Fără categorie

MARTIANUL – Un SF cam picat de pe Luna si plin de singuratate!

Spread the love

MARTIANUL  – e un SF interesant dar are tot atata emotie cata apa are planeta Marte. Are la baza un roman si o poveste de exceptie. Povestea unui om care ramane SINGUR. Am mai vazut noi filme cu naufragiati pe insule, sau abandonati de timp in agonie dupa o calamitate, dar personajele de pana acum nu erau niciodata ABSOLUT singure.

12017696_931231270259746_2674580583212459627_o

In primul caz, profilul de „Robinson Crusoe” nu avea alti OAMENI pe langa el dar era inconjurat de fiinte vii: mamifere, pasari, pesti, insecte. In cel de-al doilea caz personajul avea cu el un caine si oricum mai erau si zombie pe planeta. In schimb, MARTIANUL e singur la puterea ABSOLUT. In afara de propriile bacterii, el chiar e SINGUR.  Nicio alta fiinta vie. Cum ajunge sa ramana singur pe MARTE? Descoperiti in cinema, dar inainte de asta sa mai povestim putin despre film.

➡ Povestea oficiala

Avem un astronaut botanist care, din cauza unei furtuni pe Marte ramane prizonier pe planeta Rosie. Echipajul n-a crezut nicio clipa ca el va mai supravietui asa ca l-au abandonat. Dar eroul nostru supraviețuiește și se trezește singur pe o planetă seacă și stearpă ca și chelia unui spân. Cu un număr extrem de limitat de resurse vitale precum apa, hrană și oxigen, martianul nostru se lupta in fiecare secunda pentru supravietuire.

“The Martian” se bazează pe romanul lui Andy Weir si sunt sigur ca romanul are mai multa viata. Dar sa revenim…

➡ Unde e emotia ?

Sa incepem cu plusurile. Ca si imagine, filmul e un spectacol, un deliciu pentru fanii planetei Rosii, pentru cei ce iubesc filmele despre spatiu, cosmos si Univers. Imi aduc aminte de primele emisiuni de pe TELENCICLOPEDIA unde aflam de planetele galaxiei Calea Lactee. Filmul e o prezentare in detaliu a tot ce inseamna MARTE, de la atmosfera, conditii climaterice, pana la perspectivele unei colonii pe aceasta planeta. Ca sa pastrez o nota de umor, m-a distrat o fotografie pe care am primit-o de la un amic pe facebook cum ca o expeditie reala pe planeta Rosie ar fi mai ieftina decat constructia unei autostrazi in Romania 🙂

12105762_1622198524691561_7324388507927996322_n

Ideea filmului nu e rea si nici problema pe care o ridica. Limitele omului in explorarea relevanta a cosmosului, tehnologiile inca arhaice care sa ne permita sa circulam cu motoare cu viteza luminii, problemele legate de fizica cuantica si alte stiinte exacte.

Dar dincolo de tot ramane lipsa emotiei. Miza filmului cade pe umerii lui Damon care joaca dupa cum a fost scris sau adaptat scenariul, si rolul sau e pus in valoare sau umbrit in functie de montajul grafic si de efectele vizuale. Dar, repet, unde e emotia?

Eroul, cand descopera ca e lasat singur zici ca e drogat cu XANAX. Are o atitudine de genul
Sunt singur, dar nu-i condamn, n-au stiut ca sunt mort. Ce muzica proasta ascult aici. Dar sunt botanist si o sa cultiv cartofi„… Fratica, ejdi neboon!?! Esti SINGUR cuc pe o planeta intreaga. Nu plange, nu dispera, nu are atacuri de panica, se resemneaza si are o atitudine blazata de speriat. In loc sa-si faca griji de faptul ca e SINGUR se crede cel mai cel explorator, colonizator, pirat spatial, face glume despre Neil Amstrong.

Dincolo de ideea ca te uiti la un film, jocul lui Damon iti da impresia ca se afla intr-un apartament cu o croma in spate si stie ca oricand poate iesi din decor daca se plictiseste.

Daca abundenta de detalii științifice ajunge la un moment dat sa plictiseasca, rolul lui Damon si al altor personaje pare asa ceva de natura SF :). Desi e un film despre Marte, par de multe ori picati din Luna. Totul curge prea bine, de parca Marte e un fel de desertul Californian sau un fel de week-end ratacit in UTAH. Inteleg ca e SF, dar macar personajele din film sa creada ca sunt pe Marte ori asta nu se intampla.

Dincolo de tot si toate, recomand filmul pentru fanii genului pentru ca asa cum am spus anterior, cadrele sunt spectaculoase iar efectele vizuale depasesc de cele mai multe ori cele mai exigente asteptari.

5

Regizor : Ridley Scott

Scenariu : Drew Goddard, Andy Weir (cel care a scris cartea)

Gen : Sci-Fi

Actori : Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Chiwetel Ejiofor.

Film distribuit de ODEON. Din 2 octombrie in cinema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *