Atelier de Idei, Idei cu emotii

Marius Popa: Nu cred în „Sacrificiul pentru artă”. Cu mindsetul corect, poți să ai un echilibru în toate

Spread the love

Marius Popa este unul dintre artistii cu multiple proiecte si activitati culturale si muzicale. Daca in anul 2000 punea bazele trupei Foisorul de Foc, in anul 2022 lanseaza albumul E altceva, alaturi de trupa Latin Expres cu care obtine premiul de „Cel mai bun grup latino” al anului 2002, oferit de Societatea Romana de Radiodifuziune. In anul 2004 formeaza trupa Spin, lanseaza albumul 5P1N, avand ca producator, MediaPro Music, iar extrasul pe single Nimeni pe drum sta 8 luni in Romanian Top 100.

➡ In 2009 devine si prezentator la Radio Lynx, unde face interviuri cu artisti precum Ioan Gyuri Pascu, Adrian Despot, Mihai Margineanu, Dan Teodorescu – Taxi, Luminita Anghel, Vlad Mirita si multi altii.

➡ In 2014 face parte dintr-un show tv de la Prima TV, ca muzician si actor, alaturi de Mihai Gainusa, Codrut Keghes (Dezbracatu’), Oana Ionita (Bebelusa Oana) si Octavian Pascut (Mistretu’).

Incepand cu anul 2015 incepe sa joace si in piese de teatru: Doi Galbeni (regia Mirela Bucur) , Tartuffe (regia Zalan Zakarias), Mateias Gascarul (regia Mirela Bucur), Frumoasa din padurea adormita (regia Ivacsony Laslo & Fazakas Misi), Zbor deasupra unui cuib de cuci (regia Eugen Gyemant), Richard III (regia Eugen Gyemant), iar in anul 2017 scrie muzica si este coautor al piesei de teatru musical Povestea Leului RA.

Iar povestea de abia acum incepe…

➡ Salut Marius. Ca de la actor amator la artist, care e povestea din spatele activitatii tale? De unde gasesti energie pentru atata versatilitate, atatea roluri? De la cantaret la compozitor, de la actor la regizor, de la trupe pe care le-ai creat la acest musical de exceptie – Povestea Leului RA?

Povestea mea începe cu frustrarea de a nu fi fost sprijinit de părinți în a avea o carieră artistică. Până la un moment dat, încăpățânarea mi-a fost cel mai puternic motor.

Apoi au urmat dorința de a explora, lupta cu abandonul și depresia și, într-un final, bucuria călătoriei. Nu consider că fac nimic special. Pur și simplu mă las dus de valul creației și de fascinația de a fi viu. Avem atât de multe „motoare” în noi care abia așteaptă să fie pornite. Doar că ne ține frica pe loc.

➡ Legat de acest spectacol musical. Cum ti-a venit ideea si cum ai ales teatrele cu care sa colaborezi pentru ca am vazut ca ai avut si spectacole prin tara?

Ideea a plecat de la un cântec pe care l-am visat prin 2012 și pe care inițial l-am scris în engleză. Se numea „Diamond”, apoi a devenit „Leul Ra” pentru ca, mai apoi, să devină „E Circul în oraș”. Colaboram deja ca actor cu Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe când mi-a venit ideea să le propun un musical, fiind îndrăgostit de echipa de acolo. Asta se întâmpla în 2017. L-am întâlnit pe regizorul Cezar Ghioca, despre care știam că este printre puținii care au studiat musical în USA, și proiectul a devenit realitate.

Dar, pentru că l-am făcut cu actori care nu erau familiarizați cu musicalul, am vrut apoi să pun mai mult muzica în evidență și, deci, să îl fac cu muzicieni. Așa a apărut această „perspectivă” numită „Povestea Leului Ra”. Celelalte colaborări cu teatrele din țară „s-au legat” prin „complotul” Universului și prin calitățile și munca asiduă ale echipei mele de care sunt extrem de mândru.

➡ Legat de acest spectacol, poti sa enumeri datele si teatrele unde te poate vedea publicul in octombrie si noiembrie in Bucuresti sau in tara?

Avem spectacole pe 28 Octombrie și 10 Noiembrie la Centrul Cultural Reduta din Brașov și pe 26 Noiembrie la Teatrul Godot din București. Vom adăuga pe listă mai multe teatre și case de cultură începând cu 2023.

➡ Care a fost pana acum cea mai mare provocare de cand ai ales sa pui in scena acest spectacol? Cum ai ales distributia?

Cea mai mare provocare a fost să găsim forma potrivită de a prezenta Povestea. Fiind un spectacol independent și, deci, neavând finanțare, a trebuit să gândim tot felul de „artificii” ca să compensăm lipsa banilor. Am folosit în distribuție colegii mei din trupa POPAS și prieteni precum Dalma Kovacs, Marcel Lovin și Andrei Duțu. Ți-am mai zis că sunt foarte norocos să fiu înconjurat de oameni foarte talentați și dedicați?

➡  Si daca tot am vorbit de roluri si provocari, povesteste putin despre experienta ta cu muzica, cu regia, cu actoria. Care crezi ca sunt atuurile tale care te-au ajutat sa transformi ideea de spectacol intr-un regal fara egal sold out?

Povestea este simplă. Așa cum ți-am spus la început, nu am avut sprijinul părinților să îmi construiesc o carieră artistică, așa că nu am reușit să fac nici o școală de profil.

Am învățat totul singur, mai târziu am făcut cursuri online la Berklee și la 40 de ani m-am înscris la Conservator la Brașov, la care am renunțat după doar un semestru pentru că simțeam că îmi pierd timpul, deși aveam numai note de 9 și 10. Adevărul este că nu a ajutat deloc nici pandemia… Fac totul cu multă muncă și învăț tot timpul, fără să aștept „statui”. Îmi place să explorez „craftul” creativității. Principalul meu atu este că nu sunt mulțumit niciodată de ceea ce fac.

➡ Ai filme preferate? Regizori clasici sau contemporani preferati? Un rol intr-un sequel alaturi de un actor celebru cu care ai vrea sa joci sau pe care sa-l inviti pe scena in spectacolul tau?

Aveam cândva filme și actori preferați, acum nu mai am. Îmi plac toate filmele care mă fac să simt, la fel și actorii. Este mult prea multă frumusețe în lume ca să îmi construiesc clasamente. Azi simt ceva, mâine altceva, azi îmi place ceva, mâine altceva… Iau lucrurile așa cum vin și încerc să mă bucur de cât mai multe. Dar trebuie să admit că o colaborare cu Johnny Depp m-ar face foarte fericit.

➡ Un mesaj pentru cititorii care vor sa incerce experienta de a fi actori. Ce vrei sa le povestesti

Le propun să nu renunțe la visul lor atât timp cât „costurile” nu sunt prea mari. Și aici nu mă refer la costurile legate de bani, ci de viață. Pentru mine familia, prietenii și pacea sunt pe primul plan și nu le dau la schimb pentru nimic. Nu cred în „sacrificiul pentru artă”. Sunt convins că aș fi la fel de fericit dacă, în loc să fiu artist, aș fi fermier. Atât timp cât oamenii pe care îi iubesc sunt lângă mine, totul e ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.