Fără categorie

Lumea asa cum NU o stim – de la Apostila romaneasca la curiozitati lingvistice exotice

Spread the love

[yasr_overall_rating size=”large”]

Cine spune că Limba și Literatura Română e grea pentru străini, e complicata, ca avem multe reguli si sisteme lingvistice cu siguranta ca n-a citit prea multe despre limbile straine exotice din lumea intreaga.

De exemplu, daca pentru tine poate parea o provocare sa explici unui strain, pe limba lui, notiuni precum – apostila, apostilare, apotila acte, imagineaza un scenariu in care esti nevoit sa vorbesti o limba straina complet noua si ca modul in care intelegi acea limba tine de sansele tale de supravietuire.

Stiai de exemplu ca in Capitala exista servicii de Apostila si Supralegalizare Acte Bucuresti?

Dar daca aceasta informatie ti-ar fi fost mai usor sa o gasesti, urmatoarele randuri sigur te vor pune pe ganduri

Probabil stiai ca in Limba Romana exista cuvinte care au intre 20 si 30 de litere, majoritatea termeni din zona chimiei organice sau industria medical farmaceutica. Dar ceea ce nu stiai ca exista in lume ceva mai complicat decat sa explici unor straini termeni precum apostila sau sa citesti ireprosabil un cuvant precum  acesta – pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza (44 de litere).

6a01053620481c970b014e8a865f2a970d-500wi

➡ De ce avem nevoie de Apostila ?

Pentru ca traim intr-o lume unde avem nevoie de ordine si reguli, si ordinele si regulile sunt impuse cu ajutorul unor documente strict reglementate. Pe scurt, e bine sa stii ca la Academia de Traduceri poti beneficia de urmatoarele servicii:

Apostilare/ Supralegalizare documente originale, copii legalizate și traduceri legalizate (la Camera Notarilor, Prefectură, Ministerul Justiției, Tribunal, Ministerul Afacerilor Externe etc.);
Traduceri autorizate și legalizate în/din toate limbile;
Vizarea documentelor comerciale la Registrul Comerțului;
Vizarea documentelor la orice minister și autoritate competentă (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției etc.);
Vizarea actelor de studii (la Ministerul Educației sau la Inspectoratul Şcolar Bucureşti);
Procură/ Împuternicire pentru Turcia, tradusă și legalizată la Ambasadă (acte mașină, documente de călătorie etc.);
Servicii consulare/ Vizare la orice ambasadă (inclusiv Turcia, Egipt, Libia, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Brazilia etc.);
Livrare rapidă, inclusiv prin curierat național sau internațional;

Bali_Indonezia_Google_4_1

➡ Curiozitati lingvistice de pe glob

Stiati ca exista pe mapamond peste 5.000 de limbi si dialecte? In aceasta numerotare sunt incluse si limbile ciudate ale triburilor arhaice din zone precum: Papua Noua Guinee, Africa, insule din Pacific sau Amazon. Si daca tot am vorbit de Papua Noua Guinee sa va povestesc ceva despre ea.

1. Știați că în Papua Noua Guinee există cele mai multe limbi vii din lume? Mai exact, pe o suprafață de câțiva sute de kilometri pătrați există aproape o mie de dialecte aflate în uz, fiecare cu câteva sute de vorbitori activi;

2. Știați că una dintre provocările mileniului III este să încerci să numeri până la trei în limba Nivkh? Limba este vorbită în zona insulei Sahalin din est-ul Rusiei (Sahalinskaia Oblast fiind denumirea originală a regiunii) și în această limbă numerele nu sunt niciodată la fel. Concret, ele au alt sens și altă formă în funcție de fraza pe care vrei să o rostești. Ca să înțelegeți, același cuvânt desemnat pentru cifra 1 poate însemna în fraze diferite un pește, o barcă sau chiar o casă. Același lucru se întâmplă și cu acele cuvinte care desemnează numeralele cardinale 2 și 3.

3. Știati ca limba basca este cea mai complexă limbă din lume? Ea a fost folosită drept cod în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de catre Aliati? Sunt surse care spun  ca din cauza acestei limbi HITLER a ordonat crearea codului ENIGMA, cod care a cantarit greu in desfasurarea razboiului. Ca si idee, limba basca are cele mai complexe structuri frazeologice și mai puțini  de 1% din basci o pot vorbi 100% corect.

4. Știți care este limba cu cele mai multe moduri temporale pentru timpul prezent? Dacă în limba engleză, de exemplu, avem două forme de prezent, prezentul simplu și prezentul continuu, în limba inuita (limba eschimoșilor din Nordul Groenlandei) există 63 de forme de prezent.

5. Știați că gramatica limbii sanscrite este cea mai grea din lume? Mai exact, dacă vrei să traduci din sanscrită în oricare altă limbă un roman cu cel puțin 300 de pagini, ai nevoie de 10 ani.

6. Știați că limba vorbită din nordul regiunii KARACIAI-CERCHEZIA (zona Caucazul de Nord) a intrat în Cartea Recordurilor dintr-un motiv absolut fabulos? Această limba NU poate fi învățată decât în copilărie. Niciun adult nu a putut să învețe această limbă de-a dreptul imposibila. Practic, dacă un copil din acea regiune pleacă 20 de ani din zona și revine, nu va putea să înțeleagă limba niciodată. E la fel de complicat ca învățatul cântatului la pian la 40-50 de ani pentru că limba are o muzicalitate aparte care nu mai poate fi percepută din cauza vârstei.

[yasr_visitor_votes size=”large”]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.