Rezumat:
Comicaria „Educatie la stat vs. educatie la privat” continua in forta la inceput de saptamana in instanta.
„Universitatea Spiru Haret începe astăzi demersurile pentru chemarea în instanţă a Ministerului Educaţiei, după ce i-a fost retras, prin hotărâre de Guvern, dreptul de organizare a admiterii în anul 2009-2010, a precizat purtătorul de cuvânt al universităţii, George Nicolau.
Surse ministeriale spun că problema de la Universitatea „Spiru Haret” ar consta în numărul mare de studenţi înscrişi la departamentele de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă. Potrivit unui document ministerial, care ar fi trebuit să se regăsească în HG 749 privind lista facultăţilor acreditate din cadrul „Spiru Haret”, în această universitate funcţionează 31 de facultăţi acreditate sau în curs de acreditare, însă numai pentru cinci dintre ele pot organiza cursuri în sistem la distanţă sau fără frecvenţă. Acest lucru nu se regăseşte însă pe site-ul universităţii, unde se arată că toate facultăţile organizează admitere pentru aceste tipuri de studii, în baza unui articol din legea învăţământului” VEZI DETALII AICI
Dupa cum anticipasem de saptamana trecuta, MEC, coordonat de „Ambramburica”, vrea sa salveze de la faliment Universitatea Bucuresti, blocand accesul la universitati particulare mai ieftine. Universitatea „Spiru Haret”, cu o calitate a invatamantului discutabila, avea totusi un avantaj: Tarife mici si burse pentru studentii merituosi. In aceste conditii, statul pierdea in fiecare an mii de studenti, mai ales ca in educatie, concurenta este destul de acerba. Repet, ceea ce am afirmat si saptamana trecuta aici. Nu tin isonul universitatilor particulare, dar, asta nu inseamna ca sustin fara echivoc invatamantul de stat, iar modul in care cei de la MEC vor sa „curete” educatia superioara tine mai mult de o atitudine de ghertoi. E ca si cand unul cu un magazin alimentar cu pile la primarie ar vinde peste stricat, iar un amarat de pescar care vinde si el vreo 20 de kg de peste la vreo 50 de metri de magazin, mai ieftin, se trezeste cu potera el pentru ca vinde peste imputit. Nu e sanatos sa cumperi peste stricat, dar, pentru ca nu intamplator am folosit imaginea alegorica cu pestele – „pestele de la cap se strica”, sau altfel spus, MEC de la Abramburica o ia razna ca doar ea e capu la MEC. Daca tot vrea sa faca reforma, Abramburica ar trebui intai sa curete statul de rectori si prorectori corupti si apoi sa de-a in particulari. Asa ar fi fair- play. Dar, din pacate, traim in Romania…
By: Bogdan DARADAN
Stati asa ca s-a schimbat schimbarea. Doamna Andronescu spune ca n-a spus, ca orice „sageata” adevarata „care este”. Sa fim seriosi, Spiru Haret este prea implicata politic, nu poate pati nimic.
Ma duc sa imi iau diploma de la cea mai mare universitate din Europa. :))