Fără categorie

Irina Gutu cu si despre blogosfera din mediul rural din Basarabia

Spread the love

Irina Gutu are 22 de ani, este Masterandă în Administrarea Afacerilor, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.  Este Licențiată în Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (2014) si în Informatică, Facultatea de Științe Reale, Economice și ale Mediului, Universitatea de Stat „Alecu Russo”, Bălți (2014).

Si nu s-a rezumat doar la asta. Din 2014 – prezent – lucreaza ca si Manager Financiar, în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deşeurilor pentru localitățile rurale în Republica Moldova, România şi Ucraina”, cod MIS-ETC 1654. In perioada 2013 – 2014 – Profesor de filozofie Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți, Republica Moldova, iar in perioada 2012 – 2013 – Corespondent local Compania TeleradioMoldova. Si daca credeati ca asta e suficient va inselati. Irina e voluntar in cadrul organizatiei Actiunea 2012 din 2011. Coordonator local Bălți 2011 – 2013 perioadă în care a organizat doua marșuri unioniste, Coordonator al Școlilor de Cultură și Afirmare Românească din vara – toamna anului 2012,  Secretar al Platformei Civice Acțiunea 2012 în perioada 2012 – 2013.

Irina a participat la numeroase proiecte de dezvoltare personala: 11 – 16 august 2014 – Școala de Vară „România şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO” organizată de Centrul Cultural Toplița în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni – Izvorul Mureșului, Harghita, România, 30 iulie – 3 august 2014 – Școala de Vară „Challenger” organizată de Institutul Național Democratic cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, 13 – 17 august 2012 – Școala de Vară „Participarea Tinerilor în Moldova” organizată de Fundația Est-Europeană, Aprilie 2012 – Absolventă a Școlii Regionale a Tânărului Lider Politic organizată de asociația ADEPT (februarie 2011 – aprilie 2012) .Si lucrurile nu se opresc aici…

Salut Irina. De cand esti unionista si ce inseamna sa fii unionist ?

Irina: Nu cred că există un moment anume în viața unui om când își dă seama că este unionist. E ceva legat de sângele care-ți curge în vene. Pământul pe care trăim poartă o încărcătură care ne dictează modul de trai. Unii sunt mai sensibili și sunt unioniști, așa cum, spre marele meu noroc, îmi sunt toți prietenii; alții sunt indiferenți, iar a treia categorie sunt venetici. Aceștia din urmă zădărnicesc pornirea firească a românilor dintre Prut și Nistru de a trăi într-un stat unitar, mare și puternic. Unionistul e omul puternic care știe ce vrea de la viață; e harnic; are un plan de viață și de viitor; citește; are argumente; e constructiv și proactiv, corect și demn; adevărul e de partea sa; îl caracterizează faptele nu vorbele.

 

Stiu de la George Simion ca ai avut un proiect cu bloggeri din Republica Moldova in zona rurala. Poti sa-mi povestesti mai multe despre aceasta initiativa?

Irina: Inițiativa vine dintr-o dorință de-a noastră mai veche de a ajunge în satele din Republica Moldova, acolo unde acea „flacără a românismului” este încă vie. Dorința noastră s-a conturat printr-un proiect desfășurat de către Institutul pentru Cultură și Drepturi Europene cu sprijinul financiar al Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni – Veșnicia satului – în online.

M-am implicat atat in partea de dezvoltare a conceptului cat si in cea de implementare, de la trimis SMS-uri la print-uri, de la lipit afise la imprimare carduri voluntari cu ajutorul unor imprimante de carduri performante de la printcard, de la campanii door-to-door la trimis newslettere.

Cel mai mult mi-a placut ca am lucrat cu printcard pe partea de birotica si materiale promotionale si cand spun asta ma gandesc la produsele care ne-au fost livrate la timp pentru a putea desfasura campania.

Astfel, pe durata proiectului 110 elevi din 11 sate din raioanele de pe malul Prutului au beneficiat de cursuri de folclor, obieciuri și tradiții, precum și de cursuri de blogging urmând ca ulterior aceștia să creeze bloguri pe care să posteze informații despre satele lor. La finalul proiectului cele 11 sate au primit câte un site cu domeniu .ro. 

Cred că este mult spus bloggeri pentru participanții proiectului, chiar și pentru finaliști, dar sperăm noi că în viitor acești tineri vor deveni bloggeri demni de a promova localitățile de unde vin și acea veșnicie care s-a născut la sat.

 Care au fost criteriile care te-au determinat sa alegi satele?

Irina: Cele 11 sate participante în proiect au selectate astfel încât să corespundă următoarelor criterii – cel mai numeros sat din raion, existența unui liceu în sat, disponibilitatea și intenția de participare manifestată de comunitatea locală.

Cum au fost selectati bloggerii ?

Irina: Participanții au fost selectați de către conducerea liceelor participante în proiect urmărindu-se interesul tinerilor pentru istorie, abilitățile de lucru la calculator și dorința lor de implicare în cadrul activităților proiectului.

Ce planuri si ce asteptari ai de la 2016?

Irina: De la 2016 am așteptări mari, mai bine zis de la oamenii de bună credință care nu vor lăsa să mai treacă un an fără a face ceva pentru regăsirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului într-un singur stat.

Planurile pentru 2016 – în primul rând vreau să mă formez profesional în domeniul managementului proiectelor, să adun experiență în administrarea de proiecte „mici” cum este Veșnicia satului – în online, pentru ca ulterior să fiu parte a unui proiect grandios – România Mare.

Un mesaj pentru cititorii presainblugi

Irina: E prea scurtă viața pe care o avem pentru a fi doar simpli spectatori, conduși de alții! Lăsați lenea, spargeți stereotipurile, luați-vă viața-n mâini și rupeți frontiera!

0 gânduri despre „Irina Gutu cu si despre blogosfera din mediul rural din Basarabia”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.