Atelier de Idei

Lucrări de renovare termică la mai multe școli din județul Bihor cu ajutorul unor fundații

Spread the love

Pentru dascălii și cei 120 de copii de la Grădinița și Școala Gimnazială numărul 1 din Chișlaz, județul Bihor, proiectul “Ajută un sat. Schimbă o țară” a însemnat în primul rând construirea unui spațiu pentru educație la standarde europene.

Chislaz_4

Prin programul “Mobilizare pentru învățare” derulat în cadrul acestui proiect, au fost făcute lucrările de construcție și renovare necesare pentru ca preșcolarii să aibă săli de clasă noi, sistem de încălzire centrală și grupuri sanitare în interior. De încălzirea centrală și de grupurile sanitare vor beneficia și elevii din ciclul primar.

Uneori ne permitem și să visăm. Unul dintre visurile noastre a fost să le oferim copiilor din grădiniță o sală de clasă ca în povești, să vină cu drag la școală.”, spune Rodica Tiriteu – Director Școala Gimnazială Nr. 1 Chișlaz. Reamenajarea și renovarea spațiului fac posibilă funcționarea grădiniței, a bibliotecii, a arhivei și a claselor I-IV.

Sprijinul financiar non-guvernamental a fost necesar pentru a aduce școala și grădinița de la început de secol 20 în veacul 21, întrucât copiii de aici se spălau pe mâini în ligheane și mergeau la toalete în curte. Nu aveau nici măcar șeminee electrice în clase sau cxare să funcționeze cu lemne sau paleți pentru încălzire.

Profesorii de la Școala Gimnazială numărul 1 din Chișlaz și zece oameni din sat, voluntari, au avut nevoie de doar o lună și jumătate ca să termine lucrările pe care le visau. “Nu a fost dascăl în școala noastră care să nu pună mâna la ceea ce s-a întâmplat acum. Au pus stilourile jos, și-au pus hainele de lucru, au cărat moloz, au mutat dulapuri, materiale didactice, au spălat ferestre ca să ne putem bucura de ceea ce se poate realiza și s-a realizat.”, adaugă Rodica Tiriteu.

După finalizarea lucrărilor de renovare, se  vor dota și școala, și grădinița cu mobilier nou astfel încât, o dată cu începerea noului an școlar, să ia startul și activitățile prevăzute în planul educațional al programului “Mobilizare pentru învățare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *