Actualitate

Interviu – Lidia Vulea, Asociaţia Something New

Spread the love

In cadrul proiectului Euroscola, ediţia a VIII-a, membrii echipei “Young Spirits for Humanity” de la Colegiul Tehnic Motru au realizat un interviu cu Doamna Lidia Vulea, având ca temă activităţile desfăşurate de către Asociaţia Something New privind integrarea şi sprijinirea copiilor ce provin din familii defavorizate.

SOCIAL

Care este, la ora actuală, nivelul de sărăcie în România? Ce înţelegeţi dumneavoastră atunci când vă gândiţi la sintagma “familii defavorizate”? (Lavinia Bivolan)

În momentul de față în Romania unul din cinci români se confruntă cu sărăcia determinată de venitul insuficient. De asemenea, o treime din populaţie nu­şi poate permite să achiziţioneze articole considerate importante pentru un trai decent și normal. Din păcate în țara noastră încă mai există copii care frecventează foarte rar școala sau deloc, în special în mediul rural, dar nu numai. Iar procentul tinerilor fără o educaţie adecvată este foarte ridicat în comparație cu alte țări din Europa. Deși orașul nostru (Cluj­Napoca) este un oraș mare, cu multe posibilități și multe ONG­uri care sunt gata­gata să îi sprijine pe cei care provin din familii defavorizate, cu toate acestea ne confruntăm cu un număr ridicat de copii care nu frecventează școala și nu au acces la o educație adecvată, așadar asociația noastră vine în întampinarea acestor familii, sprijinindu­i cu tot ce au nevoie pentru o dezvoltare dezirabilă.

Pentru mine termenul de familie defavorizată, mă duce cu gândul la un posibil beneficiar al programului nostru. Această familie este una vulnerabilă, care din diverse motive nu își permite să ofere copiilor lor o educație bună din lipsa lor de educație, statut social, etnie, religie sau dizabilitate.

Care sunt principalele activităţi pe care le realizaţi? (Prof. Mihaela Crăciunescu)

Centrul de zi Something New are misiunea de a sprijinii copii din familii sărace, având un program educaţional bine dezvoltat. Organizaţia funcţionează din data de 05.04.2013, iar până în prezent a asistat 41 de copii. Programul este structurat pe nivele de vârstă, unde copiii primesc ajutor la teme, meditaţii, asistenţă de specialitate, mese calde, activităţi culturale și sportive.

Principalele activități din cadrul centrului sunt:

– Program de intervenţie specializat privind nevoile educaţionale formale și informale;
– Dezvoltare artistică;
– Program de intervenţie specializat privind nevoile de socializare/recreere; Activități culturale;
– Dezvoltarea deprinderilor de viaţǎ independenă; Codul bunelor maniere;
– Program de intervenţie specializat privind nevoile de sǎnǎtate şi promovare a sǎnǎtǎţii;
– Program de intervenţie specializat privind menţinerea legǎturilor cu familia (sau alte persoane importante pentru copil); consiliere psihologică;
– Program de reintegrare în societate;

unnamed (1)

Care sunt obstacolele pe care le întâmpinaţi în realizarea acestora? (Alexandra Kokay)

Partea financiară reprezintă cea mai mare provocare, avand în vedere standardele actuale. Dorința noastră este de a oferii beneficiarilor noștrii acces la resurse materiale care să faciliteze dezvoltarea intelectuală și artistică a acestora. Noi, ca şi organizaţie credem într­o societate dornică de a planta “copaci la umbra cărora să ne adăpostim cândva”. Pentru a împlinii aceasta viziune, credem că oamenii sunt sensibili la nevoile celor din jurul lor și împreună putem oferii copiilor o șansă, un îndemn şi o încurajare de a face salturi în progresul educaţional. Noi împreună cu voi oferim copiilor posibilitatea de a­şi schimba viitorul, de a deveni ceva mai mult decât le permite mediul şi circumstanţele în care s­au născut.

Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, cum se poziţionează România în raport cu integrarea şi sprijinirea copiilor ce provin din familii defavorizate? (Ion Truşcă)

Potrivit celui mai recent raport Eurostat, 49 % dintre copii din România prezintă un risc ridicat de sărăcie sau excluziune socială, acest procent situând România pe locul 2 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dupa Bulgaria. Un raport al UNICEF, intitulat „Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în țările dezvoltate”, arată că în România, 72,6% dintre copii nu au două sau mai multe dintre produsele considerate de bază în țările dezvoltate: trei mese pe zi, cărți, bani pentru excursii cu școala sau două perechi de pantofi. Deși Uniunea Europeană alocă mulți bani pentru integrarea și sprijinirea copiilor ce provin din familii defavorizate din România, nu se văd rezultate concrete. Acest lucru demonstrează o incapacitate de gestionare corectă a finanțelor și un dezinteres referitor la calitatea servicilor oferite.

Ce trebuie să facă tinerii voluntari pentru a oferi un ajutor eficient în legătură cu integrarea şi sprijinirea acestor persoane? (Prof. Niculina Chiţulescu)

Pe plan educațional copilul are nevoie de o persoană constantă care să îl asiste și să îi înteleagă nevoile. Așadar, voluntarul are rolul de a se documenta și perfecționa în ceea ce privește munca cu copiii. De asemenea este important să își cunoască statutul și să denote interes și dedicație activitaților desfașurate în cadrul centrului. Voluntarul participă la ședințele organizate de centru, pentru a­și dezvolta abilitați de lider. Participă la evenimente tematice cu privire la integrarea și reintegrarea copiilor care provin din familii defavorizate. În colaborare cu echipa centrului pregătește lecții, jocuri de rol, discuții, referitoare la incluziune socială.

SOCIAL

Care sunt resursele de care dispune Asociaţia Something New pentru combaterea sărăciei in comunităţilor defavorizate din România? (Alexandra Gabriela)

Prin intermediul Asociației Something New le oferim beneficiarilor posibilitatea de a avea acces la educație de calitate, fapt care duce la o bună integrare în societate și șansa unui viitor mai bun al copiilor marginalizați. Asociația susține ședințe de consiliere psihologică în vederea încurajării și schimbării unei mentalități de eșec și complexitate în ceea ce privește statutul social. Dorința noastră este de a le implementa copiilor o gândire pozitivă, făcându­i să înțeleagă că educația reprezintă o șansă sigură pentru viitorul lor. Părinții copiilor sunt îndrumați în căutarea și găsirea unui loc de muncă care sa le asigure un trai mai bun.

Care sunt obiectivele Asociaţiei Something New pentru următoarea perioadă? Asupra cărui domeniu doriţi să vă focalizaţi atenţia? (Vladimir-Adrian Costea)

ONG­urile existente la momentul de faţă îşi îndreaptă atenţia foarte mult spre nevoile materiale şi educaţionale ale copiilor defavorizaţi, fără a lua în calcul faptul că aceştia sunt supuşi constant interacţiunilor cu alţi copii din clase sociale diferite la şcolile la care studiază. Astfel, în momentul de faţă nu există programe sau organizaţii care să încerce să intervină în problema rupturii între clasele sociale la nivelul de incluziune şi acceptare între copii. Chiar dacă se asigură condiţiile optime de sprijin material şi sustinere educaţională, problemele de marginalizare şi de respingere pe care le suferă marea majoritate a copiilor defavorizaţi rămân nerezolvate.

Noi, ca şi organizaţie, ne dorim să aducem ceva nou, ceva care să schimbe tiparele învechite de gândire şi să ajute copiii ca încă de mici să îşi privească semenii ca egali, nu datorită situaţiei materiale ci datorită a ce reprezintă ei: fiinţe umane egale, complexe şi frumoase atât în interior cât şi la exterior. Dorinţa noastră este de a oferi copiilor posibilitatea de a lega prietenii, de a petrece timp împreună în acelaşi mediu şi de a­şi câştiga încrederea şi respectul unii altora prin faptul că participă la activităţi de o diversitate cât mai mare. Astfel li se va permite ambelor părţi să vadă şi să înţeleagă că sufletul unei persoane nu este definit de avere, bani sau clasa socială ci este o adevărată comoară în sine.

Scopul proiectului constă în incluziunea și egalitatea șanselor între clasele sociale prin intermediul includerii în program a 10 elevi cu situație financiară bună și a 20 de elevi proveniți din familii cu resurse financiare reduse din localitatea Cluj Napoca. Proiectul urmărește schimbarea atitudinii comportamentale în ceea ce privește integrarea copiilor în societate prin implicarea lor în activități comune.

Obiectivele proiectului

Obiectivul general: Oferirea unor servicii specializate pentru o bună dezvoltare intelectuală, artistică, emoţională si socială a copiilor proveniți din familii defavorizate şi incluziunea acestora, în raport cu ceilalţi 10 copii.

Obiective specifice:

1. Dezvoltarea unui program educaţional și asistarea copiilor la teme pe parcursul celor 6 luni de zile;
2. Dezvoltarea relațiilor sociale și oferirea cadrului potrivit de relaționare;
3. Dezvoltarea unor atitudini comportamentale adecvate acceptării și integrarii sociale;

Cei care doresc să ne sprijine în munca pe care o depunem pentru copiii defavorizați și familile acestora, o pot face prin donații sau voluntariat.

Asociația Organizația Crestină „Something New” RO73BTRLRONCRT0203806401

Pentru mai multe informații cu privire la proiectul nostru, găsiti pe : www.something­new.ro

Material realizat de Adrian-Vladimir Costea si echipa Young Spirits for Humanity

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *