Rezumat:
Stiti ca ma implic cu sufletul in a sprijini multe campanii sociale, dar le apreciez mai ales pe cele care pe de o parte chiar au un mecanism bine gandit, care sa aduca rezultate cu adevarat, iar pe de alta parte fac totul intr-o maniera cat mai creativa. Sunt sigur ca cele doua criterii sunt bine atinse de campania Mana cu Mana, un demers realizat in beneficiul copiilor din centre de plasament.
Acei copii „ai nimanui” care de fapt sunt „ai tuturor”, din punct de vedere social – vor deveni adulti si vor face parte din societatea noastra, deci avem o responsabilitate in a pune umarul la formarea lor, sa fie „produs finit de calitate”. Sigur, autoritatile au responsabilitatea lor directa, dar sunt copii fara nicio vina ca se afla in acea situatie si, dincolo de compasiune, avem nevoie sa ii intelegem corect si sa ii tratam cu demnitate, sa ii ajutam, sa ii integram. Sistemul le asigura nevoile esentiale si chiar mai mult decat atat, dar au nevoie de comunitate pentru a se simti parte adevarata din aceasta, fara nimic mai prejos.
Sunt multe de spus, este un subiect atat de complex… insa cert este ca orice campanie in beneficiul copiilor din centre de plasament merita sprijinita. Mai ales campania Mana cu Mana, care are cateva elemente speciale:
1. este cu si pentru copiii din centre de plasament, 100% (toti cei implicati o fac voluntar, adica toate resursele stranse se indreapta in mod direct spre copii; ei chiar sunt implicati in procesul creativ, caci au participat la o sedinta foto cu mainile lor)
2. promoveaza integrarea sociala a copiilor si imaginea corecta a acestora in societate (din ce am inteles, copiii acestia sunt copii ca oricare altii, nu au nevoie de mila noastra, nici sa fie aratati cu degetul; au nevoie doar de un mic suport uman, caci nu au familii alaturi de ei; au nevoie de integrare in societate, sa petreaca timp in afara centrelor de plasament si sa fie tratati ca orice copii)
3. totul se face fara bani publici (este implicata Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, insa nu cu bani, ci ca partener in proiect, pentru buna desfasurare a activitatilor – un astfel de proiect nu se poate face fara a implica autoritatea ce ii protejeaza in mod direct pe acesti copii)
4. se genereaza activitati in afara centrelor de plasament – educative, distractive – tot ce are nevoie un copil, oricare copil
5. este un proiect artictic, plin de emotie, original, cu implicarea unor artisti veritabili – Horia Manolache si Gabi Toma
Iata cateva informatii culese de pe site-ul www.manacumana.ro (insa update-uri mai dese gasiti pe facebook.com/manacumana.ro):
Mana cu Mana este un demers conceput in beneficiul copiilor aflati sub o forma de protectie in centre de plasament, proiect implementat alaturi de Asociatia United Hands Romania, Fundatia Refresh si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta. Parte dintr-o platforma de programe dedicate copiilor vulnerabili (Copii cu viitor), Mana cu Mana este un proiect inedit, social – artistic, ce presupune in prim-plan expozitii foto in spatii publice si online pentru diseminarea campaniei.
Proiectul este unul national prin anvergura mesajelor promovate in materie de sprijin pentru integrare a copiilor institutionalizati in comunitate, pentru binele general al societatii, dar implementarea (ca si realizarea laturii artistice) se va face in principal in doua centre de plasament din judetul Constanta – Centrul de Plasament Antonio din Constanta si Centrul de Plasament Delfinul din Agigea. Prin schimbul de experiente facilitat de Directiile judetene pentru Protectia Copilului, campania va sprijini in mod direct copii din centre de plasament si din alte comunitati din Romania.
In cadrul Mana cu Mana, copii institutionalizati au fost implicati intr-o activitate ampla ce a presupus mai intai fotografii ale mainilor lor, realizate artistic de fotograful Horia Manolache, cu experienta semnificativa in proiecte sociale artistice in Bucuresti si San Francisco. Mai departe, pe baza unor discutii cu copiii, s-au extras citate ce reprezinta dorinte si aspiratii ale acestora, proiectii de viitor cu privire la familie si cariera, diverse considerente despre lume, viata, familie, societate. Cu ajutorul artistului grafic Gabi Toma, fotografiile au fost insufletite cu ilustratii si texte exact pe baza cuvintelor exprimate de copii.
Pentru activitatile copiilor, este nevoie de donatii. Cu totii putem dona macar cateva zeci de lei, adica o masa in oras pentru noi, o zi wow pentru unul sau mai multi copii (banii sunt folositi chibzuit, caci se mai obtin discounturi de la parteneri si banii astfel au valoare si mai mare). Puteti sa donati online aici: http://manacumana.ro/index.php/ajuta-online/
Fotografii gasiti si aici: http://manacumana.ro/index.php/galerie/ dar si pe Facebook, unde puteti da SHARE postarilor: https://www.facebook.com/manacumana.ro/