Creatii, Social

Manometrele şi importanţa lor pentru locuinta ta

Spread the love
Our Score
Our Reader Score
[Total: 0 Average: 0]

Unul dintre primele instrumente de măsurare a presiunii este încă utilizat astăzi datorită exactității sale inerente și simplității de funcționare. Este vorba de manometru. Manometrele sunt practic instrumente pentru măsurarea presiunii gazelor și vaporilor. Industriile au multe cerințe pentru măsurarea presiunii. Aplicațiile includ măsurarea nivelului de fluid, presiunile rezervorului, debitelor sau presiunile sistemului hidraulic. Pentru măsurarea presiunilor scăzute, dispozitivele utilizate se numesc manometre de presiune.

Măsurarea debitului de aer

Un manometru de presiune este adesea folosit pentru a măsura viteza de curgere a aerului. Mișcarea aerului creează o forță care este proporțională cu viteza. Această forță, de obicei doar câțiva centimetri de coloană de apă, este aplicată pe manometru pentru măsurare și apoi transformată în flux printr-un calcul simplu. Măsurarea debitului în aer din conducte și sisteme de ventilație este o astfel de utilizare a manometrului.

Aplicații medicale

O altă utilizare a manometrelor este măsurarea tensiunii arteriale cu ajutorul unei manșete de aer. Manometrele de joasă presiune pot fi de asemenea utilizate pentru a măsura debitul și presiunea în căile respiratorii ale unui pacient. Manometrele au fost, de asemenea, utilizate în setări industriale, mori de vânt și măsurarea presiunii atmosferice pentru prognoza meteo.

Manometre digitale și modul în care funcționează

Există multe modele de manometre din care puteţi alege. Majoritatea manometrelor disponibile acum sunt digitale. Aceasta deoarece manometrele fluide care folosesc mercur sunt considerate un pericol toxic. Manometrele digitale pot fi utilizate cu orice echipament care se bazează pe gaz sau lichid pentru a funcționa.

Manometrele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a rezolva o mare varietate de sisteme pneumatice sau cu presiune joasă de gaze.

Manometrele digitale conțin un traductor de presiune, un dispozitiv care poate converti un nivel de presiune observat într-un semnal electric a cărui valoare caracteristică este proporțională. Porțiunea elastică a traductorului se transformă și această deviere este apoi transformată la o valoare a unui parametru electric care poate fi detectat și calibrat la o citire a presiunii.

Manometre digitale – unele avantaje față de modelele analogice

 • Au dimensiuni portabile, cântăresc mai puțin și prezintă afișaje ușor de citit.
 • Poate interfața cu un computer.
 • Nu sunt supuse unor probleme legate de proprietățile fluidului care pot afecta acuratețea măsurătorilor.
 • Cu ajutorul unor manometre puteţi corecta abaterile de la condițiile standard prin programare software.
 • Manometrele necesită calibrare periodică în raport cu un standard primar.

Avantajele manometrelor

Există mai multe avantaje ale utilizării unor manometre digitale. Un manometru digital este portabil și mai compact decât tipurile vechi pline de fluid. Manometrul electronic este mai precis și oferă o rezoluție mai mare decât versiunile mai vechi, iar un afișaj digital este mai ușor de citit.

Modul de utilizare a manometrelor

Manometrele sunt utilizate într-o varietate de industrii și pot măsura presiunea și debitul. Utilizările comune includ:

 • Întreținerea sistemelor de încălzire, ventilație și aer condiționat.
 • Monitorizarea condițiilor meteorologice.
 • Monitorizarea presiunii gazului în sistemele de conducte.
 • Măsurarea debitului de fluide.
 • Măsurători fiziologice, cum ar fi tensiunea arterială.
 • Monitorizarea operațiunilor sistemelor de compresi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *