Rezumat:
Intr-o piata in care concurenta este acerba, intr-un moment cheie de restart in care industriile care nu se adapteaza la noile tehnologii risca sa ramana in zona de out, este nevoie de o alta abordare atunci cand vrei sa incepi un business in Horeca, indiferent ca vorbim de hotel, pensiune, restaurant, resort la malul marii.
Cu totii stim scenariul. De multe ori investitorul pleaca la drum cu un vis frumos in care pune multi bani si suflet, dar ajunge sa regrete cand constata ca nu a avut pe cineva cu experienta in domeniu care sa ii deschida imaginea de ansamblu. O afacere de genul asta trebuie sa tina cont de locul unde va fi pozitionata, de potentialii client ai zonei, de lucrurile care vor activa ca motor de aducere a categoriei de clienti, acel core target, acei oameni care la inceput nu fac parte din clientii tai, dar pe care tii doresti in local. Trebuie sa ai focus pe nevoile clientului dar si pe nevoile oamenilor cu care faci livrarea serviciilor. Asa a aparut LeadSkills
➡ Ce inseamna industria ospitalitatii?
Conceptul de „ospitalitate” provine din englezescul hospitality si are in vedere ansamblul principiilor si serviciilor din domeniul hotelier, care au ca scop final satisfacerea clientilor din domeniul turistic. Experienta acumulata in zona hoteliera de anumite tari cu traditie turistica a ajuns sa fie atat de densa si de specifica in ultimii 50 de ani, incat in lume s-au dezvoltat adevarate centre universitare unde aceasta disciplina este studiata de zeci de mii de studenti anual.
Revenind la ideea de „ospitalitate”, istoria acestui concept este veche de cand lumea, fiind mentionat in scrierile biblice sau ale Greciei antice. In acele vremuri oamenii stiau ca trebuie sa fie ospitalieri cu strainii, mai mult din motive religioase si superstițioase. In acele perioade misionarii, preotii, pelegrinii erau cei care se deplasau catre locuri considerate sfinte. Si, din acest motiv, oamenii locurilor se simteau datori sa fie ospitalieri cu calatorii. In timpurile Romei antice cei care se aflau pe drumuri nu o faceau din motive religioase, ci militare, pentru a cuceri.
“Hotelurile” vremii de atunci se aflau in afara asezarilor umane si in general erau locuri rau famate, iar soldatii nu le frecventau pentru ca dormeau in corturi. In ultima perioada a Imperiului Roman, hanurile erau populate de comercianti sau actori, iar condițiile erau primitive.
➡ Cum a evoluat industria, trend-uri pentru urmatorii ani
De la Imperiul Roman la Mileniul III, industria ospitalitatii a suferit mii de mutatii si fluctuatii, dar un element a ramas la fel de relevant si atunci, si acum. Managementul organizat, ideea unui business structurat si focusat. Si aici apar problemele, aici erau probleme si atunci si acum.
Cand stii ca ai nevoie de consultanta specializata? Totul pleaca de la oameni. De la oamenii pe care ii alegi, de la oamenii pe care vrei sa ii coordonezi, de la oamenii pe care vrei sa ii angajezi.
Dincolo de brand-ul construit in jurul unei locatii, unei unitati de cazare totul se bazeaza pe oameni.
“Lucrurile sunt simple. Incercand sa descoperi ce nevoi au oamenii tai, sa stai mai mult de vorba cu ei, sa le faci din cand in cand un cadou simbolic daca acestia performeaza, sa premiezi pe cei care isi indeplinesc task-urile si ajung sa faca si mai mult de atat, sa organizezi o iesire cu ei ca sa ii poti cunoaste mai bine, sa investesti in pregatirea profesionala a acestora si perseverand ai sa observi ca lucrurile se vor schimba. Eu asta fac si agentia pe care o reprezint poate livra training-urile profesionale pentru oamenii angrenati in aceasta industrie numita Horeca” – Petrisor Ionescu, managing Partner Leadskills.