Fără categorie

Mai aveti o luna ca sa transformati in emotii acei 2%

Spread the love

Nu mai este mult pana pe 25 mai 2017, data limita de depunere pentru declaratia 200 si declaratia 230. Daca aveti venituri din activitati independente, este foarte probabil sa trebuiasca sa depuneti obligatoriu declaratia 200 (informati-va online daca se aplica si categoriei de venituri in care va incadrati).

17792365_1091990857573499_1460380111_n

Ce inseamna obligatoriu? Adica, daca nu depui, e de rau 🙂 Amenda, penalitati… stie ANAF cum sa aplice pedepse… Deci, mai bine depuneti, ca oricum de taxe si impozite nu scapati… Spre exemplu, in cele mai multe domenii (inchirieri proprietati, jocuri de noroc, tranzactii pe bursa), ANAF oricum afla despre veniturile voastre direct de la companiile partenere, caci si este depun rapoarte (tot din obligatie, nu din placere…).

Daca depunerea in sine a formularului 200 este obligatorie, sa completezi datele unui ONG caruia sa ii redirectionezi 2% nu este obligatoriu. Insa, atat timp cat nu costa nimic, de ce sa nu faci asta?! De fapt, poti omite acest aspect doar daca esti convins(a) cu adevarat ca statul stie mai bine ce sa faca din acei bani si ca merita sa primeasca 100% din impozitul tau si nu 98%…

Si cum cred ca oricine va ajunge la concluzia ca statul nu este atat de competent si ca ONG-urile au mare nevoie de finantare, va indemn sa redirectionati cei 2% catre orice asociatie sau fundatie doriti. Foarte multe ONG-uri, pentru a-si mobiliza sustinatorii, ofera deja posibilitatea de descarcare online a declaratiei 200 ANAF cu datele deja completate – asa cum face Fundatia Refresh spre exemplu, care actioneaza in zona sociala. Vreti sa vedeti exemple de cazuri la care au intervenit? Vizitati-le site-ul si eventual pagina de Facebook.

Doriti sa sustineti o alta fundatie sau asociatie? Foarte bine, important este sa donati cei 2% catre un ONG. Daca in anul 2016 ati incasat bani doar din salarii, iata ca si pentru asta exista o posibilitate de redirectionare a celor 2%: completarea declaratiei 230, tot pana la 25 mai. Aceasta nu este obligatorie, dar merita depusa tocmai pentru a face aceasta donatie fara costuri!

Nici macar nu este complicat: completati cateva date personale si atat, mai departe statul verifica ce salarii ati primit in 2016 si stie singur sa faca socotelile si redirectionarea de bani. Impozitul a fost deja oprit la sursa (platit de angajator), deci nu va afecteaza cu absolut nimic! In concluzie, spor la completat formulare. Putina birocratie in plus nu strica (suntem obisnuiti cu destula), atat timp cat este pentru o cauza nobila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.