Atelier de Idei

Iubeste cu cap! Pana peste cap! si castiga bani frumosi!

Spread the love

HIV/SIDA este o provocare mondială fără precedent, iar unul dintre aspectele cele mai importante ale acestei provocări este efortul continuu de prevenire. Pentru că, nu-i asa, este mult mai usor să previi decât să tratezi.

În fiecare zi, în România, o persoană este infectată cu HIV. Eforturile noastre, unite, pot îmbunătăti această statistică.

Jurnalistii pot preveni, si ei, răspândirea infectării cu HIV! De ce? Fiindcă jurnaliştii sunt cei care semnalează problemele. Presa este cea care prioritizează, mai departe, subiectele de pe agenda publică. Societatea trebuie să înţeleagă riscurile, mai actuale ca oricând.

Proiectul “Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România” doreşte, prin componenta adresată presei, să atragă atenţia jurnaliştilor din mass-media românească asupra subiectului „HIV/SIDA” şi să le ofere suport şi acces la surse de informare corecte pe această temă.

În cadrul unui concurs în care sunt înscrise articole şi emisiuni radio sau TV, vor fi recompensaţi oamenii de presă care vor reuşi să abordeze subiectul „HIV/SIDA” într-un mod adecvat,  nediscriminatoriu, corect si complet privind prevenirea transmiterii virusului HIV, demonstrând cunoaşterea problematicii şi având potenţial de impact pozitiv asupra populaţiei. Recunoaşterea publică a unor astfel de modele de bună practică jurnalistică va avea un rezultat pozitiv în rândul presei, dar şi al societăţii româneşti.

Concursul este organizat de către A.R.P.S – Asociatia Română pentru Promovarea Sănătătii, în cadrul proiectului „Abordări integrate de prevenire HIV/SIDA în România“, finantat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European), fiind un proiect individual în componenta granturi, aria „Sănătate şi ocrotirea copilului” şi reprezintă materializarea unui parteneriat extins între organizaţii şi instituţii ce au ca misiune implicarea în problematica HIV/SIDA.

Regulile concursului

 1. Scrie un articol/realizează o emisiune pe această temă, în perioada 15 iunie – 1 noiembrie 2010.
 2. Concursul va avea două secţiuni:
  1. prima secţiune, intitulată „presa scrisă” va include articole apărute în presa scrisă (inclusiv online, pe tema HIV/SIDA;
  2. a doua secţiune, intitulată „audio-video”, va include emisiuni TV şi radio (inclusiv online) care abordează tematica HIV/SIDA;
  3. a treia sectiune, intitulată „Cel mai consecvent jurnalist“, va include atât presa scrisă (incluzând si online), cât si emisiuni de radio si TV care abordează tematica HIV/SIDA.
 3. Trimite formularul de înscriere în concurs completat, împreună cu publicaţia conţinând articolul scris sau o înregistrare cu emisiunea realizată, prin poştă sau livrate direct către A.R.P.S – Asociatia Română pentru Promovarea Sănătătii, str. Arhitect Ghe. Sterian, nr. 6. Toate materialele (inclusiv cele  audio-video până în 10 MB) pot fi trimise pe e-mail la adresele office@arps.ro.
 4. Data limită pentru expediere (data e-mailului sau a poştei) este 1 noiembrie 2010. Toate materialele primite până în data de 1 noiembrie 2010 vor fi înscrise în concurs. Pe plic va fi trecută menţiunea „pentru concursul Iubeste cu cap! Până peste cap!
 5. Procesul de selecţie se va desfăşura în perioada 1 noiembrie – 30 noiembrie 2010. Toţi participanţii înscrişi vor fi afisati, pentru fiecare secţiune, pe website-ul  www.iubestecucap.ro, în data de 1 decembrie 2010. Materialele vor fi analizate pe baza relevanţei pentru temă, a impactului mesajului, a corectitudinii informaţiei şi a impactului estimat în faţa publicului. Articolele câştigătoare vor fi selectate de profesionişti în jurnalism precum şi de experţi în domeniul sănătătii. Comisia va fi formată din 5 membri – componenţa comisiei urmând a fi postată pe website-ul www.iubestecucap.ro. Decizia comisiei de evaluare este finală şi nu se acceptă contestaţii.

La fiecare secţiune se va acorda câte un premiu în valoare de 2000 de lei brut. Conform legislaţiei române, premiile în bani se impozitează la sursă. În cazul în care la una dintre secţiuni premiile nu pot fi acordate – acest fapt va fi posibil numai din motive obiective. În functie de numărul de participanti si valoarea lucrărilor, se poate lua decizia: – niciun premiu la vreuna dintre categorii – sau mai multe premii egale la aceeasi sau ambele categorii.

 1. Câştigătorii vor fi anunţaţi pe website-ul www.iubestecucap.ro în data de 1 decembrie 2010. Premiile vor fi acordate prin transfer bancar ulterior anuntării câstigătorilor pe site si contactării acestora telefonic  până pe data de 15 decembrie 2010.
 2. Participarea la concurs implică acceptarea regulilor de mai sus.

Comunicat emis de catre ARPS (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii)

0 gânduri despre „Iubeste cu cap! Pana peste cap! si castiga bani frumosi!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.