Fără categorie

JOCURILE FOAMEI – Ultimul Capitol, Ultima Parte: Pentru ca manipularea naste Revolutii cu oameni morti

Spread the love

Nu sunt ipocrit si recunosc din nou un lucru pe care l-am mai spus. Nu sunt fan al cartilor din seria – Jocurile Foamei, Divergent, Labirint si nu pot sa spun ca ecranizarile de pana azi m-au impresionat prea mult. N-am citit cartile, daca nu era deja de la sine inteles. Dar cred ca lipsa mea de empatie cu fanii genului a fost un atu de data asta in ceea ce priveste ultimul Capitol din Jocurile Foamei – Revolta Partea a-II-a. De ce spun asta? Pentru ca am reusit sa ma uit la film dincolo de personaje, Capitoliu, Districte, Coin, Snow sau Panem, am vazut exact ceea ce trebuie si anume – Realitatea.

12278654_10206711473118438_6326200939270885459_n

ATENTIE! Urmatoarele randuri NU sunt pentru toata TINE. Daca vrei in continuare sa traiesti in pestera sau in MATRIX si sa crezi ca esti liber, n-are rost sa dai click, sincer, N-ARE ROST!

Ultimul film din seria Jocurile Foamei pare rupt din realitate, nu DE realitate. E o fabula atat de bine orchestrata pe realitatea codiana incat, daca reusesti sa faci abstractie de personaje, de Katniss Everdeen, de efectele 3D, de imaginile rupte din decorul apocaliptic, vezi LUMEA asa cum e si intelegi ca nu exista trandafiri albi sau trandafiri negri. Realitatea in care traim e doar o forma relativa a realitatii. Dincolo de aspectele ce tin de limitele umane, creierul nostru nu proceseaza toate imaginile la fel, modul in care stimulam retina si celelalte functii pana la zona de intelegere, interpretare si decodificare.

In Jocurile Foamei, adevaratul razboi e cel al lozincilor, al clipurilor video APARENT needitate despre o tabara sau alta. Poti sa alegi sa vezi UTOPIA lui SNOW cu beculete, trandafiri parfumati si caviar sau UTOPIA unei revolutii LIBERE orchestrata de COIN. Niciuna nu e falsa dar niciuna nu e in totalitate adevarata si oamenii mor pentru ca unii cred ca jumatatea lor de realitate e mai reala decat cealalta jumatate.

Asta se intampla si azi. Lumea in care traim e un joc perpetu al foamei, foame de bani, de celebritate, de recunoastere, de iubire, de pasiune, de prieteni, de distractie, de ABSOLUT. Toti suntem „noii fomisti” ai secolul XXI, fie ca vorbim de shopping, tehnologie, relatii inter-umane. Nu ne mai ascundem si cand o facem, o facem la vedere…

Ne mintim si suntem mintiti sistematic. Franciza Jocurile Foamei reuseste sa scoata la lumina un adevar atat de crud si sunt curios cati il vor intelege si sesiza. Dincolo de ultimele 10-15 minute din film, intreaga productie pune in lumina o realitate pe care am trait-o si noi in ultimele saptamani – Cum manipularea duce la Revolutie si Revolutia la sacrificii, cum Marii Papusari trag sforile si in numele unor lozinci si cocotati pe starvurile unor oameni schimba o culoare cu o alta culoare… Suna cinic, suna dramatic dar asa arata Romania, asa arata lumea…

12219318_985465324843817_1797015560579687158_n

Sa explic. A fost nevoie in primul film din Jocurile Foamei sa moara oameni ca unii sa se revolte impotriva regulilor, impotriva jocului. Dar, finalul care urmeaza in cinema ne face sa intelegem adevarul cinic. Ca iluzia de libertate e mai rarefiata decat continutul de oxigen din stratosfera si ca cineva va profita de pe urma mortilor pentru o victorie personala. Suna cunoscut mesajul?

Hai sa fiu mai direct. A trebuit sa moara zeci de tineri intr-un club din Bucuresti ca sa „schimbam” culoarea „ROSIE” cu ce :-?? Avem un GUVERN NOU dar oare e al nostru? Dupa parada cu acel personaj odios care dorea sa fie ministrul Justitiei, mai poti sa crezi ? Dupa ce afli ca acel „neamt” in care am crezut si eu ca un prost si am fost la vot si mi-am facut poza ca am fost la vot are de returnat statului roman peste 300.000 de euro pe un imobil luat ilegal, mai poti sa crezi?

Despre asta e filmul, despre cat de usor ajungi sa crezi si la fel de usor, cum ajungi sa cazi in mizerie si dezolare… In afara de stiri despre cluburi care se inchid sau care se auto-inchid, despre controale peste controale, nu simt nicio schimbare pentru ca noi n-am iesit in strada sa facem revolutie ci am iesit sa facem parada, iar sub picioarele noastre inca fumega in cimitire si spitale cadavrele unor colegi de munca, prieteni, colegi de breasla, frati, iubiti, iubite, rude…Sangele lor inca fierbe sub temelia de la Colectiv si in rest…Nimic!

Si nu judec pe nimeni, nu critic pe nimeni, dar e doar un semn…

➡ Un mesaj pentru fanii MockingJay

Daca vreti sa revedeti totul inainte de marea premiera, sfârşitul poveştii începe din data de 19 noiembrie la Cinema City. Concret, cu o zi înainte de premiera oficială a ultimei părţi din franciză, Cinema City dă startul maratonului cinematografic “Jocurile foamei”, oferindu-le iubitorilor de film posibilitatea de a viziona întreaga serie “Revolta”, partea 1 şi partea 2, exclusiv joi, 19 noiembrie, la un preţ special: 28 de lei în Bucureşti şi 25 de lei în restul ţării.

În toate cele 16 oraşe si 22 de locaţii ale Cinema City, „Jocurile Foamei: Revolta – partea 1” este disponibilă în format 2D, iar partea a doua, în regim de avanpremieră, va fi proiectată în format 3D, la diferenţă de 20 de minute, timp în care cutiile de popcorn şi nachos pot fi reumplute pentru o experienţă  completă în cinema.

11202891_1052787028094640_3199963955299198864_n

Mai multe detalii şi posibilitatea de a achizitiona online bilete: pe www.cinemacity.ro/promotii 

➡ Actrita despre rolul vietii sale

“La început, Katniss avea o abordare limitată a oamenilor, o urmare a educaţiei primite. Nu avea mari speranţe şi se simţea singură. Dar, după ce trece prin toate experienţele – Jocurile Foamei, Districul 13, Capitoliul, apocalipsa din Panem – ea se redescoperă şi se simte mult mai legată de ceilalţi”, spune Jennifer Lawrence

Filmul „Jocurile foamei: Revolta – Partea a doua / The Hunger Games: Mockingjay – Part 2” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 20 noiembrie 2015, fiind distribuit în format 3D şi 4DX, iar din 27 noiembrie va fi disponibil şi în format IMAX 3D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.