Actualitate, Creatii, Divertisment, Economic, Social, Tineri

Liana si Iarina, despre muzica anime, despre misterele acustice din Tara Soarelui Rasare

Spread the love

Un proverb japonez spune că „Un prieten este mai prețios decât aurul și diamantele, nu sclipește asemeni lor, dar strălucește mai intens”. De ce am inceput cu acest proverb? Pentru ca muzica și prietenia este ceea ce le leagă pe Liana și Iarina, dincolo de pasiunea lor pentru tot ceea ce ține de Japonia.

Ștefania Iarina Ișfan este studentă la Conservator și în paralel urmează cursurile Academiei Coreene Arirang și ale Universității Româno-Americane, de limba japoneză. Între studiu, cursuri și repetiții îi place să picteze și să deseneze și uneori să scrie. Prima dragoste a fost pianul.

Apoi a început să studieze vioara. Pe Liana a cunoscut-o la liceu când i-a devenit profesoară de pian secundar, împărtășindu-i dragostea ei pentru muzica japoneză. Si asa s-a nascut un frumos proiect care vrea sa schimbe perceptii si sa redeseneze noi pattern-uri.

Liana Ștefan este pianistă, profesoară și mamă a trei copii. A dezvoltat multe proiecte de-a lungul timpului, mai ales în zona educațională, organizând prima tabără de improvizație din România în 2014. Din dragoste pentru tinerele talente s-a implicat în diferite programe și proiecte.

Dincolo de relația maestru-discipol exista o relație de prietenie și o încredere aparte fata de Iarina.

Acest proiect este nou pentru muzica din Romania si a plecat la drum ca un proiect de suflet, o dorință ce încet-încet a prins contur și acum este pusă în practică la superlativ. O mostra aici!

Cum v-ati gândit să abordați un repertoriu ce conține piese din Anime-uri, sau ca pentru toata lumea, să le numim soundtrack-uri din filme animate japoneze?

➡ Iarina: De la bun început noi am dorit să îmbinăm aceste două domenii – muzica și cultura japoneză – și să reușim să transmitem publicului care ne ascultă aceleași sentimente pe care noi le simțim când cântăm.

Japonia, Țara Soarelui Răsare, pot spune că este o lume total diferită despre care noi nu cunoaștem prea multe. Această „lumină” este prezentă în întreg arhipelagul și este un simbol pentru spiritualitate. În cultura japoneză fiecarui obiect i se conferă un suflet, o importanță, acel „kami”.

Astfel că ne-am dat seama că pentru a ajunge la inimile celor care ne ascultă trebuie să le prezentăm ceva ce lor nu le e străin, ceva ce nu le sfidează nici credința sau persoana lor, ceva ce poate fi înțeles atât de un cunoscător al culturii japoneze, cât și de o persoană care nu a avut nicio întâlnire în acest cadru. Astfel, ne-am adus aminte de desenele din copilărie, de Anime-uri.

Atât generația de 30-35 de ani, cât și generația mea au urmărit cu bucurie măcar o dată un episod din cele mai frumoase desene animate, precum Naruto, Dragon Ball, Inuyasha, Sailor Moon, FullMetal Alchemist și lista mai poate continua.

Dorim ca publicul să retrăiască acele emoții prin muzica acestor Anime-uri, pe care noi le reinterpretăm și așa să contruim o legătură cu cei care ne ascultă.

Autor pictura: Iarina Isfan

➡  Liana: Cred că generația mea îsi aduce aminte de primele televizoare color și bineînțeles de primele posturi străine, prin cablu, la care vizionam cu toții primele seriale animate japoneze: Sailor Moon, Dragon ball Z si altele. LE iubeam și le știam pe dinafară melodiile.

Cumva pentru mine este o întoarcere în timp, în copilărie. Fata mea cea mare este pasionată de japoneză și de un an de zile face cursuri de limba japoneză și cumva i-am insuflat pasiunea pentru desenul animat japonez, de aici și pentru limba si cultura lor.

Este o muzică pe care poți să creezi, să „desenezi” cu sunete, scara pentatonica definitorie pentru muzica asiatică, aceasta fiind o „unealtă” ușor de folosit în improvizatie.

Ce reprezintă pentru voi animația japoneză? Cum se prezintă ea într-o formulă de duo, pian-vioară?

➡ Liana: Incercăm să surprindem atmosfera filmului în interpretarea noastră dar în același timp trecem totul prin filtrul personal, iar rezultatul este o muzică preluată ca tematică din filmul animat respectiv, însa adaptată la formula noastră de duo instrumental. Atunci când nu există text, misiunea de a transmite mesajul, intenția și mai ales emoția le revine celor două instrumente care se completează unul pe celălalt.

Iarina: Animația japoneză a avut un rol semnificativ în dezvoltarea mea ca individ. Îmi aduc aminte că aveam 8 ani când am urmărit pentru prima dată un episod din Naruto și am fost fascinată de personaje și de firul acțiunii. Era ceva ce mă atrăgea mult mai mult decât un simplu desen animat.

Cu timpul am început să urmăresc din ce în ce mai multe episoade, atât din Naruto cât și din alte Anime-uri și am început să cunosc mai multe ceea ce mi-a declanșat „oficial”, pot spune, dragostea pentru Japonia.

De asemenea, tot Anime-urile au fost cele care m-au ambiționat să studiez în profunzime muzica. Încă îmi pot aduce aminte cum, în clasa a V-a, mă uitam la Nodame Cantabile, un Anime pe care atunci abia îl cunoscusem, în care era vorba despre viața unor tineri muzicieni.

Eu eram încă mică și destul de influențabilă și văzând bucuria acelor personaje de a fi pe scenă și de a transmite toate acele emoții publicului, am fost convinsă că doresc să continui cu muzica. Deja aveam 5 ani de practică muzicală, însă nu știam dacă mă voi axa sau nu pe acest lucru. Deci, pot spune că animația japoneză chiar a avut un rol foarte important în viața mea.

Autor desen: Iarina Isfan

Muzica japoneză este cântată într-o manieră aparte, cu reguli destul de stricte și în care fiecare sunet are un simbol și un rol. Noi încercăm prin acest duo să păstrăm spiritul japonez în aceste lucrări, însă să le interpretăm punând în evidență particularitățile timbrale specifice pianului și viorii.

Că tot am vorbit de Anime, dacă ar fi o competiție de cosplay, în ce personaje iconice japoneze v-ați costuma și de ce?

➡  Iarina: Naruto. A fost băiatul perfect pentru mine (la vârsta de 8 ani) și personajul meu favorit. Lasând gluma la o parte, acest personaj a avut o foarte mare complexitate din punct de vedere psihic. Prin acțiunile pe care le-a înfăptuit ne-a răspuns la multe întrebări și ne-a arătat că indiferent de situație noi trebuie să zâmbim și să ne continuăm drumul.

Liana: Nu știu dacă m-aș costuma neapărat, însă mi-ar plăcea să am niște puteri asemeni personajelor din Anime-uri, o baghetă magică prin care să purific lumea cred că mi-ar veni perfect.

Autor desen: Iarina Isfan

De unde această pasiune pentru Japonia? Cum se îmbină această pasiune cu cea pentru muzică?

➡ Iarina: Cum am mai spus, această pasiune am dobândit-o de mică, prin Anime-uri. Sunt fascinată atât de cultura lor, cât și de limba lor. A fi japonez înseamnă să iubești tot ce e în jurul tău, fie că este vorba de un element al naturii, un obiect sau o ființă.

Trebuie să ai o introspecție asupra vieții ca să poți să începi să vezi ceea ce este cu adevărat important, și anume respectul pentru ce te înconjoară. De când am început să mă documentez constant despre aceste lucruri care îi caracterizează am devenit cu adevărat fascinată de tot ce înseamnă Japonia.

Iar faptul că eu pot integra aceste elemente în interpretarea mea la vioara și faptul că am putut găsi oameni care sunt la fel de interesați de acest proiect ca și mine îmi crează o bucurie enormă, pe care nu pot s-o exprim, decât să o simt.

Liana: Pasiunea pentru muzică a existat dintotdeauna și s-a transformat în timp, devenind o meserie pentru mine. Fac asta sub toate aspectele: predau, studiez și cânt bineînțeles. Este un domeniu în care te pregătești în permanență, asemeni unui sportiv de performanță.

Japonia este alta lume, diferită de a noastră, de la care avem cu toții de învățat, mai ales în ceea ce privește disciplina și lucrul bine făcut. Dacă fiecare am fi puțin mai „japonez” în fiecare zi și România ar fi puțin mai bună.

Ce fel de piese alegeți să includeți în repertoriu? Ce aport creativ are fiecare?

➡ Liana: Iarina alege repertoriul în mare parte, sunt multe piese pe care le știe deja de mult timp, unele din ele îmi plac și mie :)) De cele mai multe ori ne punem de acord asupra momentelor de solo sau improvizație și încercăm prin tot ce facem să aducem o notă personală fiecărei piese. Cele mai bune idei ne vin atunci când nu ne propunem să improvizăm ci pur și simplu dintr-o joacă apar niște sonorități de care ne mirăm chiar și noi.

Iarina: Pentru început, am decis să cântăm piesele noastre favorite din animațiile japoneze. Nu întotdeauna găsim partitură dedicată pentru un pian și o violină, de cele mai multe ori încercăm să ne descurcăm la fața locului, astfel că venim fiecare cu propuneri în legătură cu aranjamentul noii noastre partituri. Uneori cântă vioara tema, alteori pianul devine marele solist, depinde de stare, dar mereu reușim să o ducem la capăt și să fim amândouă mulțumite de ceea ce a ieșit.

Prima prestație în public am înțeles că va fi pe 12 ianuarie 2019, puteți să îmi oferiți câteva detalii legate de eveniment?

➡ Liana: S-a intamplat ca ziua de 12 ianuarie să pice tot într-o sâmbătă, ca și acum 34 de ani, când am apărut pe planetă 🙂 Și cum îi stă cel mai bine unui Capricorn veritabil, vom sărbătorii „prin muncă”. Este un cadou pentru toți oamenii apropiați și pentru cei care vor să vină să ne asculte. Vom fi la prietenii noștrii Omega House, undeva prin zona Parcul Icoanei, începând cu ora 19. M-am născut după-amiaza așa că sper ca atunci să se alinieze planetele într-un mod favorabil.

Iarina: Va avea loc la Omega House, începând cu ora 19:00. Vom avea un repertoriu complex, cu lucrări faimoase și de asemenea, avem onoarea de a avea un invitat special,cu o importanță deosebită pentru proiectul nostru, care va interpreta alături de noi câteva lucrări „animate”.

Un mesaj pentru cititori

➡ Iarina: Prin acest proiect îmi doresc să fac mai cunoscută cultura japoneză în țara noastră și sunt deschisă la cât mai multe colaborări în acest domeniu. De asemenea, sper ca cei din generația mea să încerce să se schimbe, să lase telefonia la o parte și să vină într-o gașcă fie mică, fie mare, fie în blugi ori trenning să stea să asculte, la o cafea, această lume plină de mistere.

Liana: Dacă pot face din pasiunea lor o meserie și din meseria lor o pasiune înseamnă că succesul va apărea cu siguranță, numai să aibă răbdare. Nu stă nimeni pe locul tău, ci el te așteaptă acolo undeva și îl vei găsi când te aștepți mai puțin. Important e să crezi tu în ceea ce faci și cu siguranță vor crede și ceilalți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *