logo nou optilen
Social

Lentilele de contact pentru pacientii cu alergii: ce putem face pentru a preveni actiunea neplacuta a factorilor alergeni

Spread the love

Alergiile sunt din ce in ce mai prezente in randul unui segment tot mai mare al populatiei. Mediul sau stilul de viata sunt factori primordiali care faciliteaza, printre altele, elementele cu potential alergen sa produca o reactie exacerbata a histaminei la nivelul ochilor.

Poti fi alergic la polen, praf, par de animale, iar purtarea lentilelor de contact sa iti provoace o adevarata stare de disconfort! In plus, daca consecintele alergiilor sunt vizibile, cum ar fi stranutul, tusea, ochii rosii si iritati, se poate spune chiar ca intrunesti toate conditiile pentru ca utilizarea oricarei perechi de lentile de contact sa devina aproape imposibila!

Lentilele de contact si alergiile: ce putem face pentru a preveni disconfortul?

Persoanele alergice vor simti, de regula, o serie de simptome, precum uscaciunea, inflamatia, iritatia sau inrosirea ochilor in anumite perioade ale anului, in functie de alergenul la care dezvolta sensibilitate.

In acest caz, pentru a nu fi nevoit sa renunte la intrebuintarea lentilelor de contact, este necesar ca pacientul sa respecte cateva reguli simple, dar extrem de utile. Iata care ar fi acestea!

Mentine intotdeauna un nivel optim de umiditate a ochilor!

Alergiile au intotdeauna tendinta de a produce o senzitie de uscaciune a ochilor. In acest caz, ochii iritati pot fi tratati si mentinuti umezi cu ajutorul picaturilor de ochi, denumite si “lacrimi artificiale”. “Lacrimile arficiale” au un dublu rol, acela de a spala ochii si de diminua iritatia. La nevoie, picaturile se pot aplica si la fiecare doua ore.

Poarta la nevoie ochelari!

Chiar daca trecerea frecventa de la ochelari la lentilele de contact se poate dovedi, de multe ori, inconfortabila, se pare ca aceasta ar fi una dintre solutiile pe care le ai la indemana in cazul in care este imposibil sa porti lentile de contact. Alergeni precum polenul sau praful adera foarte usor la suprafata fina a lentilei! De aceea, este bine ca in anumite momentele ale zilei, macar pentru cateva ore, sa porti ochelari, de exemplu, atunci cand lucrezi la calculator.

Curata mai des lentilele de contact!

Chiar daca poate parea un pic absurd in conditiile unui program zilnic foarte aglomerat, este important sa cureti lentilele cat mai frecvent atunci cand suferi de alergii. Substanta utilizata la curatarea lentilelor impidica depunerea alergenilor pe suprafata fina a lentilei!

Totusi, unele persoane prezinta alergii la unii compusi ai substantelor de dezinfectie si curatare! De accea, acestora li se recomanda “lacrimi artificiale” fara conservanti. Mai scumpe decat picaturile obisnuite, “lacrimile artificiale” fara conservanti lucreaza exceptional in cazul persoanelor care sufera de alergii.

Sterge ochii cu o compresa rece

In prevenirea alergiilor, un factor important este curatarea frecventa a ochilor cu o compresa pentru ochi curata. Compresa va ajuta la eliminarea disconfortului produs de catre alergeni. Compresele reci ajuta, de altfel, si la diminuarea inflamatiilor care sunt asociate alergiilor. Se pot folosi si de 4 sau mai multe ori pe zi.

Lentilele de contact zilnice, o optiune de luat in calcul pentru persoanele alergice?

Studiile intocmite pana in acest moment au demonstrat ca lentilele de contact zilnice reprezinta o alternativa de luat in calcul in cazul persoanelor care sufera de alergii. Alergenii care se depun pe suprafata lentilei in decursul zilei sunt astfel indepartati odata cu indepartarea lentilei si aruncarea acesteia. In ziua urmatoare, noua pereche de lentile de contact zilnice va fi proaspata, iar riscul infectiilor si iritatiilor este aproape nul. Alergiile nu se mai reactiveaza.

In concluzie, daca simptomele asociate alergiilor nu iti dau pace si reprezinta o mare provocare pentru tine in a purta lentile de contact, se pare ca lentilele de contact zilnice sunt categoria de accesorii potrivita pentru ochii tai!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.