filme scurte încă din anii ’60. De asemenea, a cunoscut câteva personalități importante din industria filmului, precum Steven Spielberg sau Francis Ford Coppola, care au devenit ulterior și prietenii lui.

A urmat o carieră impresionantă, cu o listă lungă de realizări, printre care și premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, câstigat pentru filmul „The Departed”, lansat în anul 2006, film ce-i avea în rolurile principale pe Matt Damon și Jack Nicholson. Acțiunea filmului are loc în Boston, Statele Unite și îl are în centrul atenției pe Francis Costello, un celebru interlop irlandez, cel care avea un informator în interiorul poliției din Massachusetts. Lucrurile devin agitate când acest lucru iese la iveală și întreaga actiune a filmului se învârte în jurul tentativelor de descoperire a “cârtiței”.

Se pare că Scorsese are o afinitate pentru poveștile cu răufăcători, de vreme ce următorul film pe care îl vom aduce în discuție este pe aceeași temă. Filmul Casino, lansat în 1995, ce-i are în prim plan pe Robert De Niro  și Joe Pesci, descrie povestea a doi gangsteri, Ace Rothstein și Nicky Santoro, care se mută în Las Vegas pentru a pune mâna pe o serie de cazinouri.

Ultima realizare pe care o vom aduce în discuție este filmul Shutter Island, ce-l are în rol principal pe Leonardo DiCaprio, o poveste captivantă, ce îl are în prim-plan pe Teddy Daniels, un executor al agenției federale, ce este trimis pe insula Shutter, locul unde se află un centru pentru tratarea condamnaților cu grave disfuncționalități mintale, pentru a investiga dispariția unei paciente. Lucrurile nu evoluează așa cum se aștepta Teddy, filmul având numeroase răsturnări de situație ce cu siguranță au atras aprecierea a milioane de oameni.

Prin filmele pe care le-a produs, Martin Scorsese a reușit să redefinească istoria cinematografiei americane cu ajutorul viziunii sale stilistice dar și pasiunii și energiei pe care încă mai continuă să le dedice acestei industrii.

Ce va urma? Nu știm încă. Chiar și la 74 de ani, încă mai are în plan câteva filme, așa că așteptăm cu drag viitoarele sale creații, care cu siguranță vor reuși să atragă numeroase priviri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.